Vize krizinde şikayetler geçen yıla göre yüzde 181 arttı: En çok şikayet Almanya'dan

Vize krizinde şikayetler geçen yıla göre yüzde 181 arttı: En çok şikayet Almanya'dan
Şikayetvar adlı patformun verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine göre vize şikayetleri yüzde 181 arttı. En çok şikayet ise Almanya'ya yönelik oldu.

Artı Gerçek - Türkiye'deki vize başvurularının reddedilmesine ilişkin tartışmalar devam ederken Şikayetvar adlı platformun paylaştığı veriler geçen yılın aynı dönemine göre vize şikayetlerinin yüzde 181 arttığını ortaya koydu.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine girişte Türk vatandaşlarının almak zorunda olduğu Schengen vizesinde kriz devam ediyor. Ülkelerin vize randevu sistemlerinde randevu bulunmuyor. Birçok kişi planlarını iptal etmek zorunda kalıyor.

Yaz öncesi de vize randevularında yoğunluk artıyor. Son günlerde başta Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinden Schengen vizesi için başvuran kişiler, randevu almak için uzun süre beklemek durumunda kalıyor. Vize tartışmalarına ilişkin yetkililerin açıklamaları ise birbirini tekrarlar vaziyette.

Çözüm platformu Şikayetvar vize işlemleri ve aracılık firmalarıyla ilgili son verileri paylaştı. Açıklamaya göre platforma 2023’ün ilk 5 ayında toplam 3 bin 67 şikayet ulaştı. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında şikayetler, bu yıl yüzde 197 arttı. Büyükelçilik ve konsolosluk şikayetlerinde ise bu oran yüzde 181 oldu. Öte yandan vize ve aracılık firmalarıyla ilgili 2021 ve 2022’nin ilk 5 aylık dönemi kıyaslandığında şikayetlerin yüzde 752 artmış olduğu gözlemleniyor. En çok şikayetin geldiği büyükelçilik ise Almanya olarak kaydedildi. Mayıs ayı 830 şikayetle tüketicilerin konuyla ilgili en çok şikayette bulunduğu ay olarak kaydedildi.

DHA'nın haberine göre, randevu tarihlerinin uzunluğu, vize aracılık firmalarının eksik ve kusurlu hizmet sunması, aracı firmalarla iletişim kuramama, yapılan sözleşmeye uymama, haksız tahsilat ve para iadesinin gerçekleşmemesi en çok şikayet edilen konular arasında yer aldı. Büyükelçilik ve konsoloslukların haksız yere verdikleri iddia edilen vize retleri ise en çok dile getirilen konular arasında yer aldı.

Vize işlemleriyle ilgili Şikayetvar’a ulaşan bazı şikayetlerse şöyle sıralandı:

'HEM PSİKOLOJİK HEM MADDİ AÇIDAN ÇOK YIPRATICI'

10 Şubat 2023'te Almanya Konsolosluğundan aile birleşimi vize başvurusu talebinde bulundum. 4 ayı geçmesine rağmen hala atama bekliyorum. Aracı firma ile iletişime geçtiğimde atamanın 6-7 aya uzayabileceğini söyledi. Zaten vize işlemleri ve sonuçlanması da uzun zaman alıyor ve aylardır eşimle ayrı yaşıyoruz. Lütfen randevu atamaları yapılsın. Hem sosyal hem psikolojik hem maddi açıdan çok yıpratıcı bir süreç.

'BU YAPILAN IRKÇILIK'

Polonya konsolosluğu çalışma belgem tam olmasına rağmen vize başvurumu reddetti. Neymiş çalışma davetiyem inandırıcı değilmiş. Bu, Türklere karşı ayrımcılık ve ırkçılıktır. Türkler'in gelmesini istemiyorlar ama kendi halkları Türkiye'ye rahatlıkla giriyor. Bu insanlar ırkçıdır.

'SCHENGEN VİZE BAŞVURUMUZ REDDEDİLDİ'

Yunanistan için turist olarak başvurduğumuz, Schengen vize başvurumuz reddedildi. Yunanistan konsolosluğu ücretimizi iade etmiyorlar. Türkiye Cumhuriyeti öz vatandaşı olarak hükümetimizin bu konuda acil destek talep ediyoruz. Bu konuda kamuoyunda da çok fazla şikayetlerin arttığını biliyoruz.

'KONAKLAMA YERİM GÜVEN VERMEMİŞ, RET VERDİLER'

Daha önce 2 kere Schengen vizesi aldım. Çoğu Schengen ülkesi olan 19 ülkeye giriş çıkış yapmama rağmen şu anda ret verildi. Konaklama yerinin güven vermemesinden dolayı ret verdiler. Evraklarımın içeresine Disneyland biletimi koymama rağmen olumsuz sonuç verildi.

