Yıkılmak istenen camiye yargı 'dur' dedi
Mimarların açtığı davada yargı 'Çankaya Merkez Camii korunmalıdır' dedi
Esra KOÇAK MAYDA
ARTI GERÇEK - Bükreş Camii olarak da bilinen Çankaya Merkez Camii'nin tescil kaldırma kararının yürütmesi durduruldu. Yargı, Cumhuriyet mimarisi, yıkım tehdidi altında olan Çankaya Merkez Cami’nin tescil kaldırma kararının yürütmesini durdurdu.
Ankara 7. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na açtığı davada, "Cumhuriyet dönemi mimarlığının ve modern cami mimarisinin nitelikli örneklerinden, Çankaya Merkez Camii’nin tescil kaydını kaldırma kararını kamusal yönden giderilmesi olanağı bulunmayan zararların oluşabileceği açıkça görüldüğünden, uyuşmazlık konusu ile ilgili mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılarak bilirkişilerce düzenlenecek olan rapor incelenip karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulması" kararını verdi.
"AZ SAYIDA KALAN MODERN CAMİ ÖRNEKLERİNİ KORUMAYA YÖNELİK ÖNEMLİ BİR KARARDIR"
Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Hayati Tabanlıoğlu’nun 1959 yılında tasarladığı Çankaya Merkez Camii’nin talebi karşılamadığı gerekçesi ile yıllardır yıkılması, büyütülmesi tartışmaları devam ederken, tescil kararının kaldırılması ve inşaat çalışmaların başlatıldığı bir süreçte yargının verdiği bu karar, az sayıda kalan modern cami örneklerini korumaya yönelik önemli bir karardır" dedi.
Modern mimarlık eseri camilerin tehdit altında olduğunu söyleyen Candan, "Ülkenin değerlerini korumakla yükümlü Kültür Turizm Bakanlığı’na bağlı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun tescil kaldırma kararı, durumun ne kadar trajik olduğunu ortaya koymuştur. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak tehdit altında olan, camiyi baskı altına alan çalışmaların başladığını tespit ederek, korunması için yapılması gereken tüm yasal süreçlere başvurduk. Ankara 7. İdare Mahkemesi, tescil kaldırma kararına ilişkin açtığımız davada yürütmenin durdurulması kararı, tescili kaldıran koruma kuruluna verilmiş en güzel cevaptır" diye konuştu.
İktidarın korumadığı ve yıkmaya çalıştığı kültürel varlıklarımız ve camilerin gelecek kuşaklara aktarılması için Mimarlar Odası olarak hukuksal süreçlerle mücadeleye devam edeceklerini belirten Candan "Birlikte yaşam kültürü etrafında örülmüş hukuk sistemi en temelde kendi varlık koşulunu korumak için bile onu inşa eden değerler kümesinin yansımalarına süreklilik kazandırmak veya bu sürekliliği hukuksal olarak korumakla yükümlüdür. Bu nedenle Merkez Camii'nin mimari, tarihi, estetik, sosyal ve ekonomik değerler bakımından korunması şarttır" değerlendirmelerinde bulundu.