Yüzde 85 görme kaybı olan hasta tutukluya cezaevinde gözlük engeli

Yüzde 85 görme kaybı olan hasta tutukluya cezaevinde gözlük engeli
1999'dan beri tutuklu olan Selver Yıldırım'ın cezaevinde gözlük ve büyüteç talebi "tanınmasına engel olacağı" iddiasıyla reddedildi. DEM Parti vekilleri Beritan Güneş Altın ve Nevroz Uysal Aslan, uygulamaya tepki gösterdi.

Artı Gerçek - Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde 1999 yılından bu yana tutuklu olan Selver Yıldırım'ın gözlük ve büyüteç talebi, yüzde 85 görme kaybına rağmen "güvenlik" gerekçesiyle verilmiyor. Yıldırım, “tanınmasına engel olacağı ve teşhis edilemeyeceği" gerekçesiyle kullanması gereken reçeteli güneş gözlüğüne erişemiyor.

Yıldırım, Elbistan Cezaevi’nde kaldığı dönemde götürüldüğü İlçe Devlet Hastanesi'nde kelepçeli muayene dayatmasını kabul etmemesi nedeniyle yıllarca tedavi olamadı. Sonraki süreçte Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilen Yıldırım'ın gözlerinde "sıvı sızıntısı" tespit edildi. Ancak tedavi, "lazer bozuk" gerekçesiyle yapılmadı.

Tedavi olamaması nedeniyle görme kaygı ilerleyen Yıldırım, daha sonra Antep'e sevk edildi. Yıldırım'ın tedavisinin bu kez de, “lazer fabrikaları kapatıldı” gerekçesiyle yapılmadığı belirtildi. Hakkındaki müebbet hapis cezası nedeniyle tahliye edilmeyen Yıldırım'ın tedavisi, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmesinden sonra başladı. Ancak lazer işleminin hangi aralıklarla yapılacağına dair bilgi alma talebine hekimler tarafından "İstemiyorsan yaptırma, zamanımı alıyorsun" yanıtı verildiği belirtildi.

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi idaresi, Yıldırım'ın kullanması gereken güneş gözlüğü ve kitap okuyabilmesi için gereken büyüteç talebini de “güvenlik” gerekçesiyle karşılamıyor. Cezaevi idaresi, konuya dair hekim raporlarını da dikkate almıyor.

DEM PARTİ İHİK'E BAŞVURU

Yıldırım’ın bu sorunları avukat ve aile görüşlerinde anlatması sonrasında Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na (İHİK) başvuru yapıldı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın ile Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, 3 Ocak 2024 tarihinde İHİK'e başvurarak, “acil toplantı” çağrısı yaptı.

'YÜZÜNÜN TANINMASINA ENGEL OLUR' İDDİASI

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün konuya dair İHİK tarafından iletilen yanıtında, Yıldırım'ın 24 Mart 2023 tarihinde Sincan Cezaevi Devlet Hastanesi Göz Polikinliği’ne sevk edildiği ve hekimin "ışığa ve güneşe hassasiyet nedeniyle güneşli günlerde güneş gözlüğü takması uygundur" dediği aktarıldı. Ancak 24 Mayıs 2023 tarihli kararda, "gözlük ve büyütecin medikal ürün olarak değerlendirilmediği" ifade edildi. Müdürlük, "gözlük kullanımın, hükümlünün yüzünün tanınmasına engel olacağı, teşhis edilemeyeceği" gerekçelerini gösterdi.

ŞEHİR HASTANESİ’NE GÖRE ‘ZARURİ DEĞİL'

Müdürlüğün yanıtında, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin Yıldırım’a dair 18 Eylül 2023 tarihinde verdiği yanıt da yer aldı. Hastanenin, “güneş gözlüğü ve büyüteç kullanımı zaruri değildir” yönünde rapor hazırladığı belirtildi.

‘KEYFİ BİR UYGULAMA, ÇAĞDAŞ ANLAYIŞA UYMUYOR’

Yıldırım'ın durumuna dair konuşan Beritan Güneş Altın ve Nevroz Uysal Aslan, reçeteli güneş gözlüğü ve büyütecin verilmemesinin “çağdaş infaz anlayışına” uymadığını söyledi. Vekiller, söz konusu durumu "keyfi bir uygulama" olarak nitelendirdi. (MA)

Öne Çıkanlar