10,2 trilyon dolarla rekor kırdı: 'Süper zenginler' servetlerine servet kattı

10,2 trilyon dolarla rekor kırdı: 'Süper zenginler' servetlerine servet kattı
UBC ve PwC'nin raporuna göre, Covid-19 krizinin belirsizliğini koruduğu ortamda dolar milyarderlerinin serveti 10,2 trilyon dolara yükselerek yeni bir rekora ulaştı.

İsviçre merkezli yatırım bankası UBS ve çokuluslu danışmanlık şirketi Pricewaterhouse Coopers'ın (PwC) "2020 Servet Raporu"nu yayınladı. Buna göre, Temmuz 2020'nin sonunda dünyanın en zengin yaklaşık 2 bin 200 kişisinin serveti 10,2 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı.

2017'de, bir önceki rekorda, milyarderlerin serveti 8,9 trilyon dolar olarak açıklanmıştı. Raporda, artışın başlıca nedeni menkul kıymetler fiyatlarındaki yükseliş olarak gösterilirken; söz konusu dönemde dolar milyarderlerinin sayısı da 2 bin 158’den 2 bin 189’a çıktı. Rapora göre, dolar milyarderlerinin bu yılın nisan-temmuz döneminde servetlerini yüzde 27,5 artırması dikkat çekti.

Servet raporunda, her sektördeki milyarderlerin nisan-temmuz döneminde servetlerinin çift haneli arttığına yer verilerek, teknoloji, sağlık hizmetleri ve imalat sektörlerindeki milyarderlerin servetlerindeki artışın yüzde 40 civarında olduğu belirtildi.

2018'den, Temmuz 2020'ye kadar, teknoloji milyarderleri servetlerinin yüzde 42,5 artırarak 1,8 trilyon dolara yükselttiğine yer verilen raporda, sağlık sektöründe faaliyet gösteren milyarderlerin de bu dönemde servetlerini 50,3 artarak yaklaşık 259 milyar dolara çıkardığı ifade edildi.

Milyarderin servetinin üçte biri ABD'ye ait olurken, bunu Çin ve Almanya izledi.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da ise 119 milyarderin toplam serveti 595 milyar dolar oldu.

Guardian’da yer alan habere göre, UBS’in Servet Uzmanı Josef Stadler, "Milyarderler Covid-19 süresince çok iyi iş çıkardılar. Karşılaştıkları fırtınanın olumsuz tarafına odaklanmadılar ve bu süreçten (borsaların toparlanmasından bahsediliyor) yükselerek çıktılar" dedi.

PİYASALAR DÜŞERKEN HİSSE ALDILAR

Stadler, ayrıca süper zengin olarak adlandırılan bu kişilerin krizden yararlanabildiklerini çünkü piyasalar kötüye giderken, dünya borsalarında şirketler değer kaybederken onların daha fazla hisse senedi alacak gücü olduğunu belirtiyor. Borsaların toparlanmasıyla birlikte kayıpların çoğu ortadan kalktı. Özellikle milyarderlerin çoğunun sahip olduğu teknoloji şirketlerinin bazıları, hisse senetlerinin değerlerindeki keskin artışla dikkat çekiyor.

Stadler, bunların haricinde milyarderlerin tipik olarak "önemli bir risk iştahına" sahip olduklarını ve servetlerinin bir kısmıyla rahatlıkla kumar oynayacaklarından emin olduklarını söyledi.

AŞIRI SERVET YOĞUNLUĞU AHLAKEN YIKICI BİR DURUM

High Pay Center’ın direktörlerinden biri olan Luke Hilyard ise, "Aşırı servet yoğunlaşması ahlaki açıdan işleri çirkin bir noktaya götürebiliyor aynı zamanda ekonomik ve sosyal olarak yıkıcı bir durum" dedi.

Hilyard, "Milyarderlerin sahip oldukları servet bir ömürde harcanarak bitirilebilecek seviyenin çok üzerinde. Bu insanlar daha fazla vergi ödeyebilir, çalışanlarına daha çok maaş ödeyebilir ve daha fazla kamu hizmetlerine destek olabilirler" dedi.

Süper zenginlerin gün geçtikçe servetlerine daha fazla katkıda bulunması beraberinde toplumun ayaklanmasını tetikleyecek bir sorunu getiriyor.

Standler, son üç yıldır yaptığı uyarılarda bu konudan bahsediyor. Stadler, "Bir dönüm noktasındayız, servet konsantrasyonu 1905 yılındaki kadar yüksek ve bu milyarderleri endişelendiren bir durum. Sorun faiz üzerindeki çıkar gücü ve bu da büyük parayı daha fazla büyütüyor" açıklamasında bulundu.

ABD Carnegies, Rockefellers ve Vanderbilts gibi ailelerin servetleriyle birlikte en büyük zenginlik yoğunluğuna sahip. UBS, raporunda dünyanın en zenginleri ya da en büyük servete sahip olan insanları sıralanmadı. Ancak en zengin kişinin 189 milyar dolar ile Amazon’un kurucusu Jeff Bezos olduğu biliniyor.

Bloomberg’in milyarder endeksine göre Bezos’un serveti daha fazla yatırımcının şirkete yönelmesiyle birlikte bu yıl daha fazla artış sağladı. Amazon’un hisseleri bu yıl 74 milyar dolar arttı.

Tesla’nın sahibi olan Elon Musk ise servetini 76 milyar dolar artırarak 103 milyar dolara çıkarttı. Bu yıl bugüne kadarki en çok parayı kazandı diyebiliriz.

UBS ayrıca milyarderlerin, Covid-19 ile mücadeleye ve karantina süreçlerinin ailelere olan ekonomik etkisine yardımcı olmak için servetlerinin bir kısmını hızla ve cömertçe harcadığını da söyledi. 2020 yılı Mart – Haziran ayları aralığında toplam 7.2 milyar dolara eşdeğer bir taahhütte bulunan 209 milyarderi belirledi.

Araştırma bir diğer bilgiyi daha ortaya çıkarttı. Buna göre Birleşik Krallık milyarderleri diğer ülkelerdekilere göre daha az bağış yapıyor. ABD’de 98 milyarder toplam 4,5 milyar dolar bağışlarken, Çin’deki 12 milyarder 679 milyon dolar bağışladı. Avustralya’da ise yaşayan iki milyarder 324 milyon dolar bağış yaparken Birleşik Krallık’taki 9 milyarder sadece 298 milyon dolar bağışta bulundu.

Öne Çıkanlar