Yeni seçim yasasına muhalefetin yorumu: Sandık sonuçlarını etkileme girişimi
İttifak sayesinde 'artık oylarla' milletvekili çıkarma imkanı kaldırılıyor. Muhalefet partileri iktidarın bu düzenlemeyle seçim sonuçlarını kendi lehine değiştirmeye çalıştığını belirtiyor.
AKP ve MHP'nin Meclis'e sunduğu seçim kanununda değişiklik içeren teklifin ittifaklar ve partiler üzerinde ne yönde etkisinin olacağı tartışılıyor.
Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, nuhalefet partileri, ittifakların milletvekili belirlemesine ilişkin düzenlemeyle Cumhur İttifakı'na avantaj sağlanmaya çalışıldığına dikkat çekti.
İTTİFAK SAYESİNDE ALINAN 'ARTIK OYLA VEKİL' İMKANI KALKIYOR
Teklife göre, 2018'de ilk kez uygulanan ittifak düzenlemesi değişiyor. Mevcut sistemde, seçim bölgelerinde alınan oylar önce ittifaklara sonra ittifak içindeki partilere dağıtılarak vekil dağılımı belirleniyor.
Yeni düzenlemeyle seçim bölgelerinde ittifak sayesinde alınan "artık oylarla" milletvekili çıkarma imkânı ortadan kalkıyor. Seçim bölgesinde vekil dağılımı ititfakın oyuna göre değil, tek tek partilerin o seçim bölgesinde aldığı oya göre dağıtılacak.
HDP: SEÇİMİ KAZANAMAYACAKLARI İÇİN...
HDP Seçim İşleri Komisyonu Eş Sözcüsü, Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, düzenleme hakkında şunları söyledi:
"Bu ittifak sisteminin kendisi her yerde istedikleri sonucu vermedi. Bugüne kadar uygulanan sistemin kendilerine göre olası sakıncalarını ortadan kaldırmak için, biraz da kağıt üzerinde kuralları değiştirmeye çalışıyorlar. Siyasi partilerin aldıkları oy değişmese de getirdikleri düzenlemeyle milletvekili dağılımını değiştirmeye çalışacaklar. Durum çok net. Normal şekilde seçimi kazanamayacakları için seçim yasasında değişiklik yaparak seçim sonuçlarına etki etmeye çalışıyorlar."
İYİ PARTİ: İKTİDARDA KALMAK İÇİN HER YOLU MUBAH GÖRÜYORUM ANLAYIŞI
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu da, "Daha demokratik bir Türkiye özleminin değil iktidarda kalma avantajının gayreti" olduğunu söyledi. Ağıralioğlu şöyle konuştu:
"Bu sistem milletvekillerinin siyasal ağırlığını çok azalttı. Bunun üzerine sadece ittifaklar ve ittifak denkleminde avantajınız olacak değişiklikler planlarsanız bunun adı şudur: ‘Ben iktidarda kalmak için her yolu mubah görüyorum. Yaptığım değişiklikler memlekete nefes aldırmaktan ziyade ittifakımıza nefes aldırmak içindir’. Bu düzenleme bu duyguyu, anlayışı pekiştirir."
DEVA: MÜHENDİSİLK FAALİYETİ
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Seçim İşleri Başkanı İdris Şahin, seçim kanunu teklifini "mühendislik faaliyeti" olarak niteledi. 2018 seçimlerine giderken ittifak düzenlemesinin "hiçbir siyasi partinin ittifaklarla parlamento dışında kalmayacağı" vurgusuyla desteklendiğini hatırlatan Şahin, şunları söyledi:
"Bu ittifak düzenlemesinin ardından yüzde 97,7’ye yakın bir temsiliyet söz konusuydu. Artık oyların ortadan kaldırmasıyla pek çok insanın iradesi boşta kalacak. Artık oy millet iradesinin parlamentoya yansımasıyken şimdi bu düzenlemeyle birlikte sadece ve sadece iktidar ortakları kendilerine yönelik bir mühendislik faaliyeti içerisine giriyorlar. Bu mühendislik faaliyetleri asla sandıkta karşılığını bulmayacaktır."
'SANDIKTA EN AĞIR CEVABI ALACAKLAR'
Şahin, "Düzenlemeyle bazı partilerin ittifaklardan ayrılması ve yeni girecekleri ittifakın önüne geçilmesi adımı değerlendirmeleri" için şunları söyledi:
"DEVA’nın kendine güveni tam. Biz artık oylara muhtaç olmadan da bir şekilde parlamentoda temsil edileceğiz. Bu faaliyetler DEVA’yı da Gelecek Partisi’ni de herkesi kapsayacak bir düzenleme. Burada spesifik olarak bir partiyi işaret ederek bir düzenleme yapıldığı değerlendirmesine girersek sağlıksız olur. Burada bütün milletin iradesine tasallut etmiş bir düzenlemeden bahsetmek mümkün. Bütün milletin iradesine tasallut eden bir iktidardan bahsediyoruz. Artık oylara dair hamle milletin iradesinin parlamentoya yansımasını engel teşkil edecek hadiselerdir. Bu oyunu, bu mühendisliği yapan iktidar partileri sandıkta en ağır cevabı alacaklar."