Yenidoğan çetesi soruşturmasının kronolojisi: İhbar ile fezleke arası 1 yıl 7 ay
CİMER üzerinden İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne gelen ihbarla başlayan yenidoğan çetesi soruşturmasında ilk operasyon 26 Nisan 2024'te İstanbul ve Tekirdağ'da yapıldı. 9 Ekim 2024'te savcılık fezlekesini hazırladı.
Artı Gerçek - İstanbul'da, 112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç elde ettikleri öne sürülen 22'si tutuklu 47 şüpheliye ilişkin soruşturmada iddianame hazırlandı.
Yenidoğan çetesi soruşturmasının nasıl başladığı ve hangi aşamalardan geçtiğinin kronolojisi şöyle:
- 27 Mart 2023'te, CİMER'e yapılan ihbar İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirildi.
- 21 Mayıs 2023'te söz konusu ihbar Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne gönderildi ve bunun üzerine Büyükçekmece Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ7NDEN 6 AY SONRA DENETLEME KOMİSYONLARI TALİMATI
- 28 Eylül 2023'te İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünce il genelindeki tüm kamu, özel ve vakıf üniversitesi sağlık tesislerine olağan/olağan dışı yenidoğan yoğun bakım denetimlerinde temin edilen bilgi ve belgelerin (tutanak, epikriz, gözlem formu, tahlil, tetkik, hasta dosyaları vb.) incelenmesi, değerlendirilmesi, karara bağlanması, münferit veya ortak rapor hazırlanması amacıyla "Yenidoğan Yoğun Bakım Denetim Değerlendirme Komisyonu" kurulması istendi.
- 26 Nisan 2024'te İstanbul ve Tekirdağ'da, kimlikleri belirlenen şüphelileri yakalamak için eş zamanlı operasyon düzenlendi. Toplam 47 kişi gözaltına alındı, 22'si tutuklandı, ayrıca tanık ve mağdur ifadeleri alındı.
- Mayıs ayında, söz konusu özel hastanelerden Medilife Sağlık Hizmetleri Hastanesinin faaliyeti askıya alındı.
- 23 Ağustos'ta Sağlık Bakanlığı Müfettişliğince hazırlanan uzman görüşü raporunda, çocuk hekiminin, pratikte hemşirenin izlemine bırakılan yenidoğan bebeklerin yüzde 90'ının hayat haklarının ellerinden alındığı da raporda yer aldı.
SAVCIYA TEHDİT
- 30 Ağustos'ta tutuklu şüphelilerin avukatı Aylin Arslantatar, soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Savcısı Y.E'yi aradı ve daha sonra makam odasına giderek hakkında suikast planlandığını, babasına ve annesine zarar verileceğini söyledi.
- Savcı Y.E, bunun üzerine bünyesinde görev yaptığı Büyükçekmece Başsavcılığına ihbarda bulundu, soruşturma başlatıldı. Sonrasında Avukat Aylin Arslantatar ve Mustafa Kemal Zengin'in savcıyla görüşmeyi talep etmesi üzerine, mahkemeden alınan izinle makam odasına kayıt cihazı yerleştirilerek, görüşme kayıt altına alındı.
İLK OLARAK ŞAFAK HASTANESİ'NİN FAALİYETİ ASKIYA ALINDI
- Eylül ayında, Bağcılar Özel Şafak Hastanesinin faaliyeti askıya alındı.
- 9 Ekim 2024'te soruşturmasını tamamlayan Savcı Y.E. fezlekesini hazırladı.
Fezlekede, bebeklere yapılması gereken ancak yapılmayan tedavi ve bakım yöntemlerine yer verilerek, hastaya pasif ötenazi (Türkiye'de aktif ve pasif ötenazi uygulanmamaktadır. Kalp atımı tespit edilen her yenidoğan uygun canlandırma ve tedavileri alma hakkına sahiptir.) uygulandığı ve yenidoğan bebeklerin yüzde 90'ının hayat haklarının ellerinden alındığı vurgulandı.
- 11 Ekim 2024'te, Savcı Y.E'nin tehdit edilmesine ilişkin soruşturmada, kimliği belirlenen şüphelileri yakalamak için operasyon düzenlendi ve şüpheliler gözaltına alındı.
- 14 Ekim 2024'te emniyette işlemleri tamamlanan şüphelilerden 4'ü serbest bırakılırken, aralarında 2 avukatın da bulunduğu 8 zanlı Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk edildi. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği 8 şüpheliden 5'inin tutuklanmasına, 3'ü hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi.
- 16 Ekim 2024'te fezlekenin gönderildiği Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame hazırladı.
İddianamede, ölen 10 bebek "maktul", 5 kişi "müşteki", Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğü "suçtan zarar gören", 19 hastane ve sağlık şirketi "malen sorumlu", 47 kişi de "şüpheli" olarak yer aldı.
İddianamede, şüpheliler Fırat Sarı ve İlker Gönen'in 10 kez "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve 11 kez uygulanmak üzere "resmi belgede sahtecilik" suçlarından toplamda 177 yıl 6'şar aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
Şüpheli Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis istendi.
Aralarında doktor, hemşire ve sağlık görevlilerin de bulunduğu 18 şüpheli hakkında da bebeklerin ölümüne ilişkin "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan 10 ila 437 yıl 6 ay arasında hapis cezası talep edildi.
Bu arada, Savcı Y.E'nin tehdit edilmesine ilişkin soruşturma devam ediyor. (AA)
Yenidoğan çetesi nasıl çalışıyor? İşte örgütsel şema
Özgür Özel'den yenidoğan çetesi açıklaması: Gerçek sorumlu Erdoğan
Yenidoğan çetesi şikayetleri yağıyor: Niğde, Sakarya, Kocaeli, Antalya...
Bir aile yenidoğan çetesi için mayıs ayında suç duyurusunda bulunmuş
'Yenidoğan Çetesi' iddianamesi: Denetimleri önceden haber almışlar
'Yenidoğan Çetesi' mağdurları anlatıyor: Elden para istediler... Doğduğunda iyiydi, canına kıydılar
'Yenidoğan Çetesi' soruşturmasında dokuz hastanenin ruhsatı iptal edildi