'100 yıl yaşamak mümkün mü?'

'100 yıl yaşamak mümkün mü?'
'Hayat oyununuzu iki zar belirliyor.'

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu, insanların uzun yaşamalarındaki iki önemli faktöre dikkat çekti. Genetik ve yaşam tarzının insan ömrünü etkilediğini belirten Müftüoğlu, "Kısacası "100 yıl yaşamanın sırrı bahçenize iyi bakmakta -hayata emek vermekte- ve akıl zarınızı doğru kullanmakta" yatıyor" tavsiyesinde bulundu.

Müftüoğlu'nun Hürriyet'te yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

İsterseniz gelin adına "hayat oyunu" diyebileceğimiz ömrümüzün kalitesi ve süresini belirleyen süreçlere başka bir gözle, "İKİ ZARLI BİR OYUN" gibi bakmaya çalışalım.

VARAN 1
GENETİK ZAR

Hayat oyununuzu iki zar belirliyor.

O zarlardan biri -birincisi-, daha siz doğmadan önce atılıyor. Bu birinci zarda ne yazdığına "siz değil", "genetik mirasınız" karar veriyor. Yani ilk zarın rakamı daha siz doğmadan kesinleşiyor ve hayat boyu size -adeta- yapışıp kalıyor. Eğer bu zarda 6 ve 6’ya yakın rakamlar yazıyorsa ne âlâ(!) Şanslısınız! Yok eğer 1 veya 1’e yakın bir rakam geldiyse işiniz kolay değil. 

Bu zara "GENETİK ZAR" da deniyor. Bir daha tekrarlayalım: Genetik zardaki rakamsal değer/güç/imkân/sorunlar tamamen sizin dışınızdaki güçler tarafından belirleniyor ve siz doğarken elinize "peşin peşin(!)" veriliyor. Eğer ailenizde kalp krizleri, kanserler, inmeler, bunamalar gibi sorunlar, şeker hastalığı, hipertansiyon, damar sertliği, insülin direnci gibi genetik geçişli sağlık problemleri yaygınsa zarınızdaki rakam giderek düşecektir. Bu durumun tam tersi de söz konusudur.

VARAN 2
AKIL ZARI

İkinci zarın üzerinde hangi rakamın yazacağına ise siz/aklınız karar veriyorsunuz. Daha doğrusu, ikinci zardaki rakamı siz belirliyorsunuz. "YAŞAM TARZINIZ" yani "HAYATA İLİŞKİN SEÇİMLERİNİZ" ile bu zarda yazacak rakama siz karar veriyorsunuz. Kendi haline bırakılmış, plansız, programsız, yanlışlar ve hatalarla dolu kötü bir hayatınız varsa bir başka deyişle "doğrularınız az, yanlışlarınız çoksa" ikinci zarınızın "yek gelme ihtimali" bir hayli artıyor. Kötü beslenmek, aktivitesine, uykusuna, stres ve huzur yönetimine dikkat etmemek, tatile, dinlenmeye, aile ve dostlarla geçirilecek keyifli zamanlara boş vermek, manevi yaşamı ıskalamak, sağlık kontrollerini unutmak, sigara içmek ve alkol kullanmak "yek gelme" ihtimalini en çok arttıran yanlışlar.

UNUTMAYIN

GENETİK MİRAS KADER DEĞİLDİR

ÖNEMLİ bir ayrıntıda şu: Diyelim ki genetik zarınız "yek" geldi ve siz zaten dezavantajlı doğdunuz. Anneniz, babanız şeker hastası olabilir... Ailenizde kalpten, kanserden ölümlere de sık rastlanabilir... Bu olumsuz genetik mirasa rağmen ikinci zarın daha siz doğmadan aklınızın içine yerleştirildiğini asla unutmayın. O zarın adı -tekrar hatırlatalım- "AKIL ZARI"dır. Ve o zarı nasıl kullandığınız çok ama çok önemlidir.

AKIL ZARI ÇOK ÖNEMLİ

Hayat oyununda da neticeyi attığınız zarların toplamı belirliyor. İlk zarınızda (genetik zar) "6" da yazsa eğer siz ikincisini (akıl zarını) "1" atarsanız yaşam süreniz kısalıyor, hayat kaliteniz düşüyor. Genetik zarınızda "2" bile yazsa akıl zarını "6" değil "4-5" bile atsanız toplamınız yükseliyor, hayatınız uzuyor, yaşam kaliteniz artıyor. Kısacası "100 YIL YAŞAMANIN SIRRI BAHÇENİZE İYİ BAKMAKTA -HAYATA EMEK VERMEKTE- VE AKIL ZARINIZI DOĞRU KULLANMAKTA" yatıyor.

Öne Çıkanlar