10 büyük ekonomi arasına girecektik: Ruanda ve Kamboçya'nın bile altındayız
2022 Ekonomik Özgürlük Raporu'na göre Türkiye, 31 basamak geriye düşerek 107'nci sıraya düşerek, 'çoğunlukla özgür olmayan' ülkeler kategorisine yerleşti.
Türkiye hedefini dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek olarak koymuştu fakat bazı global araştırmalar bu yolda en önemli engelin özgürlüklerdeki büyük kayıplar olduğunu ortaya çıkardı.
Washington merkezli düşünce kuruluşu The Heritage Foundation'ın 2022 Ekonomik Özgürlük Raporu'nda Türkiye küme düşerek, "kısmen özgür" ülkeler arasından çıkarılıp "çoğunlukla özgür olmayan" ülkeler grubuna düştü.
Türkiye geçen yıl 76'ncı olduğu Ekonomik Özgürlük Ligi'nde bu yıl 107'nci sırada yer alabildi.
Araştırmanın raporuna göre, "Türkiye ekonomisi son beş yılda ekonomik özgürlüğünü kaybetti".
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisi İslamcı bir gündem izledi ve demokrasiyi aşındırdı. Ülke, ‘çoğunlukla özgür olmayan' kategorisine düştü" ifadeleri kullanıldı.
Raporun detaylarına bakıldığında, Türkiye'nin notunun düşmesinde mali sağlıktaki bozulma ve hukukun üstünlüğü gibi nedenler etkili oldu. Rüşvet ve yolsuzluk konularındaki ülke notunu gösteren ‘Kamunun güvenilirliğinde de Türkiye ortalamanın çok altında bir puan alabildi.
Türkiye'nin ekonomik özgürlük notunun hem bölge hem de global ortalamanın altına gerilediği vurgulandı.
Raporda özgürlükler ne kadar genişse ekonomilerin o kadar sağlıklı büyüdüğü, bunun halkların zenginleşmesinde etkili olduğu belirtildi.
TÜRKİYE, RUANDA VE KAMBOÇYA’NIN DA ALTINDA
Türkiye 2021’e kadar İtalya, Fransa, Meksika gibi ülkelerle 3’üncü kategori olan "kısmen özgür" ülkeler arasında yer alıyordu.
Oysa 2022’de Ruanda, Burkina Faso, Tanzanya, Kuveyt ve Kamboçya gibi ülkelerle aynı kategoriye hatta tüm bu ülkelerin gerisine düştük.
Rapora göre 2022 yılında ekonomik özgürlüklerde bayrağı en önde taşıyan 3 ülke; Singapur, İsviçre ve İrlanda. En sondaki üç ülke ize Kuzey Kore, Venezuela ve Küba.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Erdoğan, "Biz de ülkemizi hamlık dönemini geride bırakıp pişme dönemine geçirmek için verdiğimiz mücadelenin son aşamasındayız. Osmanlı için bu kritik sıçrama dönemi İstanbul’un fethiydi. Bizim için de bu dönem ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma, yani 2023 hedeflerimize ulaşma, 2053 vizyonumuza kilitlenme sürecidir" ifadelerini kullanmıştı.