Yürütmeyi durdurma kararı vermeyen mahkeme bir hafta sonra ÇED raporunu iptal etti
Aydın'da bulunan Jeotermal Elektrik Santrali'nin faaliyetinin durmaması için yürütmeyi durdurma kararı verilmedi.
Aydın Kuyucak ilçesi Pamukören Maahallesi’nde bulunan Pamukören JES 5 projesine verilen ÇED olumlu kararı Aydın 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Aynı mahkemeye yapılan yürütmeyi durdurma talebi ise reddedildiği öğrenildi. Çelişkili durumu değerlendiren avukatlar yürütmeyi durdurma kararının şirketin faaliyetinin durdurulmaması adına verilmediğini söyledi.
Çelikler Holding’e at Çelikler Enerji şirketi tarafından yapılan Pamukören-5 Jeotermal Elektrik Santrali (JES) geçtiğimiz yılın son ayında işletmeye alındı.
Yöre halkının açtığı dava geçtiğimiz günlerde ÇED iptal kararı ile sonuçlandı. JES projesi ile ilgili yapılan bilirkişi incelemesinin raporunu kararına dayanak olarak alan Aydın 1. İdare Mahkemesi, oy çokluğu ile ÇED olumlu kararının hukuka aykırı olduğuna karar verdi.
JES'e karşı açılan davada proje alanının zeytin ve incir bahçeleri arasında olduğu, jeotermal enerjinin Türkiye’de kullanılan teknoloji nedeniyle temiz bir enerji olmadığı, jeotermal tesislerden doğaya salınan sıvı ve gazların doğaya ve ekolojik dengeye zararının bilimsel çalışmalarla ortaya konulduğu, jeotermal santrallerin faaliyete geçmesi nedeniyle yeraltı ve yerüstü su kaynakların kirlendiği, halkın katılım toplantısında jeotermal santralin istenmediği gibi gerekçeler ileri sürülmüştü.
Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre Aydın 1. İdare Mahkemesi Mahkeme Başkanının şirketin yoğuşmayan gaz oranına ilişkin akredite olmayan bir firmadan aldığı raporun geçerli olması gerektiği, bu durumun ÇED raporunu kusurlandırmadığı yönündeki karşı oyuna rağmen iki üyenin oyları sonrası ÇED olumlu kararı oy çokluğu ile iptal edildi.
'YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLSEYDİ ÜRETİM DURACAKTI'
Davanın avukatı Akın Yakan, JES'lerle ilgili aynı mahkemeden bir hafta içerisinde üç iptal kararı çıktığını belirterek, "Burada çok ilginç bir ayrıntı var sizinle paylaşmak istediğim. Biz bu davalarda yürütmeyi durdurma talep ettik. Mahkeme bu taleplerimizi reddetti. Yürütmeyi durdurma kararlarının verilebilmesi için iki önemli gerekçe var; birincisi işlemin açıkça hukuka aykırı olması, ikincisi, telafisi imkansız zararlar doğurması. Bilirkişi raporlarında işlemlerin açıkça hukuka aykırı olduğu ve telafisi olanaksız zararlar doğuracağı ortaya konmuşken yürütmeyi durdurma kararı verilmedi.
Ne gariptir ki yürümeyi durdurma taleplerimizi reddeden mahkeme bir hafta sonra aynı dosyalar için ÇED olumlu kararlarının iptaline karar verdi. Eğer yürütmeyi durdurma kabul edilseydi bu işletmelerin faaliyetlerinin durması lazımdı. İptal kararlarında ise durmuyor faaliyet. İşletmeler hala çalışıyor" diye konuştu.