'VİZE ÜCRETİNDEN ÇOK HİZMET ÜCRETİ VERDİM, RET YEDİM'

Bu kadar kötü bir vize şirketi görmedim. Evrakları eksik söyledikleri için Amerika vizemden ret yedim. Hizmet ücreti de vize ücretinden fazla aldılar ve açıklama dahi yapmadılar. Çok pişman oldum.

'ALMANYA’NIN YAPTIĞI MUAMELEYİ HAK ETMİYORUZ'

Eşimle beraber yapmış olduğumuz turistik vize başvurumuz reddedildi. Buradaki şirketlerimizde 140 çalışanımız var. Yani bir yere gideceğimiz, kaçacağımız yok. Birçok Alman firmasıyla iş yapıyoruz. Ürettiğimiz ekipmanların bazı parçaları Almanya'dan ithal ediyoruz. Bu kadar iş ortaklığına rağmen ilk defa başımıza böyle bir şey geldi. Almanya’nın yaptığı muameleyi hak etmiyoruz. Hemen vize reddine itiraz ettik. Konsolosluğun iş yükünün farkındayız fakat yaklaşık 1,5 aydır sonuçlanmasını bekliyoruz. Bildiğim kadarıyla Almanya anayasasına göre aile üyelerinin görüşme hakkı var. Yine olumsuz dönüş alırsak ben vazgeçmeyi düşünmüyorum. Hukukun bize tanıdığı hakları sonuna kadar kullanacağım. En azından emsal bir karar alırız ve böyle bir muameleye bir daha kimse maruz kalmaz.

'5 AYDIR POLONYA VİZESİ İÇİN RANDEVU ALMAYA ÇALIŞIYORUM'

Tam 5 ay 13 gün boyunca Polonya vizesi almaya çalışıyorum. Fakat bir tane boş randevuya denk gelmedim. Şimdi yeni bir güncelleme yapmışsınız giriş ekranında beni OTP doğrulama sistemi karşıladı ve başarıyla doğruladıktan sonra bir daha giriş yapamadım. Önce bana şifre yanlış dedi 1. hakkım gitti. Sonra tekrar SMS yolladım 2. hakkım da gitti. 1 hakkım kaldığı için bir daha giriş yapmadım bekledim. 2 saat sonra tekrar giriş yapmaya çalıştım bir hatayla karşılaşıldı uyarısı aldım. Sonra 1 saat daha bekledim bu sefer de hesabınız kilitlendi dedi. Resmen dalga geçiliyor insanlar oyalanıyor.

'HAFTALARDIR RANDEVU ALAMIYORUM'

Haftalardır sistemlerinden farklı sebeplerden randevu alamıyorum. Telefonuma gönderilen doğrulama kodunu 3 sefer de doğru yazdığım halde hesabımın kilitli olduğu yazıyor. O düzelse zorunlu alan boş bırakılamaz yazıyor, hiçbir şey olmasa maksimum deneme sayısını aştığım için 3 saat sonra tekrar deneyin yazıyor ancak bunların hepsi tamamen sitelerinin vasatlığından kaynaklanıyor. E-maillerine ulaştığım halde gelen yanıtlar çerezleri temizleyin şeklinde. 5 farklı tarayıcıda, gizli modda giriş yapmayı denedim. Hata kesinlikle web-sitelerinde ve hala randevu alamıyorum. Mağduriyetimin giderilmesini talep ediyorum.

'ÜNİVERSİTEDEN KABUL ALDIM, 1 AYDIR RANDEVU ALAMIYORUM'

Tam olarak 1 ay önce Charles Üniversitesi’nden tıp öğrencisi olarak yazın 1 aylık research grubuna kabul aldım. Ama bir randevu dahi alamıyorum. Günlerdir gece gündüz ailecek seferber olduk ve her saat sistemi kontrol ediyoruz. 3 ayrı hesaptan. Lütfen yardımcı olun, bir öğrenci olarak çok endişeli ve umutsuzum. Yardımınızı bekliyorum en azından randevu oluşturmak adına yardımcı olun. Öncesinde her denediğimde sadece haziran başına veriyordu, şimdi ise hiç açılmıyor sistem.

'OCAK AYINDAN BERİ AİLE ATAMASI BEKLİYORUM'

19 Ocak 2023'te Aile Birleşim Vizesi için başvuruda bulundum. Hala atama bekliyor yazıyor. Eşim Almanya'ya gitti. Sürecin bu kadar uzun süreceğini bilmediğim için evimi devrettim, annemlerde kalıyorum. Bu durum beni çok yıprattı. Yardımlarınızı rica ediyorum.

