'Ziraat Bankası çiftçiye değil, Cengiz Holding'e kaynak sağlıyor'

HDP heyeti, 'İş ve Aş Buluşmaları' etkinlikleri kapsamında Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde çiftçiler ile bir araya geldi.

'Ziraat Bankası çiftçiye değil, Cengiz Holding'e kaynak sağlıyor'

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır’da startını verdiği "İş ve buluşmaları" etkinliklerini sürdürüyor. Dün emek örgütleri, işçiler ve STK’larla bir araya gelen HDP heyeti, Çınar’a bağlı Yuvacık Köyü'nde çiftçiler ile bir araya geldi. Çınar ve Bismil arasında bulunan Yuvacık Köyü’nün geçim kaynağı tarım.

İPEKYÜZ: ZİRAAT BANKASI ÇİFTÇİYE DEĞİL, CENGİZ HOLDİNGE KAYNAK SAĞLIYOR

İlk sözü alan HDP Ekonomi Komisyonu Üyesi ve Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, çiftçilerin yaşadığı sorunlara değindi. Çiftçinin üretim yapamayacak duruma getirildiğini ifade eden İpekyüz, Dicle Elektrik A.Ş’nin (DEDAŞ) uygulamalarının çiftçiyi perişan ettiğini söyledi. İktidarın çiftçiye yönelik politikalarını da eleştiren İpekyüz, çiftçiye verildiği açıklanan desteklerin yetersiz olduğunu, daha çok destek verilmesi gerektiğini söyledi. Ziraat Bankası’nın normalinde çiftçiye kaynak sağlaması gerektiğini ifade eden İpekyüz, "Çiftçi üretim yapamıyor. Tüm çiftçiler borçlu. Ziraat Bankası çiftçiye değil, sadece Cengiz Holdinge kaynak sağlıyor. Holdinglere kaynak aktarıyor. Bu kabul edilemez" dedi.

SÖNMEZ: SİZİ DİNLEMEYE GELDİK

HDP Ekoloji Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, çiftçinin, emekçinin sesi olmak için burada olduklarını söyledi. Ülkenin ciddi bir ekonomik kriz içinde olduğunu ifade eden Sönmez, pandemi ile birlikte ekonomik krizin daha da arttığına dikkat çekti. Sönmez, "Hem salgının hem de genel olarak iktisadi ekonomik krizin yarattığı yoksulluğa yönelik eşitsiz refah dağılımına karşı, eşit refah içerisinde bir gelecek nasıl inşa edebiliriz, diye sizleri dinlemeye geldik" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'Yİ PARSEL PARSEL PAYLAŞIYORLAR'

Halka "Siz neyi talep ediyorsanız Halkların Demokratik Partisi onun mücadelesi olacaktır" diye seslenen Sönmez, şöyle devam etti: "Neden biz Diyarbakır, Amed'i tercih ettik? Diyarbakır halkı sadece Kürdistan bölgesinde olduğu için ezilmiyor, ekonomik olarak da bir ayrımcılığa maruz kalıyor. Bu çifte ayrımcılığa karşı da biz Amed, Diyarbakır'a geldik. Tarım alanında ciddi anlamda eksiklik olduğunu, ülke politikasının hem uluslararası hem yerel şirketlere yönelik olduğunu düşünüyoruz. Sırasıyla gelen bütün hükümetler, bütün iktidarlar ne yazık ki tarım alanında uluslararası şirketlerin çıkarlarına göre politikalar yürütmekte. Cengiz Holding gibi birkaç şirket Türkiye'yi parsel parsel paylaşmış durumdalar. Hem ekolojik olarak tahrip ediyorlar, doğaya uyumsuz projeler ile yaşamı zehirliyorlar hem de bu ülkenin varlıklarını gasp ediyorlar." Buna karşı HDP olarak ciddi bir direniş gösterdiklerini söyleyen Sönmez, tüm halkın bu direnişi büyütmek için çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi.

'HİÇBİR ANNEYİ AYIRT ETMİYORUZ'

Sönmez konuşmasında HDP Diyarbakır İl Binası önünde oturan ailelere ve HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun zafer işareti yapmasının ardından hedef gösterilmesine de değindi. Ailelerin organize bir şekilde il binası önünde bulundurulduğunu söyleyen Sönmez, "Bütün annelerimizin acısını paylaşıyoruz, anneler arasında bir ayrımcılık yapmayız. Evladı ile ilgili her annenin yaşadığı kaygıyı taşırız ama ne yazık ki dün orada organize olduğu belli olan ve bizim il binamızda basın toplantısı olduğunu bile bile provoke edilmiş bir şeydi. Doğal olarak organize edilmiş 20-30 aileye, Erol Hoca (Katırcıoğlu) çok sıcak ve samimi bir şekilde hep birlikte başaracağız, anlamına gelen bir zafer işareti yaptı. Akşamdan beri yandaş medya, karşı propagandaya çevirdiler" dedi.

ÇİFTÇİLER TEPKİLİ: ÜRETİM YAPAMAYACAK DURUMA GELDİK

Sönmez’in ardından söz alan çiftçiler yaşadıkları sorunları aktardı. Mazot ve gübre fiyatlarının yüksek olduğunu belirten çiftçilerin en çok şikayet ettiği konunun başında Dicle Elektrik A.Ş’nin (DEDAŞ) uygulamaları geliyor. Tarımın enerji ile çekilen suya bağlı olduğunu belirten çiftçiler, DEDAŞ’ın yüksek faturalar keserek çiftçileri borçlandırdığını, ardından elektrikleri kestiğini anlatarak "DEDAŞ zulmü son bulmalı" dedi. Mazot ve gübrenin pahalı olması hem de DEDAŞ’ın kendilerine çıkardıkları borç yükü nedeni ile üretim yapamayacak duruma geldiklerini ifade eden çiftçiler, sorunların çözümü için girişimde bulunulmasını istediler.

SÖNMEZ: ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI OLUŞTURULMALI

Çiftçilerin anlattıklarını not alan HDP heyeti, sorunların çözümü için girişimde bulunacaklarını ve seslerini Ankara’ya duyuracaklarını aktardı. Ardından tekrar söz alan Naci Sönmez, HDP Tarım Komisyonu olarak bu konuda çalışma yaptıklarını söyledi. Çiftçilerin DEDAŞ zulmünden kurtulmanın tek yolunun alternatif enerji üretimi olduğunu ifade eden Sönmez, bireysel olarak güneş ve hava gibi yöntemlerle enerji üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini savundu. Bunun dayanışma ekonomisi, kooperatifleşme alanında yapılacak çalışma ile sağlanabileceğini söyleyen Sönmez, "Sadece hükümetten talep ederek bir şey yapamayız. Çiftçiler kendi örgütlüğünü sağlayarak örgütsel güce kavuşmalı. Dayanışma ekonomisiyle kendi geleceklerine dair bir şeyler yaratarak bu sorunlarını çözebilir" dedi.

Köyde çiftçiler ile yapılan görüşmenin ardından HDP heyeti Esnaf ve Sanatkârlar Odasına geçti. Ardından Eğitim-Sen Temsilciliğinde İşsizler ve Ataması Yapılmayan ile bir araya geldi.

HDP diyarbakır İş