Yargıtay Başsavcısı’nın siyasi partiler mesaisi

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, ‘Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı’ olarak yeniden yapılandırılması önerisiyle ilgili partileri ziyaret etti. Şahin CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi gruplarıyla görüştü.

Yargıtay Başsavcısı’nın siyasi partiler mesaisi

Mühdan SAĞLAM

ANKARA - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, bugün İYİ Parti Grubu’nu ziyaret etti ve grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ile bir araya geldi. Meclis'te Şahin’in görülmesi merak uyandırırken, gündeminde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, ‘Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı’ olarak yeniden yapılandırılması önerisi olduğu öğrenildi. İYİ Parti grubundan önce Şahin, CHP ve Saadet Partisi grup başkanları ve grup başkanvekilleriler de bir araya geldi.

CHP ADINA ÖZGÜR ÖZEL İLE GÖRÜŞTÜ

Bekir Şahin, yaklaşık bir ay önce CHP Grup Başkanı Özgür Özel’den randevu talep etti ve Özgür Özel ile bir araya geldi. Görüşmede Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, ‘Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı’ olarak değiştirilmesini içeren anayasa değişikliği önerisinin gerekliliğini aktardı. CHP’nin ardından Şahin’in adresi Saadet Partisi Grubu oldu.

SELÇUK ÖZDAĞ: ÖNERİSİNİ İLETTİ, EKSİKLERİ AKTARDIK

Saadet Partisi grubu adına Grup Başkanı Selçuk Özdağ ve Grup başkanvekili Bülent Kaya görüşmede yer aldı. Görüşmeyi Artı Gerçek’e değerlendiren Özdağ, "Kendisi bize yaklaşık iki saatlik bir toplantıyla konuya ilişkin anayasa değişikliğinin gerekçesini aktardı. Dünyanın farklı ülkelerinden örneklerle neden bu değişikliğin istendiğini aktardı. Kendisine anayasa değişikliğinin yanında bu adımın ilgili kanunlarda da değişiklikler gerektiğini hatırlattık. Bu sadece ad değişikliği değil ki buna dönük kanunlar, yönetmelikler de değişecek. Biz onları da bilmek istedik, ancak bu konuda net bir yanıt vermedi" dedi.

'EKSİKLERİ VAR, ANCAK TALEP MAKUL'

Özdağ, değişikliğe destek verecek misini sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Biz bu görüşme gerçekleşmeden önce, partilerimize konun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, ‘Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı’ olarak yeniden yapılandırılması olabileceğini söyledik. Nitekim öyle oldu. Görüşmede Başsavcı dünyadan örnekler vererek önerinin gerçekçisini aktardı. Bu açıdan aktardığı dünyadan örnekler önemliydi. Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı önerisi makul bir öneri, diğer ülkelerde ülkelerin adlarıyla ifade ediliyor, bizdeyse Türkiye Cumhuriyeti ifadesi geçmiyor. Belki Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay Başsavcılığı dense olurdu ama T.C. ifadesini zamanında kaldırdılar. Biz bunu partilerimizin ilgili organlarında konuşup öyle karar vereceğiz, zaten önce değişliğe ilişkin taslağı görmemiz gerekiyor."

NE OLMUŞTU?

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, adli yıl açılışı öncesi verdiği bir söyleşide “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı’ olarak yeniden yapılandırılmalı. Karşılaştırmalı hukukta genellikle ülke başsavcılığı sistemi mevcut olup, adli makamlar arasındaki denkliğin de tesisi gerekir” ifadelerini kullanmıştı. Akarca’nın bu önerisinin ardından gözler Adalet Bakanlığı’na çevrildi.
Konuya ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise “Bu öneri bir düşünce aşamasında, henüz olgunlaşmış bir öneri değil. Daha önce de Yargıtay başkanımız ile ikili sohbetlerimizde dile getirilen bir husustu, Türkiye Başsavcılığı” ifadelerini kullanmıştı.

HDP'YE KAPATMA DAVASI AÇTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4 Haziran 2020 tarihinde Yargıtay’a atadığı savcı Bekir Şahin, 17 Mart 2021'de Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açtı. İddianame, eksiklikler nedeniyle 31 Mart 2021'de AYM tarafından oy birliğiyle reddedildi. Bunun üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin, 7 Haziran 2021'de tekrar dava açtı. AYM’de 21 Haziran 2021'de yeni iddianameyi oy birliğiyle kabul etti. HDP’nin ön savunmasını mahkemeye sunmasının ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 29 Kasım 2021'de esas hakkındaki görüşünü mahkemeye gönderdi ve temelli kapatılmanın yanı sıra 687 siyasetçiye de siyasi yasak getirilmesini talep etti.

Şahin, 19 Aralık 2022’de partiye Hazine yardımının yapıldığı hesaplarına tedbiren bloke konulmasını talep etti. Talebe ilişkin 5 Ocak’ta kararını veren AYM, HDP’ye yapılması beklenen Hazine yardımına geçici bloke koydu. Partinin, bu kararın kaldırılması talebi, AYM Genel Kurulu tarafından ele alınmış ve bloke konulması kararı kaldırılmıştı.

HDP’ye açılan kapatma davası süreci ise hala sürüyor.