Yayla evleri yıkılan köylüler AKP'li Kumru Belediyesi'ne dava açıyor: Tokat Belediyesi köylülere çadır gönderecek
Ordu'nun Karamehmet Yaylası'nda mahkeme kararı olmadan baraka evleri, ağıl ve ahırları yıkılan Yalıköy halkı AKP'li Kumru Belediyesi'ne dava açmaya hazırlanıyor. Tokat Belediyesi günlerdir açıkta kalan köylülere çadır göndereceğini açıkladı.
Mehmet MENEKŞE
AMASYA - Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Yalıköy'den Ordu sınırlarındaki Karamehmet Yaylası'na çıkan halkın evleri, ahırları ve ağılları 3 Temmuz'da Ordu'nun AKP'li Kumru Belediyesi tarafından yıkıldı. Yıkımda eşyaları enkaz altında kalan, hayvanları ölen köylüler, günlerdir soğukta bekliyor.
'NEREYE GİDERİZ, NE İŞ YAPARIZ'
Artı Gerçeğe konuşan köylülerden İsa Çaldur, "Yaylamızı başımıza yıktılar. 2020 yılında yaylanın bir bölümü bizim köye tahsis edildi ancak bunu dinlemediler, yıktılar. Evlerimizi, ağıllarımızı yıkan Kumru Belediyesi bizi mağdur etti. Bizi oradan atmak, yaylamızı gasp etmek için yıktılar. Köyümüzün tek geçim kaynağı hayvancılık. Bu yayladan bizi atarlarsa biz nereye gideriz, ne iş yaparız. Hayvan ağıllarının yıkılması ne yasal ne de vicdanidir. Bu yaylaya bir ilk defa gitmiyoruz ki atalarımızdan, dedelerimizden kalmış, yüz yıllardır bu böyle devam ediyor" dedi.
'BİZ BU MUAMELEYİ HAK EDECEK NE YAPTIK?'
Yargıya başvuracaklarını vurgulayan Çaldur, "Bizleri güvenlik güçleri ile karşı karşıya getirdiler. Gözaltında kaldık, kadınlarımıza, çocuklarımıza zulmedildi. Biz bu muameleyi hak edecek ne yaptık. Topraklarımızda kalıp hayvancılık yapıyoruz, üretim yapıyoruz. Kumru Belediyesi hakkında dava açacağız,. Zararımızı karşılamasını istiyoruz. Hukuksal olarak hakkımızı arayacağız. Gelip tekrar yıkarlar diye evlerimizi de yeniden yapamıyoruz. Çaresizlik içinde bekliyoruz" diye konuştu.
'GÜNLERDİR SOĞUKTA AÇIKTA KALIYORUZ'
Köy halkından Oğuzhan Çavdur da "Günlerdir soğukta, yağmurda açıkta kalıyoruz. Biz perişanız, hayvanlar perişan, dışarıda. 87 yaşındaki dedem, babaannem, annem, kardeşlerim yağmurda, soğukta dışarıda kalıyor. Yaylanın bize tahsis edildiğini biliyorduk ama yıkımı durdurmak için bir şey yapamadık. Hayvanlarımız öldüğü gibi, yağımız, peynirimiz, eşyalarımız yıkıntının altında kaldı. Bizim kimseye bir husumetimiz yok" dedi.
'KÖYDE HAYVANCILIK ÖLÜR'
Yalıköy Muhtarı Mehmet Özden de "Yıkılan evler betondan yapılmış, kalıcı evler değil; derme çatma yayla evleri. Köyümüzde hayvancılık yapılıyor, 7 bin civarında koyun, 2 bin civarında büyük baş hayvan var. Bu köylüler bu yaylaya çıkmazsa bizde hayvancılık ölü. Yaylamız 2000 yılında Ordu ili Kumru ilçesi Çatılı Mahallesi muhtarlığı sınırları içerisinde kalmış. Bu yaylanın 1700 dekarı bizim köye tahsis edilmiş. Bizim bu yaylada bu kadar hakkımız olduğu halde bizi yaylada bertaraf ediyorlar, yaylamızın tamamını almak istiyorlar. Yaşadığımız sorunu Niksar Kaymakamına aktardık, hukuksal olarak da sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Tokat milletvekillerine sorunu intikal ettirdik. Yayla evlerinin yıkılmasından önce muhtarlığımıza bir tebligat yapılmadı: Bu insanlara bilgi verilmedi. Ani bir operasyon ile gelip yaylada yıkım yaptılar. Yaylada amaç dışı bir kullanım yok, hayvancılık yapıyor bu insanlar. Bu yayla deden toruna geçen köyümüzün yaylası. Biz bu yaylaya sonradan oturmuş değiliz, işgalci hiç değiliz" diye konuştu.
TOKAT BELEDİYESİ ÇADIR GÖNDERECEK
Yalıköy halkı, Tokat Belediyesi yetkililerinin kendilerine ulaşarak çadır göndereceklerini söylediğini belirtti. Telefonla ulaştığımız Tokat Belediyesi yetkilileri de Belediye Başkanı MHP'li Mehmet Kemal Yazıcıoğlu'nun evleri yıkılan köylülere çadır gönderilmesi için talimat verdiğini, Tokat merkezde çadır bulunamadığı için il dışından sipariş verdiklerini belirtti. Belediye yetkilileri çadırların yarın köylülere ulaştırılacağını ifade etti.