Vartinis davası adım adım zaman aşımına yaklaşıyor, Muş Baro Başkanı Karaçelik: Adalet Bakanlığına takılmış bulunmaktayız

Vartinis davası adım adım zaman aşımına yaklaşıyor, Muş Baro Başkanı Karaçelik:  Adalet Bakanlığına takılmış bulunmaktayız
Öğüt ailesinden dokuz kişinin yakılarak öldürüldüğü Vartinis Davası Kırıkkale’de görüldü. Hakkında yakalama kararı olan sanık hala bulunmadı. Dava zaman aşımı riski ile karşı karşıya.

Remzi BUDANCİR


Artı Gerçek- Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) Beldesi’nde 3 Ekim 1993 tarihinde aynı aileden dokuz kişi evleri ateşe verilip yakılarak katledildi. Muş’ta açılıp güvenlik gerekçesiyle Kırıkkale’ye nakledilen davada, sanık Bülent Karaoğlu hakkında verilen beraat kararının Yargıtay’da bozulmasının ardından yeniden görülmeye başlayan Vartinis Davası, Kırıkkale’de görülüyor. Kırıkkale1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bir önceki celsede sanık Bülent Karaoğlu hakkında kırmızı bültenle aranması yönünde karar verilmişti.

KARAÇELİK’TEN ZAMAN AŞIMI UYARISI

Aynı aileden dokuz kişinin yakılarak katledilmesi ile ilgili davanın 10’uncu duruşması Kırıkkale 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Öğüt ailesi Muş’tan SEGBİS ile katıldı. Duruşmada söz alan Öğüt ailesinin Avukatı Kadir Karaçelik, zaman aşımı riskine dikkat çekti. Böyle devam etmesi durumunda dosyanın 2023 Ekim ayı itibariyle zaman aşımına uğrayacağı uyarısında bulunan Karaçelik, “Kırmızı bültenin akıbeti takip edilmeli. Adalet Bakanlığına yazılacak müzakerede dava zaman aşımı hususunun belirtilmesini talep ediyoruz” dedi.

DURUŞMA OCAK 2023’E ERTELENDİ

Yapılan savunmaların ardından mahkeme, sanık hakkında çıkartılan Kırmızı Bülten sonucunun beklenmesine, akıbetinin Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı ve HSK Muharebe Bürosundan sorulmasına, yazılacak müzakereye dava olağan ve olağan üstü zaman aşımı süresinin dolmasına çok kısa süre kaldığının belirtilmesine karar vererek duruşmayı 26 Ocak 2023 tarihine erteledi.

Öğüt ailesinin Avukatı ve Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik

ADALET BAKANLIĞI CEVAP VERMEDİ

Artı Gerçek’e konuşan Öğüt ailesinin Avukatı ve Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik, davada bir gelişme olmadığını söyledi. Hala yakalama kararının infazını bekledikleri ifadelerini kullanan Karaçelik, “Kırmızı bülten için Adalet Bakanlığına yazı yazılmış. Etkin olmayan soruşturma ve kovuşturma süreçlerinden sonra kırmızı bülten içinde Adalet Bakanlığına takılmış bulunmaktayız. Belgeler ve prosedür 25 Ekim’de tamamlanmasına rağmen bakanlıktan dönüş yok” dedi.

'İSTEKSİZLİK DEVAM EDİYOR'

Sanığın hala yakalanmadığını hatırlatan Karaçelik, taleplerinin etkin bir aramaya ilişkin olduğunu hatırattı. İstenmesi durumunda bu şahsın hızlıca bulunabileceğini ifade eden Karaçelik, “Etkin bir arama gerçekleştirilsin dedik ama bu gerçekleştirilmiyor. Genel geçer kavramlar kullanıyorlar. İkincisi kırmızı bülten için aylarca dil döktük, yeni yeni mahkeme kabul etti. Bu sefer talebimiz Adalet Bakanlığı tarafından bekletiliyor. Soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki isteksizlik devam ediyor. İstense çok pekâlâ bu işlemler çok hızlı bir şekilde yapılabilir” diye konuştu.

VARTİNİS KATLİAMI VE DAVA SÜRECİ

3 Ekim 1993’te, Muş'un Korkut ilçesi Altınova (Vartinis) beldesinde Nasır ve Eşref çiftinin evi askerler tarafından ateşe verildi. Kimsenin dışarı çıkmasına izin verilmemesi üzerine Öğüt çifti 7 çoğu ile birlikte yanarak öldü. Katliamın ardından Muş Cumhuriyet Başsavcılığı 1993 yılında olaya ilişkin soruşturma başlatarak bir iddianame hazırladı. Ancak iddianamede olayın gerçek failleri yerine başkaları suçlanmıştı. Üstün kötü hazırlanan iddianamede o tarihte yaygın olarak benzer durumlarda görüleceği gibi olayı “PKK’liler yaptı” şeklinde genel bir iddia kullanıldı. Gözaltına alınan köylülere de işkence ile benzer içerikte ifadeler verdiriltti. Suçlanan köylüler ileriki aşamalarda yargılanıp beraat etse de, dosyanın gönderildiği Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) öylece bekletildi. Savcılık ayrıca DGM’ye yolladığı iddianamede davada görevsizlik kararı verilmesi istedi. Diyarbakır DGM’de, davada görevsizlik kararı vererek, dosyayı kapattı.

DOSYA 10 YIL TOZLU RAFLARDA BEKLETİLDİ

Katliamla ilgili dava bütün ailesini bu katliamda kaybeden Aysel Öğüt’ün, 2003 yılında Muş Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak katliamın o dönemin askeri yetkileri tarafından yapıldığını bildirmesi üzerine tekrar başladı. Böylelikle dosya 10 yıldır bekletilen tozlu raflardan indirilmiş oldu. Suçlanan kişiler askeri rütbeliler olduğu ve bu askeri savcıların alanına girdiği için yargılama başlamadı. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, Elazığ 8. Kolordu Askeri Savcılığı'na yazı yazarak, olayda ismi geçen kişilerin askeri görevde bulundukları gerekçesiyle soruşturma açılmasını istedi. Savcılık ise buna hemen olumlu cevap vermedi. Yıllarca dosya askeri savcılık ve Özel Yetkili Savcılık arasında gidip geldi.

DURUŞMA GÖRÜLMEKSİZİN KIRIKKALE’YE NAKLEDİLDİ

Öğüt ailesi ve avukatları gelişme olmaması üzerine 2011 yılında tekrar Muş Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yaptı. Başvurunun kabul edilmesi üzerine savcılık tarafından hazırlanan iddianame Muş Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve dönemin Hasköy İlçe Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Yüzbaşı Bülent Karaoğlu’nun da aralarında bulunduğu dönemin 4 askeri yetkilisi hakkında dava açıldı. 2013 yılına ilk duruşma görülmeksizin “güvenlik” gerekçesi ile dava Kırıkkale’ye nakledildi. Devam eden yargılamada diğer üç rütbeli beraat ederken, dönemin Hasköy İlçe Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Yüzbaşı Bülent Karaoğlu davanın tek sanığı olarak kaldı. Hakkında yakalama kararı olan Karaoğlu hala tutuklanmış değil.

Öne Çıkanlar