Van'da yaralar 6 yıldır sarılamadı

Van'da 2011 yılında meydana gelen ve 644 kişinin yaşamını yitirdiği iki büyük depremin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen yaralar hâlâ sarılamadı.

Van'da yaralar 6 yıldır sarılamadı

HABER MERKEZİ - Van’da 2011 yılında önce 23 Ekim’de daha sonra 9 Kasım’da meydana gelen iki depremde 644 kişi yaşamını yitirdiği iki büyük depremin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen yaralar henüz sarılmadı. 100’den fazla aile konteynırlarda yaşarken, 5 yıl süreyle vergi borçları ertelenen esnaf, 2018 gelmeden kara kara düşünüyor.

100 AİLE HÂLÂ KONTEYNERDE YAŞIYOR

Depremin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen halen 100'e yakın aile konteyner ve prefabrik evlerde yaşam mücadelesi veriyor. Seyrantepe’deki prefabrik evde 4 çocuğuyla yaşam mücadelesi veren ve soyadını vermek istemeyen Ceylan isminde bir kadın, "Gidecek yerimiz ve evimiz yok. Depremden sonra buraya yerleştik, bakalım sonumuz ne olacak. Kimse bize herhangi bir yardımda bulunmuyor. Belediyeye kayyım atandıktan sonra yetkililer geldi ve kimlik fotokopileri ile bilgilerimizi aldılar ama bir şey çıkmadı. Yaralarımızı hiçbir zaman sarılmış halde görmedik. Çocuklarımız bu evlerde hastalanıyor. Talep etmemize rağmen TOKİ vermediler. 4 çocuğumla bu prefabrikte kalıyoruz, sağlam insan bile burada hastalanır ama biz dayanmaya çalışıyoruz. Devlet yaralarımızı sarsaydı bu durumda mı olacaktık" diye soruyor.

'TOKİ'DEN GELECEK HABERİ BEKLİYORUZ'

Konteynır kentte kalan Perihan Evren de, 4 yıldır 10 kişilik ailesiyle 1 oda, 1 salon olan prefabrik evlerde yaşadığını belirterek, şunları söyledi: "Kış geliyor, burası oldukça soğuk oluyor. Bebeğimiz de var bu kış zahmetli geçecek maalesef. Normal soba çalıştıramıyoruz. Ancak elektrik sobası kullanıyoruz. O da çocuklara zararlı ama mecburuz. 'Herkese TOKİ verdik' diyorlar ama bize kimse bir şey vermedi. Defalarca TOKİ'ye başvurduk ve halen TOKİ'den gelen güzel bir haberi bekliyoruz."

'3 DEFA TOKİ’YE BAŞVURDUK AMA…'

6 yıldır Seyrantepe’de prefabrik evde 4 çocuğu ile yaşadığını anlatan Filiz Çelik de, "Gidecek hiçbir yerimiz yok. Kış aylarında elektrik varsa evimiz sıcaktır. Elektrik kesilince buz gibi oluyor. Prefabrik ev olduğu için de soba kuramıyoruz. TOKİ’ye 3 defa başvurduk ama vermediler. Belediye, gelecek yıl bizi buradan çıkaracağını iletti. Buradan çıkarsak ne yapacağız bilmiyoruz" diyor.

'İHTİYAÇLAR KARŞILANMADI'

Van Depremzedelerle Dayanışma Derneği (VAN DEP-DER) Başkanı Avukat Müjde Tozbey ise, "İktidar, kendi yandaşları dışında, hiç kimsenin ihtiyaçlarını karşılamadığı gibi, hiçbir konuda da destek olmadı. Hatta depremden hemen sonra şehre akan yardımların belediyeler tarafından halka dağıtılması, yine Van Valiliği ve emniyet tarafından engellenmişti. Van Valiliği şehre gelen yardımları kendi deposunda toplayarak dağıtacağını söylemiş, bir süre sonra da depo da çıkan yangın ile tüm yardım paketlerinin yandığı söylenmişti" dedi.

ESNAF VERGİ BORCU ALTINDA EZİLİYOR!

Kent ekonomisinin o gün bugündür belini doğrultamadığını, esnafın o günlerden kalma vergi borçları altında ezildiğini anlatan Van, Ağrı ve Hakkari Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Bölge Odası Başkanı İbrahim Şahin ise "Depremden sonra esnafların 5 yıl ertelen vergi borçlarının 2018 yılından itibaren ödenmeye başlanacak. Bu durum esnafı zor durumda bırakacaktır. İş yapamayan esnaflar vergilerini ödeyemeyecekler ve kepenk indirecekler. 2018 yılı Van esnafları için çok zorlu olacak" dedi.

İMO: YÜZDE 10'U HÂLÂ YIKTIRILMIŞ DEĞİL

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, depremin üzerinden 6 yıl geçmiş olmasına rağmen ağır hasarlı binaların yüzde 10’unun hâlâ yıktırılmadığına dikkat çekerek,"Yine orta hasarlı binaların yarısı güçlendirilmemiş ve içerisinde halen insanlar oturuyor. Bu orta hasarlı konutların çoğu da mahkemeliktir. Orta hasarlı konutlarda insanlar az hasarlı olduğunu düşündüğü için oturuyor ama bu büyük risktir" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)

deprem Van