Uzmanlardan ortak görüş: Kaza değil cinayet

24 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasına ilişkin konuşan uzmanlar ihmalleri sıraladı, denetimsizliğe dikkat çekti.

Uzmanlardan ortak görüş: Kaza değil cinayet

Esra KOÇAK MAYDA

ARTI GERÇEK - Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde meydana gelen ve 24 kişinin hayatını kaybettiği, 318 kişinin de yaralandığı faciayı değerlendiren İMO, MMO ve BTS yetkilileri 'İhmaller kazaya davetiye çıkarıyor, liyakatsiz atamalar, denetimsizlik ve kontrolsüzlük kazanın asıl sebepleri' görüşlerinde birleşti. Üst yapının yenilendiğini ancak alt yapıya bakılmadığını belirten uzmanlar şu noktalara dikkat çekti: Raylarla menfez arasındaki alan yağmura dayanıklı şekilde yapılmalıydı, rayları kontrol eden 'yol bekçiliği' kaldırıldı ama yerine başka bir şey konmadı, bakım ihalesi 'ödeneksizlik' gerekçesiyle iptal edildi, ihaleler işin ehline değil, yandaşlara verildi.

'ÜST YAPI YENİLENDİ ANCAK ALT YAPIYA BAKILMADI'

Uzmanlardan ortak görüş: Kaza değil cinayet - Resim : 1TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, Artı Gerçek'e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Teknik olarak yapılan ciddi bir hata var. Sonrasında ise denetimsizlikten kaynaklanan ciddi bir ihmal var. Bu bir kaza değildir, bir cinayettir. Çünkü 130 yıl önce yapılan bir hattan bahsediliyor. Birkaç yıl önce bu hattın üst yapısı yenilendi ancak alt yapıya bakılmadı. Yani oradaki raylar, balanslar yenilendi. Ama Trakya gibi tarım toprağı olan menfez yerlerinde, raylarla menfez arasındaki o alanının yağmur yağdığında problem yaratmayacak, göçmeyecek, çökmeyecek, akmayacak bir biçimde yapılması gerekiyordu. Ancak görülen o ki bu yapılmamış."

'ZEMİN GEVŞEMİŞ, RAYLAR ÇÖKMÜŞ'

Kazanın nedenine dair konuşan Gökçe, "Burada trenin lokomotifi ve ilk vagonunun menfez üzerinden geçerken oluşturduğu dinamik etkiler, rayların altında bulunan zemini gevşetmiş, bu durumun da rayların aşırı derecede çökmesine neden olduğu anlaşılmaktadır. Diğer vagonların geçişi devam ederken dolgu zemin rayların altından tamamen kaymış, rayların daha çok çökmesiyle vagonlar raydan çıkmış ve devrilmiştir" dedi.

'KONTROL EDİLSEYDİ BU KAZA OLMAZDI'

Kazanın yaşandığı bölgedeki alt yapı kontrol edilseydi, bu kazanın yaşanmayacağını dile getiren Gökçe, kazanın bir nedenin de liyakat sahibi olmayan insanların bu tür alanlarda çalıştırılıyor olması olduğunu ifade etti.

İLGİLİ HABER: TREN FACİASINDA YAŞAMINI YİTİRENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

İLGİLİ HABER: TREN HATTININ BAKIM İHALESİ İPTAL EDİLMİŞ

İLGİLİ HABER: KÜÇÜK ARDA VE KIZ KARDEŞLERDEN ACI HABER

'İHALELER HÜKÜMETE YAKIN FİRMALARA VERİLİYOR'

İlgili hatların denetlenmemesinin de ciddi bir ihmal olduğunu belirten Gökçe, "Beri taraftan bir de liyakat sorunu vardır. Henüz yetişkin olmayan birkaç yıllık mühendisleri getirip işin başına koyup onları da günah keçisi haline getiriyorlar. Ayrıca ihalelerde işi ehli olana değil hükümete yakın firmalara veriyorlar. Liyakat sahibi olmayan firmalara, mühendislere veriyorlar. Haksız rekabet koşullarının, özellikle yapılmış olan ihalelerde ortaya çıkan problemlerde ciddi payları olduğunu düşünüyoruz" dedi.

'YOL BEKÇİLİĞİ KALDIRILDI, YERİNE BİR ŞEY KONMADI'

Uzmanlardan ortak görüş: Kaza değil cinayet - Resim : 2TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener de demiryollarında günlük yol kontrolü yapılmasının önemine dikkat çekerek, bu kontrolleri yapan yol bekçiliğinin yerine başka bir şey konmadan kaldırılmasını eleştirdi. Yener "TCDD'nin parçalanarak işlevsizleştirilmesi, siyasi kadro atamaları ve her düzeydeki uzman kadro kıyımına son verilmelidir. TCDD'nin personel açığı siyasi değil mesleki ve teknik ölçütler içinde giderilmeli, mühendisliğe ve ehil kadroya önem verilmeli, hizmet dışı bırakılan bakım-tamir atölyeleri ve bütün tesisler yeniden işlevli kılınmalıdır. TCDD, nitelikli personel yetiştirilmesi için üniversiteler ve meslek odalarıyla işbirliği yapmalı, meslek içi eğitim geliştirilmelidir" dedi.

'BAKIM İHALESİNİN ÖDENEKSİZLİKTEN İPTAL EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ'

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Avukat Ersin Albuz ise, "Kazanın meydana geldiği bölgeyi de kapsayan Halkalı-Muratlı arasındaki menfezin iyileştirilmesine ilişkin bir ihale açılıyor. Geçtiğimiz ay içerisinde ödenek yetersizliği nedeniyle o ihale iptal ediliyor" dedi. Bu kadar yaşamsal bir meselenin ödenek yetersizliği gibi bir nedenden ötürü iptal edilmesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren Albuz, kaza alanında çok ciddi bir mühendislik hatası olduğunu da söyledi. "Burada o menfezin taşıyamayacağı suyun akması halinde o rayların altındaki alt yapı malzemesinin zarar vermeyecek standartlarda olması gerekiyor. Burada normal bir yola döşenen alt yapı malzemesi kullanmışlar" diyen Albuz diğer bir önemli nedenin de liyakatsiz atamalar olduğuna dikkat çekti.

'ÖZELLEŞTİRMELER ÖLÜME DAVETİYE ÇIKARIYOR'

Uzmanlardan ortak görüş: Kaza değil cinayet - Resim : 3Yol bakım müdürlerinin mühendis olma şartının kaldırıldığına dikkat çeken Albuz, "Eksiltme usulüyle ihale yapılıyor. Bunu yandaş firma alıyor. Aldığında yüksek kâr edebilmek için, malzemeden, işçilikten çalıyor. Bunları kontrol eden teşkilata da baskı yapılıyor. Liyakatsiz atanan kişi yukardan verilen talimatlara uyuyor" dedi.

Eskiden demiryollarının kendi malzemesiyle, yollarını kendisinin yaptığını, yine kendi yol bakımlarını da kendisinin yaptığını belirten Albuz, şimdi ise bütün bu hizmetlerin özelleştirilmesiyle, özel sektörün yetersiz eleman çalıştırarak ölüme davetiye çıkardığını ifade etti.

çorlu TCDD tren kazası demiryolu İhmal tren faciası ray