Van Gölü kıyı şeridi ranta açılıyor
Kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi, Van Gölü kıyı şeridindeki 66 hektarlık alanı imara açtı.
Kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi, Edremit ilçesinde bulunan sahil şeridini kapsayan yaklaşık 66 hektarlık alanı 14 Ocak 2022 tarihinde "Kıyı Kanunu Yönetmeliği’nden" çıkararak imara açtı. 1 Şubat’ta askıya çıkarılan bölgenin ticaret ve hizmet sektörü alanına dönüştürülmesi planlanıyor. Van Gölü kıyısının imara açılması ve ticari alana dönüştürmek istenmesinin "gizli" bir şekilde yapılmaya çalışıldığının altını çizen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Mihail Atik, "Büyükşehir Belediyesi’nin Edremit sahilini kapsayan 66 hektarlık alanda imar plan revizyonu içeren bir çalışma yaptı. Bu revizyonu gerçekleştirmeye çalışırken, kentteki sivil toplum kuruluşları, konunun uzmanları dahil edilmeden gizli saklı bir şekilde gerçekleştirildi. Bu durum hayata geçerse Edremit sahilinde büyük bir kıyım olacak ve talan planı da uygulanmaya başlanacak" ifadelerini kullandı.
‘BÖLGENİN İMARA AÇILMASI KIYI KANUN YÖNETMELİĞİ’NE GÖRE YASAKTIR’
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberde Edremit sahil arazisinin konut yapımına uygun olmadığını belirten Atik, "Özelleştirilmeyle beraber artık kıyı şeridi belirli şahısların olacak ve istedikleri şekilde bir şeyler inşa edecekler. Sahili imara açarken bazı kıstasları maalesef göz ardı ettiler. Bölgenin imara açılması Kıyı Kanun Yönetmeliği’ne göre yasaktır. Bu araziyi kıyı kanunu yönetmeliğinden çıkararak konut yapılabilir bir duruma dönüştürecekler. Kanunda kıyı şeridinin ilk 100 metresinde ticaret, turizm, konut alanı yapılmaz. Kıyılarda ancak park alan, yeşil alan yapılabilir. Bu kanunda kamuoyunun faydası olmayan hiçbir şey yapılamaz kuralı var. Ama bu kuralın ihlal edildiğini görebiliyoruz. Ayrıca Van’ın deprem bölgesi olmasından kaynaklı kıyıda konut yapılaşmasına gidilerse ilerde deprem olması durumda binlerce insanın ölümüne neden olabilir" diye konuştu.
‘VAN GÖLÜ EKOLOJİK TAHRİBATLA KARŞI KARŞIYA’
Dünyanın en büyük gölleri arasında bulunan Van Gölü’nün endemik bir göl olması bilinmesine rağmen böylesi çılgınca bir projeye başvurulduğunu kaydeden Atik, şunları söyledi: "Van Gölü ekolojik tahribatla karşı karşıyadır. Buralarda yapı oluşturulursa bu yapılar göle daha çok baskı yapacaktır. Nasıl yapılar inşa edecekleri bilmediğimiz için tahminen alanı betonlaştıracaklar. Eğer betonlaşmaya gidilirse göl yağmur sularından beslenmeyecek ve buradaki yapıların katı atıkları büyük bir olasılıkla göle aktarılacaktır. Bu da müthiş derecede tahribata yol açacaktır."
‘SÜREKLİ BÖLGENİN BELEDİYE AİT ARAZİLERİ SATIŞA ÇIKARILIYOR VE SATILIYOR’
Kayyımın kar ve çıkar hırsı sonucu bölgedeki doğal yerlerin peşkeş çekildiğini belirten Atik, şöyle devam etti: "Atanan her kayyım kendisiyle beraber iş insanlarını getiriyor. Kentin değerli, kıymetli ve zengin alanlarını maalesef ranta açıyorlar. İhaleleri verdikleri iş verenler, bölgenin insanları değil, dışarıdan getiriliyor. Burada devasa bir rantın döndüğünü görüyoruz. Kayyımlar atanmadan önce belediyeye ait arazilerin konumu ve durum farklıyken, kayyım atandıktan sonra sürekli bölgenin belediye ait arazileri satışa çıkarılıyor ve satılıyor."
DUYARLILIK ÇAĞRISI
Oda olarak 66 hektarlık alanı imara açılmasına ilişkin Büyükşehir Belediyesine itiraz dilekçesi verdiklerini belirten Atik, kayyımların talancı ve rantçı zihniyetine karşı tüm kesimlerin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Atik, kayyımın rantçı politikalarını teşhir edeceklerini söyledi.