Zeyrek: Kaydın geri kalanında geçen bir ismin duyulmasını istemiyorlarmış, o yüzden açıklamıyorlarmış
Sezgin Baran Korkmaz'a verdiği hisselerini geri almak isteyen Kıraça Holding'in patronunun, Erdoğan'a mektup yazarak desteğini istediği, ondan sonra bir grubun devreye girdiği iddia edildi.
Suç örgütü lideri Sedat Peker’in hakkında soruşturma yürütülmesi üzerine bakanlığa çağrılarak yurt dışına çıkması konusunda uyarıldıktan bir gün sonra Türkiye’den ayrılan firari iş insanı SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz ve onun işleri için arabuluculuk yaptığı ortaya çıkan Habertürk TV eski sunucusu Veyis Ateş ile ilgili tartışmalar gündemdeki yerini koruyor.
Kara para aklama suçundan aranan ve ABD’nin isteği üzerine önceki gün Avusturya’da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz ile tutuklanmasından hemen önce görüştüğünü yazan Sözcü gazetesi köşe yazarı Deniz Zeyrek, Korkmaz’ın Veyis Ateş’in Halk TV’ye çıkmasından sonra kendisini aradığını ve bazı açıklamalar yaptığını aktardı.
"Cumartesi İstanbul'dan Ankara'ya dönerken Bolu tünelini geçmiştim ki telefonum çaldı. Ülke kodu 41 görünüyordu. Şans eseri tünelden hemen sonra bir mola yeri var ve oraya girdim, telefonu açtım. Arayan Sezgin Baran Korkmaz'dı" diyen Zeyrek, Ateş ile Korkmaz arasında geçen konuşmanın ses kaydının tamamının neden yayınlanmadığına ilişkin çarpıcı bir aktarımda bulundu.
‘SES KAYDININ GERİ KALANINDA GEÇEN BİR İSMİN DUYULMASINI İSTEMİYORLAR, BU YÜZDEN…’
Zeyrek, Korkmaz ile ilgili yaptığı görüşmede "Programda yaptığımız yorumları dinlemiş. Orada bazı sorular sormuş, ses kaydının tamamının açıklanması gerektiğini söylemiştim. Kaydın geri kalanında geçen bir ismin duyulmasını istemiyorlarmış, o yüzden açıklamıyorlarmış" dedi.
Korkmaz’ın kendisine, söz konusu ‘olayların’ başına gelmesinin nedenini de anlattığını aktaran Zeyrek, SBK Holding’in sahibinin hisselerini aldığı Kıraça Holding’in sahibi İnan Kıraç’ın, hisselerinin yarısını satın alan Korkmaz’dan bunları geri almak için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a mektup yazdığını ve daha sonra devreye giren ve içinde Veyis Ateş’in de olduğu bir grubun Korkmaz’dan 40 milyon dolardan vazgeçmesini talep ettiğini söylediğini aktardı.
Ateş-Korkmaz görüşmesinin 7 Ocak'ta, Kıraç'ın avukatı Levent Göktaş'ın ise "Uzlaştık, 15 Ocak'ta hisseleri aldık" açıklaması yaptığına dikkat çeken Zeyrek, Korkmaz’ın da kendisinyle yaptığı görüşmede Ateş ile görüştüğü haftayı işaret ederek "O hafta baskıya dayanamayıp verdim" dediğini kaydetti.
‘GÖLGE BOKSU’
"Artık İnan Kıraç'ın konuşma zamanı. Sorular açık: Kimleri devreye soktu? Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup yazdı mı? Sezgin Baran Korkmaz'ın iddia ettiği yöntemlere başvurdu mu?" diye soran Zeyrek’in yazısındaki ilgili bölüm şöyle:
"Cumartesi İstanbul'dan Ankara'ya dönerken Bolu tünelini geçmiştim ki telefonum çaldı. Ülke kodu 41 görünüyordu. Şans eseri tünelden hemen sonra bir mola yeri var ve oraya girdim, telefonu açtım. Arayan Sezgin Baran Korkmaz'dı. Programda yaptığımız yorumları dinlemiş. Orada bazı sorular sormuş, ses kaydının tamamının açıklanması gerektiğini söylemiştim. Kaydın geri kalanında geçen bir ismin duyulmasını istemiyorlarmış, o yüzden açıklamıyorlarmış.
Gölge boksu yapıyorsunuz, herkes gerçeğin bir kısmını açıklıyor, çıkın olayın tamamını açıklayın, kaydın tamamını açıklayın" dedim. Özetle söylemek gerekirse, Kıraça Holding hisselerinden kaynaklanan alacağını silmek istemediği için başına bunların geldiğini anlattı ve hakkında ABD'de kara para soruşturması olduğu ve bu yüzden arandığı bilgisinin doğru olmadığını iddia etti. Gelin görün ki bu konuşmamızın üzerinden henüz bir saat geçmişti ki telefonuma "ABD istedi Avusturya Sezgin Baran Korkmaz'ı tutukladı" başlıklı bir haber düştü."
‘İNAN KIRAÇ ERDOĞAN’A MEKTUP YOLLAYIP DESTEĞİNİ İSTEMİŞ’
"Bugüne dek yapılan açıklamalardan şöyle bir durum ortaya çıkıyor: SBK Holding, Naum kardeşlerin şirketini (Silcolux) satın alarak Kıraça Holding'in yüzde 45, Karsan Otomotiv'in yüzde 26.5 hissedarı olmuş. Kıraça Holding patronu İnan Kıraç, bu durumdan kurtulmak için Silcolux'taki Kıraça ve Karsan hisselerini geri almak istemiş. Ancak Korkmaz, alış fiyatını (78 milyon dolar) gerekçe gösterip 80 milyon talep etmiş. Kıraç ise gerçek değeri 40 milyon diyerek yarısını teklif etmiş. Sorun çözülemeyince konu, Kıraç tarafından bir mektupla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a iletilmiş ve Erdoğan'ın desteği istenmiş. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mektubu alıp almadığını, aldıysa ne yaptığını öğrenemedim.
Ancak o mektuptan sonra, mektubun yazılmasına da yardımcı olan bir grup devreye girmiş.
Korkmaz'dan aradaki fark olan 40 milyon dolardan vazgeçmesini talep etmiş.
Ekipte Veyis Ateş dışında isimler de varmış.
Veyis Ateş, Süleyman Soylu ve Sezgin Baran Korkmaz'la görüştüğünü açıkladı.
Ateş-Korkmaz görüşmesi 7 Ocak'taymış.
Sözcü yazarı Aytunç Erkin, 10 Haziran'daki yazısında Kıraç'ın avukatı Levent Göktaş'ın "Uzlaştık, 15 Ocak'ta hisseleri aldık" açıklamasını aktarmıştı.
Arada 8 gün var.
Sezgin Baran Korkmaz'a, "Veyis Ateş'le görüştükten sonra hisseleri verdiniz mi" dedim.
"Ogün vermedim ama o hafta baskıya dayanamayıp verdim" karşılığını verdi.
Artık İnan Kıraç'ın konuşma zamanı. Sorular açık: Kimleri devreye soktu? Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup yazdı mı? Sezgin Baran Korkmaz'ın iddia ettiği yöntemlere başvurdu mu?"
(HABER MERKEZİ)