Yerinde dönüşüm Malatya’da yerinde saydı
Deprem bölgesi illerinden Malatya’da depremzedelere verilen hibe ve kredilerle yerinde dönüşüm yapmak neredeyse imkansız hale geldi.
Artı Gerçek - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın deprem bölgesinde yerinde dönüşüm yapmak isteyen depremzedelere verdiği 750 bin TL hibe ile 750 bin TL kredi desteği pek çok yerde daha temel atılmadan bitti. Munzurpress'in haberine göre, inşaat maliyetlerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bülbüloğlu, Malatya için 1,5 milyon TL'nin yetmesinin mümkün olmadığını söyledi.
'1,5 MİLYON LİRANIN YETMESİ MÜMKÜN DEĞİL'
Günümüz enflasyon şartlarında inşaat ve işçilik maliyetlerindeki artışın günden güne arttığına dikkat çeken Bülbüloğlu şunları söyledi:
“Yerinde dönüşüme 1,5 milyon rakamının yetmeyeceğini daha öncede belirtmiştik. Daha bir tane dahi ruhsat alınmamış. Bugün 150 metrekare bir dairenin ortalama bedeli vatandaşa 3,5 milyon lira. Bugün 3,5 milyon lira maliyeti olan bir dairenin 1,5 milyon lirasını hibe+kredi olarak devletimiz karşılıyor. Geriye kalan 2 milyon gibi bir rakamı vatandaşa kalıyor. Dolayısıyla 1,5 milyonun yetmesi mümkün değil.”
MÜTEAHHİT, ANAHTAR TESLİM SÖZÜNDEN KORKUYOR
Vatandaşın da bu durumun bilincinde olduğunu söyleyen Bülbüloğlu, “Vatandaş bu serzenişi müteahhide yapacağına yetkililerden talep etse daha mantıklı olacak. Biz yüzde 10 karla yerinde dönüşüme yapmaya razıyız. Ama inşaat maliyetleri ortada. Seçimden sonra doların artacağı yönünde spekülasyon var. Buna bağlı olarak inşaat malzemesinde yine bir artış beklentisi var. Dolayısıyla sabit fiyatla, 1-1,5 senelik anahtar teslim taahhütte bulunmaktan çekiniyoruz.” Diye konuştu.
İNŞAATTA YÜZDE 20 KDV DÜŞÜRÜLMELİ
Depremzede vatandaşlardan istenen rakamların inşaat maliyetlerinin güncel fiyatları baz alınarak oluşturulduğunu ifade eden Bülbüloğlu, verilen 1,5 milyon liranın artması gerektiğini söyledi. Evini yerinde dönüştürmek isteyen vatandaşlardan KDV indiriminin yüzde 1’e düşürülmesi gerektiğini dile getiren Bülbüloğlu, “Vatandaş şu anda konutunu yüzde 20 KDV ile değil de yüzde 1 KDV ile dönüştürse orada yüzde 19’luk bir kar elde edecek” dedi ve şöyle devam etti:
100 METREKARE EVİN MALİYETİ 2 MİLYON 200 BİN TL
"İnşaat maliyetleri müteahhit karı hariç 19-20 bin TL’yi buluyor. KDV’si, vergisi dahil her şeyini üst üste koyduğumuz zaman. Dolayısıyla bugün 100 metrekare ev yaptırayım deseniz, müteahhitlik karı hariç 2 milyon lira maliyeti var. Bunun yüzde 10 karla müteahhitte verdiğinizi düşündüğünüz zaman 2 milyon 200 bin lira ediyor. Ama vatandaşın beklentisi 100 metrekare değil, mevcuttaki gibi 140-150 metrekare yapmak.” (KAYNAK)