Viranşehir'deki DEDAŞ protestosu: 'Yolcular bile eylemci diye gözaltına alınmış'

Avukat İbrahim Ekti Virançehir'deki DEDAŞ protestosundan sonra gözaltına alınanların çoğunun eylemle bir ilgisi olmadığını aktardı. Protestoyu cami hoparlöründen duyurmakla suçlanan bir kişi de köyde elektrik olmadığını söyledi.

Viranşehir'deki DEDAŞ protestosu: 'Yolcular bile eylemci diye gözaltına alınmış'

Ali GÜZEL

URFA - Urfa'nın Viranşehir ilçesinde Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş ( DEDAŞ) protestolarında darbedilerek gözaltına alınanların bazılarının protestocu değil, yoldan geçen Viranşehirliler olduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklama yapan avukat İbrahim Ekti, “Yol kapalı olduğu için beklemek zorunda kalan yolcular bile protestocu diye alınmış” dedi.

Viranşehir’de günlerce süren elektrik kesintileri nedeniyle tarladaki ürünlerini sulayamayan çiftçiler, 9 Temmuz'da Urfa-Mardin karayolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı. DEDAŞ'ı protesto eden çiftçilere jandarmanın müdahalesi sert oldu. Tazyikli su ve gaz bombalı müdahalenin ardından 23 kişi darbedilerek gözaltına alındı.

PROTESTOCUYA BENZETİLDİĞİ İÇİN GÖZALTINA ALINDI

Bir kişinin camiden eylem çağrısı yaptığı iddiasıyla, bir kişinin ise protestoya katılan bir şüpheliye benzediği iddiasıyla gözaltına alındığı ortaya çıktı. Gözaltına alınanlar arasında 18 yaşından küçükler de var.

'ELEKTRİK OLMADIĞI İÇİN CAMİDEN ANONS ETMEM MÜMKÜN DEĞİL'

Hem gözaltına alınırken hem de götürüldükleri karakolda darbedildikleri belirten Viranşehirlilerden bazıları protestoya katılmadıklarını söyledi. Camiden anons yaptığı iddia edilen bir kişi, ifadesinde protestoya katılmadığını ve elektrikler kesik olduğu için camiden anons yapmasının de mümkün olmadığını söyledi.

YURT DIŞI YASAĞI KONULDU

İfadeleri alınan dört kişi yaşı küçük olduğu için, sekiz kişi ise savcılık kararıyla serbest bırakıldı. Dört kişi tutuklanma talebiyle, yedi kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmak üzere sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Mahkeme, 11 kişinin tamamını adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Adli kontrol verilen şüphelilere yurt dışı yasağı da konuldu.

'GÖZALTINA ALINANLARIN ÇOĞUNUN EYLEMLE İLGİSİ YOK'

Artı Gerçek'e konuşan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat İbrahim Ekti, “Yol kapalı olduğu için beklemek zorunda kalan yolcular bile eylemci diye alınmış. Gözaltına alınanların çoğunun eylemle bir ilgisi yok” dedi.

Bazı köylüler elektrik borcunu ödemediği köylerde uzun bir süre elektriklerin kesildiğini ve tüm girişimleri sonuçsuz kalınca köylülerin protesto gösterisi düzenlemeye karar verdiğini anlatan Ekti, “Amaçları tamamen seslerini duyurulabilmek ve mümkünse devletin dikkatini bu konuya çekmek ama kolluk kuvvetlerinin müdahalesi çok sert oluyor. Hem tazyikli su hem de göz yaşartıcı fişeklerle yapılan müdahale neticesinde ciddi bir kargaşa patlak veriyor ve kolluk kuvvetleri önüne geleni gözaltına alıyor" diye konuştu.

Avukat İbrahim Ekti

GAZDAN ETKİLENİP YÜZÜNÜ YIKAYANA GÖZALTI

Ekti, gözaltı sırasında yaşananları şöyle anlattı: "Mesela hastane dönüşünde yol kapalı olduğu ve gazdan etkilediği için oradaki bir petrol istasyonunun tuvaletine elini yüzünü yıkamak için giren vatandaş jandarma tarafından gözaltına alınıyor. Ya da herhangi bir işi için Urfa'ya gitmiş ve dönüş yolunda olan vatandaş da sırf o an tesadüfen orada olduğu için gözaltına alınıyor. Yani gözaltına alınanların çoğunun olayla hiçbir ilgisi olmadığını söyleyebiliriz. İfadesine girdiğimiz birçok kişi eyleme katılmamış ve tesadüfen orada bulunan kişiler aslında. Hatta ilçe minibüsünde olan yolculardan da alınanlar var. Böylesine garip bir durum söz konusu.”

ŞİDDET UYGULAYAN KOLLUK HAKKINDA İŞLEM BAŞLATACAĞIZ

Kolluk kuvvetlerinin müdahale sırasında aşırı güç kullandığını vurgulayan Ekti, “Kargaşadan kaçmaya çalışan bazı kişiler jandarma tarafından yakalanıyor ve o an orada darp ediliyor. Tabii bu darp eylemi bazılarında çok yoğun bir hale geliyor. Ama asıl darp etme karakola götürüldükten sonra yaşanıyor. Darpla ilgili bir soruşturma açılmadı.Şiddet eylemini gerçekleştiren kolluk kuvvetleri hakkında gerekli yasal mercilere başvuracağız” dedi.

'DEDAŞ BORCU OLMAYANIN DE ELEKTRİĞİNİ KESİYOR'

DEDAŞ’ın borcu olmayanların da elektriğini kestiğine dikkat çeken Ekti, şunları söyledi:

“DEDAŞ öyle bir uygulama getirdi ki borcunu düzenli ödeyen vatandaşı da mağdur etti. Zaten genel olarak bir şahsın, özellikle tarım işinde çalışarak üreten bir kimsenin tarlasına ilişkin elektriği bu kadar uzun süreli kesme hakkı yok. Bu suçtur. Çünkü tarım bölgesi ve elektriğe ciddi anlamda ihtiyaç var. Sadece tarım değil, insanların temel ihtiyaçları da elektriğe bağlı. Dolayısıyla elektriğin günlerce kesilmesi gibi bir durum kabul edilemez. Kanun da buna cevaz vermez.

DEDAŞ'ın bu uygulaması insanları birbirine düşürecek duruma getirdi. Düşünsenize siz borcunuzu ödüyorsunuz ama ben ödemiyorum ve benden dolayı sizin de elektriğiniz kesiliyor. DEDAŞ'a sorduğunuzda, 'Borcu olanlar var. Ben ondan dolayı hepinizin elektriğini kestim' diyor. Bu durum akrabayı, komşuyu birbirine düşürecek bir hale getiriyor. Çünkü insanlar kendi içlerinde bu tartışmayı yaşamışlar. DEDAŞ şu an vatandaşın arasına adeta nifak sokuyor.”

KÖYLÜLER ÇEK VERİNCE DEDAŞ ELEKTRİK VERDİ

Yaşananların ardından köylüler borcun yüzde 30'unu çekle ödedi. Geri kalan borcun ödenmesi için de kasım ayına kadar süre tanındı. Bunun üzerine DEDAŞ geçtiğimiz pazartesi akşamı köylere yeniden elektrik verdi.