'ÇALIŞMA BAŞVURUM FRANSIZ KONSOLOSLUĞU TARAFINDAN REDDEDİLDİ'

Fransa için yapmış olduğum çalışma vize başvurum Konsolosluk tarafından reddedildi. Fransa'daki iş verenim Fransa Çalışma Bakanlığından onay almasına, karşılıklı iş sözleşmesi yapılmasına rağmen reddedildi. Tüm istenen evrakları tamamlamış, ofi’den sağlık muayenesinden geçmeme rağmen, neden reddettiklerini net bir şekilde açıklamayan bir belge verildi. Tüm haklarım saklı olarak itiraz edeceğim.

'NİYETİMİZ SADECE AİLEMİZİ ZİYARET ETMEK'

Çocuklarımız için başvuru yaptığımız Almanya Schengen vizesi reddedildi. Reddettiğiniz gerekçesi olarak 13. ve 10. maddeyi gösterdiniz. Kendim Almanya'da süresiz oturumum olduğu için sürekli çocuklarıma vize reddi veriliyor. Böyle saçmalık olamaz. Niyetimiz sadece ailemizi ziyaret etmek ve erkek kardeşimin düğününde bulunmaktı. Bu durumda bile çocuklarımın vizesi reddedildi. Bu çok kötü bir durum. Almanya insan hakları diye övünüyor ama nerede insan hakları sorarım.

'YETKİLİLER KAFASINA GÖRE RET VERİYOR'

Fransa işçi vizesi için bütün evraklarım tam olmasına rağmen 1 yıldan sonra geri dönmeme ihtimaliniz var diye ret yedim. Nasıl bir öngörü bu 1 yıl sonra dönmeyeceğimi nasıl öngörebilirsiniz? Üstelik benim Fransa'daki şirketle süresiz iş sözleşmem var. Orada bulunan yetkili kafasına göre ret veriyor. Ya da hiçbir dayanağı olmadan keyfi ret veriliyor.

'AKADEMİSYEN OLARAK VİZE ALAMAMAK ONUR KIRICI'

Yunanistan vizesine 3. maddeden ret geldi. Bütün evraklarım eksiksiz bir şekilde hazırlandı. 5 günlük tatil için 1000 Euro hesap da gösterdim ve rezervasyonların hepsi tamdı. Aracı firma 20 Euro hizmet bedeli almasına rağmen hiçbir şekilde evrak kaynaklı bir eksiklik olacağını söylemedi ve itiraz yolu da neredeyse imkansız. Olan 1000 Euro parama oldu ve bir daha vize başvurusu yapmak istemiyorum. Akademisyen olarak vize alamamak ve elle tutulur ret sebebi sunmamaları onur kırıcı.

'DOĞUM YAPACAK EŞİMİN YANINA GİDEMEDİM'

Hollanda kraliyeti konsolosluğu, doğum yapacak eşimin yanına kısa süreli vize başvuru talebimi 2 sefer reddetti. Oysa, VIP müşteri temsilcileri ve çalışanları ile formları doldurdum. Herhangi bir eksik yok dediler. Eşimin doğum belgesini evraklar ile birlikte verdim ve ayrı zamanda Hollanda İçişleri Bakanlığı Kurumu bunu eşimin doğum doktorundan teyit etmelerine rağmen yine vize reddi verdiler. Red sebebi nedir? Gelen cevapta neden gideceğinizi belli etmediniz? Oysa dilekçe ile bile verdim. Bunların hepsi kayıtlarda mevcut ve İstanbul Ankara Konsolosluğuna bildirmeme rağmen, yine insanlık dışı, vicdansız bir tutum ile tekrar aynı durum yaşandı.

NE OLMUŞTU?

Almanya, birkaç yıldır yaşanan Schengen vizesiyle ilgili tartışmalarda sık sık gündeme geliyor. Alman medyasında daha önce çıkan haberlerde Almanya temsilciliklerine Türkiye’den yapılan vize başvurularında ret oranlarının yüzde 20’lere ulaştığı belirtilmişti.

Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun Schengen vizesine dair paylaştığı yıllık istatistiklerde de Türkiye’den yapılan başvurularda ret oranının arttığı görülüyor. Bu verilere göre, 2017’de Türkiye’den yapılan Schengen vizesi başvurularının yüzde 6,5’i reddedilirken, 2022’ye gelindiğinde bu oran yüzde 15,7’ye çıkıyor.

Türkiye’den Almanya’ya yapılan Schengen vizesi başvurularında ise ret oranı 2022’de yüzde 20’nin üzerine çıkmış durumda. Alman medyasında paylaşılan istatistiklerde bu oranın 2014 yılında yüzde 6 civarında olduğu belirtiliyor.

