Yıllardır sonuçlanmayan Lice Davası yarın
Lice'de, 1993'te 16 kişinin öldüğü olaya ilişkin açılan ve yıllardır sonuçlanmayan davaya yarın devam edilecek
HABER MERKEZİ - Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993'te Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şüpheli bir şekilde öldürülmesinin ardından yakılıp yıkılan ilçede 16 kişinin yaşamını yitirdiği, 36 kişinin ise yaralandığı olaya ilişkin görülen davanın 11'inci duruşmasına İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yarın devam edilecek.
Zaman aşımına bir gün kala açılan dava, 21 yıl sonra, 16 Ocak 2014 tarihinde tekrar başladı. İddianamede, dönemin yetkililerinin yaptığı açıklamaların tersine PKK'nin ilçeye saldırı yapmadığı belirtiliyor. Olayın failleri olarak gösterilen dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tunay Yanardağ hakkında 'Taammüden öldürme', 'Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik', 'Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
2 SANIKTAN BİRİ ÖLDÜ
Sanıklardan Üsteğmen Tunay Yanardağ, yargılamanın sürdüğü 23 Ağustos 2015 tarihinde Singapur'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Dava, tek sanığı Eşref Hatipoğlu’nun tutuksuz yargılanmasıyla devam ediyor.
İLGİSİ OLMAYAN ÖZKAN 21 YILDIR TUTUKLU
Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ı öldürdüğü iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan 79 yaşındaki hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan ise, olayla ilgisinin olmadığı, Lice Davası ile açığa çıkmasına rağmen 21 yıldır tutuklu.
TALEPLER HER DEFASINDA REDDEDİLDİ
Dava güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır'dan Eskişehir'e oradan da İzmir'e nakledilirken, bugüne kadar 6 kez mahkeme heyeti değiştirildi. Mahkemenin son duruşması yeni heyetle devam ederken, davanın başından beri mağdur tarafın, "Mahkeme heyetinin Lice'de keşif yapması, Deniz Baykal'ın o dönem olaylar yaşandığında Lice'ye gitmek istemesi ve engellenmesi nedeniyle tanık olarak dinlenmesi, gazeteci Mithat Bereket ile yaşamını yitiren Bahtiyar Aydın'ın ablası Birsen Aydın Fındık'ın tanıklık yapması, sanık Tunay Yanardağ'ın ölümüne ilişkin DNA incelemesi ve sanık Eşref Hatipoğlu ile sanık olarak tespit edilecek isimlerin tutuklanması" talepleri başından bu yana reddedildi.
GENELKURMAY HERHANGİ BİR BELGEYE RASTLAMADI!
Davanın 9'uncu duruşmasında mağdur tarafı Lice olayıyla ilgili idari soruşturma açıp açmadığının Genelkurmay Başkanlığı'na sorulmasını istedi. Mahkemenin kabul ettiği talebe, 10'uncu duruşmada gelen cevapta Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği olayla ilgili yapılan arşiv araştırmasında, o dönemde görevli askerler ve olayla ilgili idari soruşturma açıldığına ilişkin herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmadığını bildirdi. Ayrıca, davanın sanıkları Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tunay Yanardağ'ın Jandarma personeli olduğu, bu kişiler hakkındaki bilgilerinin İçişleri Bakanlığı'na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı'ndan istenilmesinin uygun olacağının ifade edildiği görüldü.
'JİTEM'İN İŞLEDİĞİ TÜM SUÇLAR CEZASIZ KALIYOR'
Dava avukatı Ali Aydın, "Sanıklar duruşmaya katılmıyor. Tanıklar SEGBİS'le bağlandığında birilerinin yönlendirilmesiyle konuşuyorlar. Bunu da mahkeme heyeti görüyor ve buna rağmen mahkeme devam ediyor. Davanın asıl görülmesi gereken yer Diyarbakır'dır. Davada taraflar gidip gelmekte zorlanıyorlar, mağdur ediliyorlar. Tanıklar, ya kendilerini iyi ifade edemiyor ya da davaya katılamıyor. Türkiye'de cezasızlık had safhada. JİTEM'in işlediği bütün suçlar cezasızlıkla sonuçlanıyor. Bu davayı bir 10 yıl daha sürdürüp kapatma peşindeler. Ama ne olursa olsun bütün demokratik kitle örgütlerinin bu davayı takip etmesi gerekiyor. Biz bu davanın peşini bırakmayacağız" dedi.