YSK Başkanı Ahmet Yener: Elektronik seçim düşüncemiz var
Artı Gerçek - 14 ve 28 Mayıs seçimlerine ilişkin sandık güvenliği tartışması sürerken, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) tartışmalı bir adım atmaya hazırlandığı ortaya çıktı. YSK Başkanı Ahmet Yener, birçok ülkede kullanılmakla birlikte Hollanda ve Almanya gibi ülkelerin güvenilmez olduğu gerekçesiyle vazgeçtiği, ABD'de 2000 yılında düzenlenen başkanlık seçimlerinde tartışma yaratan elektronik oylama sistemine geçmeyi planladıklarını açıkladı.
'BELKİ YURTDIŞINDAN BAŞLARIZ'
Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu'ya konuşan Yener, Bir ya da iki seçim sonrası elektronik oylamaya belki önce yurtdışından başlarız. Seçmen sayımız daha az diye" ifadelerini kullandı. Yener, "Türkiye nihayetinde elektronik oylamaya geçecek. Kurulda, 2014’te bu konuda bir çalışma yapılmış. Yurtdışına kurul üyelerimiz siyasi parti temsilcileriyle beraber gitmiş ama bu çalışmanın devamı gelmemiş. Biz de bu konuyu düşünüyoruz" dedi.
YEREL SEÇİM SONRASI HAZIRLIK MI YAPILACAK?
Yener sözlerine şöyle devam etti:
"Önümüzde hemen bir yerel seçim var. Elektronik seçim düşüncemiz var; yerel seçimlerden sonra elektronik oylamanın altyapısı nasıl olur, pilot olarak mı başlanır ya da bir sonraki milletvekili ve cumhurbaşkanı seçiminde hemen elektronik oylamaya geçebilir miyiz?
'YASAL DÜZENLEME YAPILIRSA...'
"Parlamentodaki siyasi parti temsilcilerimizle yasal düzenleme gereken konularda görüşme yapacağız. Eğer yasal düzenleme yapılabilirse elektronik seçime geçilir. 2028 ya da daha sonraki olur, ama kaçınılmaz. Benim öngörüm elektronik oylamaya geçilecek."
ESTONYA'DAKİ TARTIŞMALI SİSTEMİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Elektronik oylamanın Türkiye'yi "büyük masraftan kurtaracağını" ve seçmenlere kolaylık sağlayacağını savunan Yener, "Bu sisteme geçilmesine karar verilirse; elektronik oylama yapan ülkelerden nüfusu bizim nüfusumuza yakın ülkelerin modelinin baz alınması gerekir" diyerek Estonya'yı örnek gösterdi.
Estonya'nın 2001'den beri uyguladığı elektronik oylama sistemi ülkede birçok tartışmayı da beraberinde getirmişken, Yener "2 milyon seçmeni olan bir ülke yerine en az 45-50 milyon seçmeni olan bir ülkedeki modeli baz almak uygun olur düşüncesindeyim. Benim bildiğim Elektronik Seçim konusunda Estonya ileri aşamada. Başka hangi ülkelerde var, araştıracağız, gidip inceleyeceğiz. Onları buraya davet edeceğiz" dedi.
'E-DEVLET ÜZERİNDEN OLABİLİR'
Bunun teknik olarak incelemesi yapılacak. Bizdeki mühendis arkadaşların da fikirlerini alıp bir rota çizeceğiz. Ama bunların hepsi yerel seçimlerden sonra. E-DEVLET üzerinden de olabilir. Bu alternatiflerin hepsi incelenecek, düşünülüp değerlendirilecek. Elektronik oylamaya geçilmesi benim düşünceme göre şart. Benim şahsi kanaatim bir seçim ya da iki seçim sonrası da olsa elektronik oylamaya geçilmesinin faydalı olacağıdır.” (Kaynak)