'Yerli üretim politikalarının terk edilmesinin yeni örneği'

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 14 şeker fabrikasının özelleştirme kapsamına alınmasına ilişkin yazlılı açıklama yaptı.

'Yerli üretim politikalarının terk edilmesinin yeni örneği'

HABER MERKEZİ - TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 14 şeker fabrikasının özelleştirme kapsamına alınmasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ülke sanayisinin, tarımın ve halkımızın çıkarlarının son derece olumsuz etkileneceğini vurguladı.

"Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kalkınmacı yerli üretim politikalarının terk edilmesinin yeni bir örneğidir" denilen açıklamada, "Şeker sektörü, Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda şekerini Rusya'dan almak zorunda kalan bir ülkenin akılcı ve bilimsel politikalarla hem tarımını, hem sanayisini hem de kırsal kesimin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmişliğini sağlamasının önemli ve başarılı bir örneğidir" diye belirtildi.

Endüstriyel bir ürün olan şeker pancarının sanayi üretimine sağladığı kazancın yanında, kırsalda ve fabrikalarında çalışan yüzbinlerce insana da istihdam olanağı sağladığı vurgulanan açıklamada, "Daha 2000'li yılların başlarında ülkemiz, şekerin doğal hammaddesi olan şeker pancarı üretiminde Fransa, Almanya ve ABD'nin ardından dünya dördüncüsü idi ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında üçüncü sırada yer alıyordu. Ancak Cargill gibi uluslararası tekellerin pazarlarını genişletmek için IMF, DTÖ ve Dünya Bankası'nın serbestleştirme-özelleştirme yönergelerini uygulayan politikalar sonucu bugün ülkemiz şeker ithal eder duruma düşmüştür" diye hatırlatıldı.

Türkiye'nin 2001 yılında yaşadığı ekonomik krizde IMF'nin Kemal Derviş aracılığıyla uygulamaya soktuğu Şeker Kanunu ile ilk darbesi vurulan şeker sektörüne, ikinci darbede AKP döneminde vurularak özelleştirmeyle sektör yok edilmeye çalışıldığı ifade edilen açıklamada, AKP hükümetinin aldığı kararla 14 şeker fabrikasının satışının önü açtığını belirtti.

'KIRDAN KENTE GÖÇ ARTACAK'

Şeker fabrikalarının satışının ülke ve halk çıkarlarına tamamen aykırı olduğunun altı çizilen açıklamada, "Özelleştirileceği ifade edilen bu fabrikalar bir süre sonra asli unsurlarının dışında değerlendirilecek ve fabrikalar kapanacaktır. Bu fabrikalarda çalışan 5 bin civarındaki çalışan işlerinden olacak, 50 bin civarındaki üretici ise doğrudan etkilenerek pancar ekimi yapamayacaklardır. İşsizlik ve kırsaldan göç artacağı gibi geri kalan fabrikalarında satışının önünü açacaktır" denildi.

Özelleştirme ile ülke sanayisi ve tarımının kaybedeceğini, kazananın nişasta bazlı şekerler üreten ABD'nin küresel şirketi Cargill'ın olacağı ifade edilen açıklamada, "'yerlilik, millilik' üzerine birçok söz edip iç düşman ve halk arasında kutuplaşma yaratmada pek mahir olan iktidarın bu satış kararı sonucu, pancar şekeri çiftçisi ve çalışanı başta olmak üzere ülke sanayisi, tarımı ve halkımız son derece olumsuz etkilenecektir" diye belirtildi.

'ÜLKENİN VE HALKIN YOKSULLAŞMASINA HAYIR DİYORUZ'

Ülkenin ve halkın yoksullaşmasına bir kez daha hayır dediklerinin altını çizen TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "TMMOB, halkımızın alın terinin ürünü olan kamusal birikimlerin, yeraltı, yerüstü kaynaklarımızın ve bütün varlıklarımızın talanına kararlılıkla karşı durmaya devam edecek, bütün saldırılara karşın ülke, halk, meslek, meslektaş yararını savunmaya devam edecektir" dedi.

tmmob Emin koramaz