Van kayyımı otoparkı yılan hikayesine çevirdi: 20 milyon TL harcandı, 13 yıldır açılamadı

Van'da trafik sorununa çare olması için yapılan otopark, kayyım tarafından önce alışveriş merkezine sonra gençlik merkezine çevrildi. Yaklaşık 20 milyon TL harcanan proje çürümeye terk edildi. İşyeri satın alan esnaf ise yıllardır hukuk mücadelesi veriyor

Van kayyımı otoparkı yılan hikayesine çevirdi: 20 milyon TL harcandı, 13 yıldır açılamadı

Şenol BALI

VAN - Van’da trafik sorununu çözmek için 2010 yılında DBP'li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından İpekyolu ilçesi Şerefiye Mahallesi’nde belediyeye ait 6 bin 682 metrekare alanda katlı otopark yapımına başlandı. Zemin katı alışveriş merkezi, bodrum ve üstteki katları 424 araç kapasiteli otopark, teras katı da konferans salonu olarak tasarlanan bina 7 milyon TL harcanarak tamamlandı.

Kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında otoparkın zemin katında bulunan 32 işyerini ihale yoluyla satışa çıkarıldı. Bunlardan sadece 13'ü satılabildi. Belediye, aynı yıl yeni bir proje hazırladı ve otoparkın alışveriş merkezine çevrilmesi için çalışma başlattı. Yaklaşık 13 milyon TL harcanan proje 2019'da tamamlandı. Revizyonla beraber binadaki rampalar kaldırıldı ve yeni işyerleri oluşturuldu. Böylece 32 olan işyeri sayısı 150’ye çıkarıldı.

Revizyon sırasında rampalar sökülürken

SADECE 13 İŞYERİ SATILDI

Toplam 20 milyon TL harcanan bina için 2019'da seçilen HDP'li belediye, çalışma başlatsa da belediyeye ikinci kez kayyım atanmasıyla bu da yarıda kaldı. Daha önce satılan 13 işyeri dışında binadaki işyerleri ne satılabildi ne de hemen yanında bulunan Mısır Çarşısı esnafı buraya taşınmaya ikna edilebildi.

GENÇLİK MERKEZİ YAPILMASINA KARAR VERİLDİ

Kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında bir kez daha değişikliğe gitti. Bu kez binanın altının otopark, üstünün gençlik merkezi yapılmasına karar verildi. Büyükşehir Belediyesine bağlı Zabıta, Sosyal Hizmetler, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlıklarının da burada hizmet verileceği açıklandı. Ancak bu planlama da hayata geçirilmedi.

20 MİLYON TL'LİK YATIRIM ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ

Aradan geçen 13 yılda kentteki trafik ve otopark sorununu daha ağırlaştı. Bu soruna çare olarak yapılan ve en az 20 milyon TL harcanan bina da çürümeye terk edildi. Aradan geçen yıllarda binanın camları kırıldı, tavan kaplamaları söküldü. Metruk bir hal alan bina madde bağımlıları tarafından kullanılmaya başlandı.

ESNAF MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİNİ İSTİYOR

2017 yılından bu yana işyerlerine kavuşamayan yedi esnaf, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini istedi. Hâlâ alamadıkları tapuları ve yaşadıkları maddi kaybın ödenmesi için yargı yoluna başvuran esnaf, yerel mahkemece haklı bulundu ancak istinaf mahkemesi kararı bozdu.

'BİZ KAYYIMIZ MAHKEMEYE VERSEN DE BİR ŞEY DEĞİŞMEZ'

Artı Gerçek'e konuşan mağdur esnaf Celalettin İpekten, yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı:

"Bana verdikleri dükkanlar kapının girişindeydi, daha yüksek fiyata verdiler. Revizyonla beraber otoparkı iptal ettiler, girişi değiştirdiler. 32 dükkânı 150 dükkâna çıkardılar, dükkânların alanlarını daralttılar. Cepheler değişince dükkânlarımın değeri düştü Borç-harç edip aldım, engelli çocuklarımın rızkıydı. Dükkân yok ortada. Dört beş yıldır gelir kaybım da var. Dükkânı teslim etmedikleri gibi, binayla oynadılar ve öylece bıraktılar. Büyükşehir Belediyesine gittiğimizde ciddiye almıyorlar, oradan oraya gönderiyorlar. En son ‘Biz kayyımız, mahkemeye versen bir şey değişmez' dediler. Mağduriyetimiz çok büyük."

Celalettin İpekten

'RUHSATLAR VERİLMİYOR, SÖZLEŞMEYE UYULMUYOR'

Yedi esnafın avukatı Rıza Özcan da “Binaya kimin girip çıktığı belli değil. Sadece ön cephede birkaç dükkân kullanılıyor, onların da çoğu ruhsatsız. Hak sahiplerinin ruhsatları verilmiyor, sözleşmeye uyulmuyor. 2017 yılında tamamlanması gereken proje hâlâ tamamlanmamış. Esnaf sesini duyuramıyor. Katlı otopark olsaydı hem kentin trafik sorunu hafifleyecekti hem de sirkülasyon olacaktı. Esnaf buna güvenerek dükkân aldı" dedi.

'31 MART'TA GÖREVE GELECEK YÖNETİM MAĞDURİYETİ GİDERECEK'

Yerine kayyım atanan seçilmiş Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı ise binanın otopark olarak yapıldığını ve alışveriş merkezine uygun olmadığını dile getirdi. Avcı, "Burası bir otopark ve buna uygun yapılmış. Tavanları basık ve ışık almıyor. Kimse dükkân olarak kabul etmez. Sadece bir cephe ışık görüyor. Esnaf gitmeyince de ellerinde kaldı. Dört duvar arasında esnafa danışmadan proje hazırlanıyor ve esnafa 'Kabul edeceksiniz, ben devletim' diyorlar. Bu anlayışla belediyecilik yapılır mı? 31 Mart seçimleri geliyor ve göreve gelecek arkadaşlar hem esnafın mağduriyetini giderecek hem de otoparkı en iyi şekilde değerlendirecek projeler geliştirecek" diye konuştu.

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı