Venedik Komisyonu’ndan HDP’ye ziyaret

Venedik Komisyonu, AKP-MHP ortaklığıyla getirilen seçim kanunundaki değişikliğe dair HDP’yi ziyaret etti.

Venedik Komisyonu’ndan HDP’ye ziyaret

Avrupa Konseyi kurumlarına yönelik rapor hazırlanması ile yetkili Venedik Komisyonu ve AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi temsilcileri Meclis’te parti gruplarıyla görüştü.

Heyet, AKP, MHP, CHP ile yaptığı görüşme ardından Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) ziyaret etti. Heyeti, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri Hüseyin Kaçmaz, Oya Ersoy karşıladı.

Heyet, ziyaretin seçim kanununda yapılan değişikliğe ilişkin olduğunu ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi talebi üzerine yapılan değişikliğe dair rapor hazırlayacaklarını belirtti.

Toplantıda konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, il ve ilçe seçim kurullarının oluşturulmasında yapılan düzenleme başta olmak üzere HDP’nin seçim dışında bırakılmasına yönelik hazırlıklar, küçük partiler aleyhine yapılan düzenlemelerle ittifakların önüne geçilmesi ve adil olmayan bir seçim sürecinde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendi kampanyası için devlet imkanlarını kullanması gibi seçim güvenliğini tehdit eden hususları aktardı.

Heyet son olarak İYİ Parti ile görüşecek.

VENEDİK KOMİSYONU HAKKINDA

Resmi adı Avrupa Hukuk Yoluyla Hukuk Komisyonu olup Avrupa Konseyi’nin danışma organıdır. Türkiye’nin kuruluşundan bu yana (1990) üyesi olduğu komisyon, üye ülkelere hukuki öneriler oluşturmak ve daha spesifik olarak da hukuki ve kurumsal yapılarını demokrasi, insan hakları ve hukuk alanlarındaki uluslararası deneyimler ve Avrupa standartlarına getirmek isteyen devletlere yardımcı olmakta.

Venedik Komisyonu 14 Ekim 2016 tarihinde dönemin AKPM başkanının talebi üzerine "Anayasa’nın 83. Maddesinin İkinci Fıkrasının Askıya Alınması" (Yasama Dokunulmazlığı) başlığında raporunda HDP’li milletvekillerine yönelik kaldırılan dokunulmazlığın yeniden iade edilmesi yönünde görüş bildirmişti. Venedik Komisyonu 15 Temmuz Darbe Girişimi ardından ilan edilen Olağanüstü Hal uygulamalarına dair 12 Aralık 2016 raporunda hükümetin ek yetkiler almasını "şüphesiz bir şekilde geçerli sebepleri" olduğunu ve bu durumda insan haklarına "bazı ek kısıtlamalar getirilmesine de müsaade edilebilir" yorumunda bulunmuştu.

Yine komisyonun 13 Mart 2017’de "Sulh Ceza Hakimliklerinin Görev, Yetki ve İşleyişleri Hakkında Görüş" hakkındaki raporda yargılama sürecinde tutukluluk oranının artması, avukatların müdafilikten men edilmesi, uzun tutukluluk gibi bir çok konuda eleştiriler yer almıştı.

Venedik Komisyonu tarafından 31 Mart seçimleri ardından 18 Haziran 2020 tarihli raporda, kayyım atamalarının demokratik prensiplere aykırı olduğu vurgulanmıştı. (MA)

HDP venedik komisyonu Agit seçim kanunu