Zırhlı aracın çarptığı çocuk 4 yıldır yatağa bağımlı yaşıyor: Kimse 'Bu çocuğa ne oldu' diye sormadı

Bingöl'de zırhlı aracın çarptığı 6 yaşındaki Salih Güler yatağa bağımlı yaşıyor. Savcılık olayı soruşturmaya gerek duymazken çocuğun babası ‘4 yıldır ne arayan var ne soran’ dedi.

Zırhlı aracın çarptığı çocuk 4 yıldır yatağa bağımlı yaşıyor: Kimse 'Bu çocuğa ne oldu' diye sormadı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kolluk kuvvetlerinin şehir içinde dikkatsizce kullandığı zırhlı araçların neden olduğu ‘kazalar’ çok sayıda yurttaşın hayatında tarifi mümkün olmayan kayıplara ve zararlara yol açıyor.

Bingöl’de yaşayan 10 yaşındaki Salih Miran Güler bunlardan biri. 4 yıl önce askeriyeye ait zırhlı aracın çarptığı ve o zaman henüz ilkokul birinci sınıf öğrencisi olan Güler’in kafatasında ciddi hasar oluştu. 4 yıldır yatağa bağımlı halde yaşayan ve şimdi 10 yaşında olan çocuğun babası Hidayet Güler, yaşanan olay sonrası yetkililerle iletişim kuramadıklarını, çaldıkları tüm kapıların yüzlerine kapandığını söyledi. Baba Güler’in şu an tek istediği oğlunun hastane masraflarını karşılayabileceği bir iş ve oğlunun yeniden okula devam etmesi.

Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da yaşananları Meclis gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya zırhlı araçların yol açtığı ölümleri ve yaralanmaları sordu. Gergerlioğlu ayrıca, Güler Ailesi'nin yaşadıklarının incelenmesi için Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu göreve çağırdı.

OLAY NASIL YAŞANDI?

Salih Miran Güler'e 2018 yılının nisan ayında Bingöl'ün Bahçelievler mahallesinde askeriyeye ait zırhlı araç çarptı. Tanıkların aileye anlattığına göre, zırhlı aracın hızı saatte 60 kilometreydi. Ancak askeriyenin hazırladığı kaza tespit tutanağında aracın hızı 20 kilometre olarak yer aldı. Birçok tanık baba Güler'e, zırhlı aracın hız yaptığını, kaza sonrası çocuğun araçtan 30 metre ileride bulunduğunu ve zırhlı araç sürücüsünün olay yerinden uzaklaştığını anlattı.

Ancak Hidayet Güler'in aktardığına göre tanıklar, dava sürecinin başlamasından sonra "başımıza bir şey gelir" korkusuyla tanıklık da yapmadı.

İKİ SİVİL HASTANEDE: ‘ŞİKAYETÇİ OLMAYIN…’

Hastaneye kaldırılarak yoğun bakıma alınan Güler, günlerce yaşam mücadelesi verdi. Güler’in babası, çocuğunun yoğun bakımdan çıkmasını beklerken sivil giyimli 2 kişi babaya geçmiş olsun dileklerinde bulundu ve şu sözleri söyledi: "Korkma… Çocuğuna bir şey olmaz. Araç zaten yavaş yürüyordu. Şikayetçi olmanıza gerek yok…" Baba Güler, daha sonra bu iki kişiyi hiç görmediklerini belirtti.

Doktorlar, Güler Ailesi'ne çocuğun beyninde hasar oluştuğunu ve yatağa bağımlı yaşayacağı bilgisini verdi. Çocuk, aylar sonra hastaneden taburcu oldu. Yaşananlardan sonra baba, tüm hastane masraflarını karşıladı, çocuğunun yeniden okula devam etmesi için elinden gelen mücadeleyi verdi. Ancak Güler’in sağlık durumu el vermeyince henüz 6 yaşındayken yeni başladığı okula bir daha geri dönemedi.

SAVCI ANNE BABAYI SUÇLADI

Güler Ailesi çocuklarına çarpanların cezalandırılması için hukuk mücadelesi verdi. Ancak savcılık 'kovuşturmaya yer yok' diyerek sorumluluğun anne ve babaya ait olduğuna dair mütalaa verdi. Baba Güler ise buna karşı çıkarak adaletin yerini bulması için seslerinin duyurulmasını istedi.

Güler yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

"Çocuğum yürüyemiyor, ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Belki doktor, belki öğretmen olacaktı… Tüm hayallerini elinden aldılar. Şu an oğlum için hiçbir şey yapamıyorum. İnşaat işçisiyim. Çocuğumun tedavi masraflarını dahi karşılayamıyorum. Valiliğe gittim, kaymakamlığa gittim. Kimse sesimizi duymadı. Kaza sonrası ne arayan oldu ne soran. Kimse 'Bu çocuğa ne oldu?' diye sormadı. Yardım için kapılarını çaldığım yetkililer, ‘Bu bizim işimiz değil’ dedi. Yalnız kalınca 'Bu olay neden bizim başımıza geldi?' diye çok düşündüm. Zırhlı araçların karıştığı kazaları araştırdım. Bu kazaların sadece bizim bölgede yaşandığını öğrendim. Batı bölgelerinde bir tane bile zırhlı araç kazası yaşanmamış. Biz artık çocuklarımızın sakat kalmasını, ölmesini istemiyoruz."

HDP OLAYI MECLİS’E TAŞIDI

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Salih Miran Güler'in başına gelenleri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. Gergerlioğlu’nun, Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:

"-Bahsi geçen kazada Salih Miran Güler’in yatağa mahkûm olduğu ve yanlış trafik tutanağının tutulduğu iddiası doğru mudur?

-Salih Miran Güler’in annesinin ifadesinin değiştirildiği iddiası doğru mudur?

-Son 5 yılda kaç zırhlı araç kaç yurttaşa çarparak yaralamaya sebep olmuştur?

-Son 5 yılda kaç zırhlı araç kaç yurttaşa çarparak hayatına son vermiştir?

- Son 10 yılda kaç zırhlı araç sürücüsü hakkında soruşturma açılmıştır?

- Son 10 yılda kaç zırhlı araç sürücüsü hakkında idari ve adli ceza verilmiştir?

- Bakanlığınızın zırhlı araç çarpmaları ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?"

Öte yandan Gergerlioğlu, yaşanan olayla ilgili Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na da başvuruda bulunarak ilgililerden bilgi talep edilmesini ve yaşananların incelenmesini istedi.

HDP ömer faruk gergerlioğlu Bingöl