11 Eylül kurbanları 20. Yılında anılıyor

11 Eylül kurbanları 20. Yılında anılıyor
Yaklaşık 3 bin kişinin öldürüldüğü saldırılar sadece ABD'yi değil, tüm dünyayı değiştirdi

11 Eylül terör saldırılarında ölenler kanlı eylemin 20’nci yıldönümünde anılıyor. Başkan Joe Biden aynı gün içinde New York, Washington ve Pennsylvania'da terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin anılacağı törenlere katılacak. Anma törenleri New York’ta 11 Eylül’de ilk uçağın çarptığı saat 08:46’da başlayacak.

NE OLMUŞTU?

11 Eylül 2001’de El Kaide’ye bağlı 19 teröristin saldırıları Amerika için kara bir gün olmak dışında dünyanın tarihini değiştiren en kara günlerden biri olarak tarihe geçti.

11 Eylül 2001'de radikal İslamcı terör örgütü El Kaide ile bağlantılı 19 terörist, yaklaşık aynı saatlerde kalkan 4 uçağı kaçırdı ve 4 ayrı hedefe intihar saldırısı düzenlemeye çalıştı. 

İki uçak New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerine sokuldu. Üçüncü uçak Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın ortak binası Pentagon'a çarptırıldı. Pentagon'un bir bölümü büyük zarar gördü. 

Dördüncü uçak, yolcuların teröristleri durdurmaya çalışmasının ardından Shanksville, Pennsylvania'da çakıldı. Uçağın Washington'a doğru yönelmesi sebebiyle teröristlerin dördüncü uçağı Beyaz Saray veya Kapitol Binası'na sokmayı hedeflemiş olabileceği konuşuluyor. 
Saldırılarda 2 bin 977 kişi hayatını kaybederken, 19 teröristin tümü de öldü. Toplamda 6 binden fazla kişi yaralandı. 11 Eylül, insanlık tarihinin en kanlı saldırısı olarak tarihe geçti. 78 farklı milletten insan hayatını kaybetti. ABD ekonomisinin uğradığı maddi zarar 120 milyar doların üzerinde hesaplanırken, saldırıların New York şehrinde ve altyapısında yarattığı maddi hasar ise 60 milyar dolardan fazla.

BUSH, BEYAZ SARAYA DÖNDÜ

Gün boyunca güvenlik gerekçeleriyle sürekli bulunduğu nokta değiştirilen dönemin ABD Başkanı George W. Bush, 11 Eylül saat 19.00 sularında Beyaz Saray'a döndü. 

21.00'da Oval Ofis'ten canlı yayınlanan bir konuşma yapan Bush, "Teröristler en büyük binalarımızın temellerini sallayabilirler, ancak ABD'nin temeline dokunamazlar. Yaptıkları demiri parçalayabilir, ancak Amerika'nın demir gibi kararlılığına çentik bile atamaz" dedi. 

Bush, "Teröristlerle onları koruyanlar arasında hiç bir ayrım yapmayacağız" dedi. Osama bin Ladin'in Afganistan'daki terör ağını çökertmek için başlayan ABD liderliğindeki girişim, 20 yıllık bir savaşın başlangıcı oldu. Taliban'ın birçok üyesi, rejim devrildikten sonra Pakistan'a kaçtı.

2003'ün Mart ayında ABD, Saddam Hüseyin rejiminin kitle imha silahlarını yok edeceğini belirterek Irak'a girdi. Saddam rejimi devrildi. 30 Eylül 2004'te Irak Gözlem Grubu (Iraq Survey Group) Irak'taki kitle imha silahlarını bulmak için 'Duelfer Raporu' üzerinde çalışmalarına başladı. ABD, daha sonra Irak'ta kitle imha silahı bulunmadığını açıkladı.

Osama bin Ladin, 2 Mayıs 2011'de Pakistan'da saklandığı yerde ABD operasyonuyla öldürüldü.  Saldırılardan sonra Guantanamo adasında "yasadışı düşman savaşçılar" adı verilen kişilerin tutulduğu bir hapishane kuruldu. Burada El Kaide bağlantılı olduğu iddia edilen kişilere işkenceli sorgular yapıldığı ortaya çıktı.
 

Öne Çıkanlar