ALMAN YETKİLİLER MARAŞ DEPREMLERİNİ İŞARET ETMİŞTİ

DW Türkçe’ye konuşan Alman yetkililer de vize işlemlerinin aksamasında Maraş merkezli depremlere işaret ederek şunları söylemişti:

“Türkiye’deki dış temsilciliklerimiz nisan sonuna dek çok yoğun biçimde depremlerden etkilenenlerin vize başvurularına odaklandı. Depremzedelerin başvurularına öncelik verilmesi sebebiyle diğer vize başvuruları daha az değerlendirilebilmiş ve bu da tüm kategorilerde bekleme sürelerinde önemli bir artışa sebep olmuştur. Ancak mayıs başından bu yana diğer vize başvurularının değerlendirilmesine ağırlık verildi ve deprem bölgesi dışındaki başvuru sahiplerine daha fazla randevu verilmeye başlandı.”

Yetkililer, bu aksamaların giderilmesi için de çalışma başlattıklarını kaydetmişti. Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki temsilciliklere ek görevlendirmeler yapıldığını belirtmişti. Bakanlık bu sayede gelecekte vize randevusu için bekleme süresinin gözle görülür şekilde azalmasının beklendiğini vurgulamıştı.

RET ORANINA DAİR VERİ PAYLAŞMIYORLAR

Almanya Dışişleri Bakanlığı ve Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği aynı verileri paylaşarak, 2023 yılının Ocak-Mayıs döneminde Türkiye vatandaşlarına yaklaşık 100 bin Schengen vizesi ve 18 bin ulusal vize verildiğini aktarmıştı. 2022 yılının aynı döneminde ise 60 bin Schengen vizesi ve 16 bin ulusal vize verildiği bakanlık açıklamasında yer almıştı. Fakat ne bakanlık ne de büyükelçilik vize ret oranına ilişkin veri paylaşmamıştı.

AB DE VERİ PAYLAŞMIŞTI

Schengen vizesi başvurularının kasten reddedildiği veya onay sürecinin geciktirildiği yönündeki iddialara ise AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut'tan yanıt vermişti. Meyer-Landrut, Türkiye'nin 2022 boyunca en fazla Schengen vizesi başvurusu yapan ülke olduğunu söyleyerek, "Reddedilme oranlarına baktığımızda Türkiye’nin reddedilme oranı dünya standartları ortalamasının altında" demişti.

"Önceki yıllara göre Türkiye’nin reddedilme oranlarının düştüğünü görüyoruz. 2021 yılına göre reddedilme oranı 2022’de yüzde 15 oranında düşmüş" diyen Meyer-Landrut, "Problemi çözmek için elimizden geleni yapıyoruz ancak öncelikle şu çok iyi bilinmeli: Avrupa Birliği’nin Türk vatandaşlarına vize verilmesini engellemek gibi bir politikası yok" vurgusu yapmıştı.

TÜRSAB BAŞKANI: RET ORANLARI İKİYE KATLANDI

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ise "2023’te ret oranları neredeyse ikiye katlandı. 2023’te bizim piyasadan gelen tepkilere bakıldığında bu oran yüzde 50’lere yaklaşmış vaziyette. Tamamen siyasi ve sistemli bir şekilde Türk vatandaşlarının vize haklarının kısıtlandığını gösteriyor" demişti.

ERDOĞAN 'ÇÖZECEĞİZ' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin hemen ardından vize sorununu çözeceklerini şu sözlerle ifade etmişti:

"Son dönemde siyasi şantaj olarak kullanılan vize sorununu en kısa sürede hal yoluna koyacağız."

VİZE KRİZİ SCHENGEN SINIRLARINI AŞTI

Son olarak ise iş dünyasındaki Schengen vize sorununun, Kanada, ABD ve İngiltere vizelerine de yayıldığı belirtilmişti. Avrupa ülkeleri ve ABD’nin ardından iş dünyasından İngiltere ve Kanada'ya yapılan vize başvurularında da ret oranının artmaya başladığı aktarılmıştı. Ekonomim gazetesinden Ayseş Yücel'in haberine göre, Schengen vizesini kabul etmeyen Bulgaristan da ikili taşımalarda Türk şoförlere vize alma şartı getirmişti.

PASAPORTA BÜYÜTEÇLE İNCELEME

Türkiye'den Hollanda'ya giden yolcuların pasaportlarına Hollanda polisinin büyüteçle dakikalarca baktığı ortaya çıkmıştı.

YABANCILARA DENETİMSİZ VATANDAŞLIK VERİLDİĞİ İÇİN REDDEDİLİYORMUŞ

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden üst düzey bir diplomata göre, sorun 'yabancıların Türk vatandaşlığına gerekli inceleme yapılmadan, denetimsiz geçebilmesi'nden kaynaklanıyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar