‘Yenidoğan Çetesi’ davasında ikinci duruşma: Sanık ifadeleriyle devam edilecek
‘Yenidoğan Çetesi’ davasının ikinci duruşması bugün başlıyor. İlk duruşmada haklarında tutuklama kararı verilen 7 sanıktan 3’ü hala firari olarak aranırken, bugünkü duruşmada sanıkların savunmasının alınmasına devam edilecek.
Müzeyyen YÜCE
İSTANBUL- İstanbul'da bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddiasıyla yargılanan 47 sanık bugün bir kez daha hakim karşısına çıkacak.
Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesince adliyenin konferans salonunda yapılacak ikinci duruşmada, sanık savunmaları ve tanık ifadeleriyle devam etmesi bekleniyor.
İLK DURUŞMADA NELER YAŞANDI?
‘Yenidoğan Çetesi’ davasına ilişkin 18 Kasım’da başlayan ve 13 gün süren ilk duruşmada, sanıklar başta olmak üzere sanık avukatları ve müşteki ailelerin ifadeleri alındı. Mahkeme başkanı, üye hakimler, duruşma savcısı ve avukatlar sanıklara çapraz sorgu yaptı. Çeteye ilişkin yargılama sürerken Fırat Sarı'nın mal varlıklarına mahkeme tarafından tedbir konuldu. Sarı ve ortağı Dr. İlker Gönen’e ait Medicence şirketine bağlı kişilerin de mal varlıklarına tedbir konularak, kapatılan hastanelere ise kayyım atandı.
3 SANIK HALA FİRARİ
Ayrıca ara karar mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, tutuksuz 10 sanık hakkında daha tutuklama istedi. Aynı gün kararını açıklayan mahkeme, tutuksuz yargılanan 7 sanık hakkında daha tutuklama hükmü verdi. Karar sonrası doktor Şeyhmus Çelik, doktor Mehmet Gürül ve TRG Hospital Hastanesi Müdürü Murat Mantuş duruşma salonunda tutuklandı. Duruşma salonunda bulunmayan 4 sanık hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. Hakkında tutuklama kararı bulunan Esenler Güney Hastanesinin Mesul Müdürü firari Ali Dirik, duruşmadan bir ay sonra Fatih'te yakalanarak cezaevine gönderildi. Birinci Hastanesi Sahibi Ali Aksu, Hemşire Serenay Şenkalaycı ve Hemşire Ceren Hatice Kırım ise hala firari.
SANIKLAR HAKKINDA İSTENEN CEZALAR
İddianamede, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için 10 bebeğin ölümü nedeniyle "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından 10 kez, "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 11 kez uygulanmak üzere toplam 177 yıl 6'şar aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Sanık Gıyasettin Mert Özdemir'in ise "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. Ayrıca 44 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörülüyor. İddianamede, "dolandırıcılık" suçu işlenerek maddi menfaat temin edilen sorumlu hastaneler ve şirketler için de tüzel kişilere özgü güvenlik tedbiri uygulanması, bunların kapatılıp mal varlıklarına el konulması talep ediliyor.
YENİ FEZLEKE
Öte yandan Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar ve Terör Suçları Soruşturma Bürosunca "Yenidoğan çetesi"ne ilişkin hazırlanan yeni fezlekede, şüpheliler Hilda Keykubad, Dursun Eryılmaz, Seher Çuhadar ve Şeyhmus Çelik hakkında "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan 10'ar yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor. Savcı Y.A.‘yo makamında tehdit ettiği ortaya çıkan şüpheli Mustafa Kemal Zengin hakkında ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek" suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Fezlekede, diğer 13 şüpheli hakkında ise farklı suçlardan değişen oranlarda hapis cezası isteniyor.