1 milyon yolcu garantili havalimanını sadece 11 bin kişi kullandı: 'Göz göre göre soygun'

1 milyon yolcu garantili havalimanını sadece 11 bin kişi kullandı: 'Göz göre göre soygun'
Zafer Havalimanı’na ilişkin garantileri eleştiren CHP’li Ali Fazıl Kasap, ‘İktidar, yandaşlarını zengin etmeye devam ediyor’ dedi.

AKP hükümetinin yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yaptığı projelerin kamu zararına neden olduğu tartışmaları sürerken, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Zafer Havalimanı’nın kaç kişi tarafından kullanıldığını, havalimanını işleten firmaya kaç kişilik garanti verildiğini ve ne kadar garanti ödemesi yapıldığını öğrenmek için CİMER’e başvurdu.

CİMER’in paylaştığı verilere göre, Kütahya-Afyon-Uşak illerine hizmet vermek üzere yapılan Zafer Havalimanı için 2021’de iç hatlarda 775 bin 137, dış hatlarda ise 542 bin 596 kişilik yolcu garantisi verildi. Ancak verilen hedef tutturulamadı ve 2021’de iç hattı kullanan yolcu sayısı 9 bin 228 olurken, dış hat kullanan yolcu sayısı da 1904’te kaldı. Havalimanının eksik kalan 1 milyon 306 bin 537 yolcusu için, 6 milyon 938 bin 738 euro ödenmek zorunda kalındı. Verileri değerlendiren CHP’li Kasap, "Devlet göz göre göre soyuluyor" dedi.

‘ZAFER HAVALİMANI VERİLEN GARANTİNİN SADECE YÜZDE 1’İNİ KARŞILADI’

Havalimanının 50 milyon euro bedelle inşa edildiğini belirten Kasap, "Yüzde 99 oranında yanılma payı olan ve verilen garantinin sadece yüzde 1’ini karşılayan Zafer Havalimanı nedeniyle, devletin kasasından bugünkü kur karşılığı bir yılda 106 milyon lira çıktı. Bugüne kadar olduğu gibi bu hata payıyla devam ederse, 2044’e kadar şirkete yapılacak garanti ödemesi 208 milyon euroyu bulacak" diye konuştu. Kasap, "Kamuyu zarara uğratan bu yatırımların sözleşmelerindeki hükümleri Türk Lirası’na çevirmeyen iktidar, yandaşlarını zengin etmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar