Yılın 7 ayı çadırda kaldıklarını söyleyen tarım işçileri konteyner istedi
Tarım işçileri çağdışı koşullarda 'modern tarım' için çalışmaya devam ediyor.
Güvencesiz, kayıt dışı çalışmanın sembolü olan tarrım işçiliğine dair iş güvenliği ve sağlığı görmezden geliniyor. Modern tesislere, hallere gönderilen meyve ve sebzeleri toplayan ve ekenler çağın gerektiği hak ve imkanlardan yararlanamıyor. Tarım işçileri resmi olarak yalnızca kaymakam başkanlığında toplanan sulama birliklerinin ücret tarifesi belirleme toplantısında geçiyor.
Urfa'dan mevsimlik işçi olarak Bursa'nın İnegöl ilçesine gelen 100 tarım işçisi, derme çatma çadırlarda kalıyor. Günlük 60 lira yevmiyeye çalışan mevsimlik işçiler, yemeklerini dışarıda kurdukları ocakta pişiriyor, tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını da yine dışarıda sağlamaya çalışıyor. Kadınlar ise kundaktaki bebeklerini, gecenin soğuğundan korumak için çabalıyor.
İşçilerden Avit Meşe , "Şanlıurfa'dan geldik. Çadırlarda yaşamaya çalışıyoruz. Yağış olduğunda, çadırlarımızı su basıyor. 7 ay boyunca bu çadırlarda kalıyoruz. Kış bastıracağı zaman memleketimize gidiyoruz. Geceleri soğuk oluyor. Daha çalışmaya doğru dürüst başlayamadık. Konteyner verilmesini istiyoruz" dedi.
Mehmet Civelek ise, "Nisan ayında buraya geliyoruz. Yağış olduğunda zor durumda kalıyoruz. Konteyner verilse en azından biz de sağlıklı oluruz. Biz bu topraklarda tarım ürünlerinin üretimini ve hasadına destek sağlıyoruz. Çiftçilere destek veriyoruz, konteyner konusunda destek sağlanmasını istiyoruz. Elektriğimiz, suyumuz yok. Oruç tutmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Saadet Civelek de, "Bir çadırda en az 10 kişi kalıyor. Kadınlar olarak daha zorluk çekiyoruz. Yağışlarda çadırlarımızı su basıyor" dedi.(DHA)