Veli-Der Başkanı Deveci: Bakanın şeffaf olmasını bekliyoruz
Okullarda alınan ya da alınması düşünülen önlemlerin şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklaması gerektiğini belirten Deveci, okullardaki izlenimlerini ARTI TV'ye değerlendirdi.
![Veli-Der Başkanı Deveci: Bakanın şeffaf olmasını bekliyoruz](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/115721.jpg)
ARTI GERÇEK - Coronavirus salgınında tablo ağırlaşırken, 1 milyon öğretmen 24 Ağustos tarihinde okullara döndü ve seminerlere başladı. Yeni eğitim yılı uzaktan başlayacak, 21 Eylül'de ise 'seyreltilmiş' yüz yüze eğitimin başlaması planlanıyor. Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci okullardaki son durumu Haber Aktüel'de ARTI TV'ye değerlendirdi.
Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Deveci'nin değerlendirmeleri şu şekilde oldu:
"Okulları gezdiğimizde ne yazık ki gereken önlemlerin alınmadığını görüyoruz. Aslında alınan tek eylem katlara dezenfektan konulması olmuş. Onun haricinde okullara yeterince temizlik elemanı alınmamış, dezenfektan malzemeler vs. bunların hiçbiri için önlem alınmamış.
'BAKANLIK YETERLİ BİLGİLENDİRME YAPMIYOR'
Milli Eğitim Bakanlığı'nın ağzından çıkmış yeterli bir bilgi yok velileri rahatlatacak. Yüz yüze eğitimi hepimiz savunuyoruz elbette ki. Hiçbir eğitim yüz yüze eğitimin yerini tutamaz. Buralar akademik yerlerden ibaret değil bir yaşantının olduğu çocukların o yaşantıyı öğrendiği yerlerdir. Yüz yüze eğitimi başlatabilecek hangi önlemleri aldı Milli Eğitim Bakanlığı, biz velileri eğitim sendikalarını bilgilendirici herhangi bir şey ya da kamuoyuna yapılan herhangi şeffaf bir açıklama yok.
'ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ENDİŞELİYİZ'
Ne olması gerekiyor? Yüz yüze eğitim başladığında, ateş ölçmekten tutun sınıf binalarının temizliği, herhangi bir vaka ile karşılaştığında bu öğrencilerin ve eğitimcilerin nereye alınacağı. Revire mi alınacak, ayrı bir yere mi alınacağı, öğretmen ve öğrencilere bu konuda eğitim verilecek mi? Bu konuda herhangi bir açıklama yok herhangi bir önlem yok. Dolayısıyla biz veliler olarak bu konuda tedirginiz. Hangi önlemleri aldınız nasıl bir eğitim programı hazırlıyorsunuz dezavantajlı çocuklar var bunlar konusunda bir eğitim önlem söz konusu mu? Kırsal kesimde önlem alındı mı bunları görmüyoruz. Biz bakanlıktan da bir açıklama yapılmadığı için endişeliyiz.
'4+4+4 SEBEBİYLE YOĞUNLUK OLUŞACAK'
Ne yazık ki çok vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. 4+4+4'ten sonra bu yıl 8. sınıflarda bir yoğunluk oluştu. 9. sınıflarda neredeyse bir buçuk katına yakın bir mezun oldu. Bu kalabalık içinde nasıl bir planlama yapılacağı konusunda herhangi bir bilgimiz de yok olması gereken elbette ki en az kişiyle seyreltilmiş sınıflar, sağlıklı sınıflar istiyoruz. Bu konuda öğrencilerin ve öğretmenlerin eğitimleri tamamlanmış bir süreç hiçbir çocuğun hastalanmayacağı bir okul bekliyoruz. Çünkü feda edilecek hiç bir çocuk yok her çocuğumuz çok değerli ve çok kıymetli.
'BÜTÜN OKULLARDA ÖNLEM ALMAK MÜMKÜN'
Olabildiğince sınıfların ve ders saatlerinin azaltılması gerekiyor. Ne kadar olursa, atanamayan bir sürü öğretmenlerimiz var onlar atanabilir. Kamu binaları var atıl durumda olan onlar dönüştürülebilir. Var olan okullarda bütün önlemleri alabilir bakanlık. Fakat bir açıklama yok ve veliler olarak çocuklarımızı okula nasıl göndereceğimizi bilmiyoruz. Şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklaması gerekiyor bakanın."