Zorunlu eğitim yaşı düşüyor: MEB'den 'butik okul' modeli

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 4 ile 5 yaş grubundaki çocukların zorunlu eğitim kapsamına alınması için çalışmaların sürdüğünü açıkladı

Zorunlu eğitim yaşı düşüyor: MEB'den 'butik okul' modeli

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 4 ile 5 yaş grubundaki çocukların zorunlu eğitim kapsamına alınması hedefine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Eğitim Bakanı Özer, temel eğitimi güçlendirme konusunda en çok dikkat edecekleri konunun okul öncesi eğitime erişimi artırma hedefi olduğunu belirtti. Okul öncesi eğitimi alan ve alamayan öğrenciler arasında ilkokula başlamalarıyla birlikte temel bazı farkların oluştuğuna işaret eden Bakan Özer, bu farkların telafi edilmemesi halinde ilerleyen kademelerde de sorunların artarak devam ettiğini ve okullar arası başarı farklarının ortaya çıkmasının bir nedeninin de bundan kaynaklandığını söyledi. Özer, "5 yaşta okullaşma oranı yüzde 78. Ancak 3 yaş grubunda yüzde 14, 4 yaş grubunda ise yüzde 35'ler seviyesinde" bilgisini verdi.

Bu söz konusu yaş gruplarındaki okullaşma oranlarına ilişkin yeni hedefler koyduklarının altını çizen Özer, "2022 sonuna kadar 3 yaş grubundaki okullaşma oranını yüzde 14'ten yüzde 50'ye, 4 yaştaki okullaşma oranını yüzde 35'ten yüzde 70'lere, 5 yaştaki okullaşma oranını ise yüzde 78'den yüzde 90'ların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

3 BİN YENİ ANAOKULU

Mahmut Özer, Türkiye genelinde 2 bin 800 dolayında bağımsız anaokulunun bulunduğunu söyleyerek, "Cumhurbaşkanlığımız Yıllık Programı'nda da yer aldığı şekliyle Temel Eğitimde 10000 Okul Projesi kapsamında 3 bin yeni anaokulu yapılacak, aynı proje ile 40 bin yeni ana sınıfı açılacak. Böylece mevcut bağımsız anaokullarındaki 406 bin dolayında olan öğrenci kapasitemizi 3 bin yeni anaokulu ile birlikte yüzde 118'lik artışla 886 bine, ana sınıflarında eğitim alan 813 bin dolayındaki öğrenci sayımızı ise 800 bin öğrencilik yeni kapasite ile 1 milyon 613 bine çıkarmış olacağız" dedi.

YÜZDE 100’LÜK ARTIŞ HEDEFİ

Eğitim Bakanı, devamında şunları söyledi:

"Bu kapsamda 2023 yılında ise hedefimiz, 4 ve 5 yaşta okul öncesi eğitime erişimi yüzde 100'e çıkarmak. Dolayısıyla 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda da yer aldığı şekliyle 5 yaşa anaokullarının zorunlu hale getirilmesi yönündeki hedefimizi gerçekleştirmek için tüm planlarımızı ve bütçe yapılandırmamızı yapıyoruz. Şu anda bağımsız anaokulu ve ana sınıflarında yaklaşık 1 milyon 220 bin öğrenci eğitim alıyor. Yeni oluşturulacak kapasite ile bunu 2,5 milyona çıkaracağız. Böylece okul öncesi eğitim kapasitesinde yüzde 100'lük bir artışı sağlamış olacağız."

EN FAZLA YATIRIM İSTANBUL’A

Yeni planlamada okul öncesi eğitimde en fazla yatırım yapılacak ilin İstanbul olduğuna değinen Özer, İstanbul'daki şu anda 157 bağımsız anaokulunun yanı sıra 750 yeni anaokulu yapılacağını ve böylece bu ildeki bağımsız anaokulu sayısının 157'den 907'ye çıkarılacağını söyledi.

‘GEREKİRSE BUTİK OKUL’

Bakan Özer, okul öncesi eğitim hizmetini, öğrencilerin mesafe olarak çok daha kolay ulaşabilecekleri, gerektiğinde ise butik şeklinde okul açarak vereceklerini belirterek şöyle devam etti:

"Dolayısıyla eğitimde fırsat eşitliği için fiziksel altyapıyı Türkiye'nin her bölgesine aynı standartlarda kurmayı hedefliyoruz. Okullar arasında fark kalmayacak."

‘ÇANKAYA’DAKİ OKUL İLE SİLOPİ’DEKİ OKULA AYNI İMKANLARI SAĞLAYACAĞIZ’

"Çankaya'daki okul nasılsa Silopi'de de benzer şekilde laboratuvar ve spor tesisi gibi aynı fiziki koşulları sağlamayı hedefliyoruz."

meb anaokulu Mahmut Özer okul öncesi eğitim