12 Eylül'de üniversiteden atılan ilk bilim insanı Prof. Dr. Tuncer Bulutay yaşamını yitirdi

12 Eylül'de üniversiteden atılan ilk bilim insanı Prof. Dr. Tuncer Bulutay yaşamını yitirdi
Prof. Dr. Bulutay’ın ekonometri ve genel denge kuramı konularındaki kitapları, bu alanda Türkiye’de yayımlanan ilk yapıtlar olma özelliği taşıyor.

12 Eylül darbesinin ardından 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasasına dayanılarak üniversiteden atılan ilk bilim insanı olan Prof. Dr. Tuncer Bulutay hayatını kaybetti.

Prof. Dr. Bulutay için 8 Aralık (yarın) saat 10.00'da Mülkiye Kültür Merkezi’nde bir tören düzenlenecek.  Törenin ardından Bulutay, Hacı Bayram Veli Camii’ndeki cenaze namazının ardından defnedilecek.

Bulutay’ın vefatına ilişkin Mülkiyeliler Birliği de bir açıklamada bulundu. Açıklamada şöyle denildi:

"Türkiye’de iktisat biliminin gelişimine katkısı unutulmaz olan, ömrünü bilime ve fakültesine adamış, 12 Eylül darbecilerinin fakültemizden 1402 sayılı kanunla uzaklaştırdığı öğretim üyelerimiz arasında sarı zarfı ilk alan, sevgili hocamız Prof. Dr. Tuncer Bulutay’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Hocamıza 8 Aralık 2021 Çarşamba günü saat 10:00’da Mülkiye Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek tören ile veda edeceğiz. Törenin ardından öğle namazını müteakip Kocatepe Camii’nde cenaze namazı kılınacaktır. Hocamızın cenazesi vasiyeti üzerine İstanbul’a defnedilmek üzere nakledilecektir. Camiamızın, ailesinin, yakınlarının ve sevenlerinin başı sağ olsun."

TUNCEL BULUTAY KİMDİR?

1934 yılında Trabzon’da doğan Prof. Dr. Tuncel Bulutay, 1957’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı yıl İktisat ve Maliye Kürsüsü’ne asistan oldu.

Ekonometri ve genel denge kuramı konularındaki çalışmalarıyla tanınan Bulutay’ın Şubat 1983’te 1402 sayılı sıkıyönetim yasası gerekçe gösterilerek öğretim üyeliği görevine son verildi.

Bulutay’ın ekonometri ve genel denge kuramı konularındaki kitapları bu alanda Türkiye’de yayımlanan ilk yapıtlar olarak kayda geçti.

Bultay’a 2017 yılında Mülkiye Büyük Ödülü takdim edilmişti.

Öne Çıkanlar