Yaklaşık 100 kişinin çalıştığı devlete ait fabrika 'hurda' olarak satılıp, yıkılacak

Yaklaşık 100 kişinin çalıştığı devlete ait fabrika 'hurda' olarak satılıp, yıkılacak
Bingöl’de devlete ait Yem-Süt-Besicilik Fabrikası 'hurda' olarak satışa çıkarıldı. 1 Ekim'de yapılacak yıkım ihalesine bölge halkı tepkili.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK- Şeker fabrikalarının satışı ile gündeme gelen kamuya ait fabrikaların elden çıkarılması devam ediyor. Bir yandan kamuya ait taşınmazlar özel sektöre devredilirken, diğer yandan aynı alanda üretim yapan devlete ait yapılar ya satılıyor ya da kapatılıyor. Buna ilişkin en son haber Bingöl’den geldi. 

KAMUYA AİT TEK FABRİKA

Kentte süt ürünlerinin işlendiği yer sadece SÜTAŞ değil, devlete ait Bingöl Yem-Süt-Besicilik A.Ş Fabrikası da bulunuyor. Şu anda aktif olan ve 30 ton üretim yapma kapasiteli fabrikada yem ve süt ürünleri işleniyor. Bingöl ve çevre illerden çiftçilerin ürettiği ürünler Bingöl Yem-Süt-Besicilik fabrikasında işlendikten sonra yine bölgede bulunan çiftçilere satılıyor.

ÜRETİM YAPAN FABRİKA HURDA DENİLEREK YIKILACAK 

Temel geçim kaynağı hayvancılık olan Bingöl’de devlete ait tek fabrika olan, halen üretim yapan ve çok sayıda kişinin çalıştığı Bingöl Yem-Süt-Besicilik A.Ş Fabrikası ile ilgili yıkım kararı alındı. Bingöllüler bu kararı, açıklanan ihale ilanı ile öğrendi. "İlan.gov.tr" internet sitesinde yayınlanan ilanda fabrika aktif olmasına rağmen 'hurda' olarak belirtildi. "Hurda karşılığında binaların yıkımı ve molozların atılması işi yaptırılacaktır" başlığı ile yayımlanan ihalede fabrikanın ekipmanları da 'hurda' olarak işi alan kişiye bırakılacak. 1 Eylül’de Bingöl’de gerçekleşecek olan ihalenin yaklaşık bedeli 12 Milyon 481 bin 560 TL. 

Hurda olarak yıkım kararı alınan Bingöl Yem-Süt-Besicilik Fabrikası, kentin merkezinde bulunuyor. Fabrikada soğuk hava depoları, silolar ve üretim ile ilgili tüm ekipmanlar var. Üretimin yapıldığı fabrikada 40’ın üzerinde sabit çalışan ile birlikte yaklaşık 100 kişi istihdam ediliyor. 30 ton üretim yapma kapasiteli fabrikada yem ve süt ürünleri işleniyor. Bingöl ve çevre illerden çiftçilerin ürettiği ürünler Bingöl Yem-Süt-Besicilik fabrikasında işlendikten sonra yine bölgede bulunan çiftçilere satılıyor.

Aktif olan fabrika hakkında bu şekilde yıkım kararı alınmasına tepkiler var.

FABRİKA TURGUT ÖZAL DÖNEMİNDE KURULDU

+Gerçek’e konuşan DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Mikail Kovalar, Bingöl Yem-Süt-Besicilik Fabrikası’nın Turgut Özal döneminde kurulduğunu söyledi. Devlete ait fabrikanın bu şekilde yıkılmasının nedeninin özel işletmelere alan açılması amacıyla yapılmış olabileceğini ifade eden Kovalar, SÜTAŞ’a dikkat çekti. 

"BİRİLERİNE ALAN AÇMAK İÇİN FABRİKAYI YIKMAK İSTİYORLAR"

SÜTAŞ, Bingöl’de açılmadan önce 10 bin dönüm arazi talep ettiğini ve buna karşılık sözler aldığını ifade eden Kovalar, "Durum öyle görülüyor ki sadece arazi değil, Bingöl’de süt ürünleri ile ilgili üretim yapan işletmelerin de kapatılması istenmiş" dedi. Bingöl Yem-Süt-Besicilik Fabrikası’nın Bingöl’de bu alanda üretim yapan tek fabrika olduğuna dikkat çeken Kovalar, "Birilerine alan açılması için mevcut olan fabrikanın yıkılması öncelikle Bingöl halkına ihanettir. Kanuna göre de suçtur. Bunu kabul etmemiz mümkün değil" diye konuştu. 

KÖYLERİN MERALARI SÜTAŞ'A TAHSİS EDİLDİ 

Kovalar'ın dikkat çektiği Sütaş Bingöl Entegre Tesisleri’nin açılışı 2021 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Tarım ve Orman Bakanı'nın katılımıyla gerçekleşti. Çeltiksuyu (Madrag) ve Sarıçiçek (Tarbasu) köylerinin meraları da SÜTAŞ’a tahsis edilerek bu köyler merasız bırakıldı.   

SÜTAŞ’a tesis edilen meralar bunlarla sınırlı kalmadı. Ağustos ayında Bingöl merkeze bağlı Kılçadırı köyündeki 785 dönüm mera AKP’li İl Meclis Üyelerinin oyları ile SÜTAŞ’a verildi. Bu karar kentte tepkilere neden oldu. Buna rağmen geri adım atılmadı.  

BELEDİYE YIKIM KARARI ÖNCESİ İMAR DEĞİŞİKLİĞİNE GİTTİ

Bingöl Yem-Süt Fabrikası ile ilgili yıkım kararı yeni olsa da önceki gelişmeler akıllarda soru işareti bırakıyor. Bunlardan biri Haziran ayında Bingöl Belediyesi tarafından alınan bir karar. Söz konusu karar, Saray Mahallesi'nde yapılması planlanan 500 yataklı hastanenin tam karşısında bulunan alanla ilgili. Bingöl İl Özel İdaresi'nin talebi doğrultusunda yeşil alan olan Şelale Park/Yem-Süt alanı, Bingöl Belediye Meclisi kararıyla imara açıldı. Bingöl Yem-Süt Besicilik A.Ş’nin bu kararı yargıya taşıdığını hatırlatan Kovalar, "İmar değişikliği, yıkım ve ihale sürecini hızlandırmanızdaki amaç nedir?" diye sorarak bu kararın hukuka aykırı olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar