Yüksel Caddesi'nde esnaf siftah yapamıyor
Cadde ve bağlantılı sokakların polis tarafından kapatılması esnafı siftahsız bıraktı.
ANKARA - Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tutuklanmadan önce açlık grevi yaptığı Yüksel Caddesi ve bağlantılı sokaklar polis tarafından kapatılması çevredeki esnafı siftahsız bıraktı. Birçok esnaf 3 gündür kepenk açamıyor.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile İhraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'nın tutuklanmadan önce 196 gündür oturma eylemi, 76 gündür de açlık grevi yaptığı Yüksel Caddesi halen kapalı. Caddenin, Selanik, Karanfil ile Konur sokaklarının girişleri TOMA ve bariyerlerle kapatılmış durumda. Dün de Karanfil Sokak bir süre tümüyle kapatılmıştı.
TOMA, ZIRHLI ARAÇ VE SİVİL POLİS KAYNIYOR
Yine Kızılay'da, Meşrutiyet Caddesi'nde TOMA ve Ural tipi zırhlı araç ile Güven Park'a TOMA'lar bekletilmesi, alanda yoğun sivil polis hareketliliği çevredeki esnafın tepkisine yol açtı.
Yüksel Caddesi'nde 70'e yakın esnaf, polisin ablukasından dolayı günü zararla kapatıyor. Birçok esnaf 3 gündür kepenk açamıyor.
'KİM ÖLMÜŞ KİM SAKATLANMIŞ DEVLETİN UMRUNDA DEĞİL'
Cadde üzerinde kafe işleten Bektaş Özcan, günlerdir iş yapamadığından dert yanarak, şunları dile getirdi: "Daha önce Gülmenlerin eylemi sırasında biz hiçbir sıkıntı yaşamıyorduk hatta insanlar daha fazla geliyordu. Fakat üç gündür polisin çevreye saldırarak gaz sıkması insanları psikolojik olarak korkutuyor ve insanlar gelmemeye başladı. İnsanları mağdur ediyorlar ama zararımız çok, ben bir gün çalışamazsam çalışanlarımın da hakkını veremiyorum. Olması gereken zararımızın karşılanması ama doğal afetlerde bile insanlara yardım sağlamayan devletin bizim zararımızın karşılayacağını düşünüyorum. Devletin hiç bir uzlaşmacı tarafı yok, kim sakatlanmış, kim ölmüş umurunda değil, gelip gazı sıkıyor gidiyor."
'ZATEN TUTUKLAMAYI ZORLA YAPTILAR DAHA NE İSTİYORLAR'
Çevredeki esnaflardan Ali Kaya, durumdan son derece rahatsız. Kaya, polisin kendilerini "güvenliğinizi sağlıyoruz" dediğini ancak açlık grevi devam ederken güvenlik ile ilgili hiç bir problemlerinin olmadığını kaydederek, şöyle konuştu: "İnsanlar sokağa çıkmaya korkuyorlar, en ufak bir kalabalıkta direk gazla müdahale ediyorlar. 5-6 tane gaz attılar ön taraftaki müşterilerimiz arkaya aldık, ardından hem hepsi de terk etti. O insanları tutukladılar ama o insanlar sokağa canlılık katıyordu, gece buradan çıkan insanlar İnsan Hakları Anıtı önüne gider halay çekerdi ve hiç bir sorun da yoktu. Normalde kafemizde tüm masalar dolar ama 3 gündür iki üç masa dışında gelen giden yok, zaten insanlar Yüksel'i dolanmak zorunda bırakılıyor. Zaten tutuklamayı zorla yaptılar daha ne istiyorlar."
'GÜLMEN VE ÖZAKÇA BU SOKAĞIN ÇİÇEKLERİ İDİ'
Konur Sokak esnaflarından Osman Akkuş da, "Demokratik ülkelerde bu tür durumlarda esnafın zararı ödenir, kaldı ki hiçbir şekilde bir sokak işgal edilemez ama burada TOMA'larla sokak işgal edilmiş durumda. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça bu sokağın çiçekleri idi. Maddi meseleyi ön plana çıkarmak istemiyorum. Daha büyük bir muhalefet sorunumuz var" diye tepkisini ortaya koydu. Akkuş, Çankaya Belediyesi'nin yaşananlara müdahale etmesini de istedi.
'GEZİ'DE BİLE TOMA'LARLA BURALAR KAPATILMADI'
Kapatılan Yüksel Caddesi'nde akşam saat 21.00-23.00 arasında seyyar satıcılık yapanlar da polis ablukasına oldukça tepkili.
Hacettepe Üniversitesi'nde öğrenim gören ve seyyar satıcılıkla geçimini sağlayan Onur Güner ise, şunları söyledi: "Ben yurt ve okul masraflarımı kitap satarak sağlıyorum. 3 gündür çalışamıyorum, yurt paramı nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum. Gezi direnişinde bile bu caddeler kapatılmadı. Ama şimdi İnsan Hakları Anıtı bile gözaltında. İktidarın dönüp bir aynada kendisine bakması lazım." (dihaber)