15 Temmuz darbe girişimini anlatan 'Köprü' belgeseli ZDF'de yayınlandı

15 Temmuz darbe girişimini anlatan 'Köprü' belgeseli ZDF'de yayınlandı
Belgesel 15 Temmuz gecesi bir grup askerin 10 saat boyunca işgal ettiği köprü üzerinden o gece yaşananları anlatıyor.

15 Temmuz 2016 türkiye tarihinin dönüm noktalarından biri oldu. Türkiye, 15 temmuz akşamı saat 20.30 sıralarında, Gülen cemaatinin öncülük ettiği iddia edilen, ordu içindeki gruplar tarafından darbe girişimine sahne oldu.

Tanklar sokaklara indi, savaş uçakları meclis binasını bombaladı, Genelkurmay başkanı esir alındı, TRT'de darbe bildirisi okundu.

Darbe girişimi başarılı olmadı ama sonuçları Türkiye için ağır oldu. Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok ilde 352 kişi hayatını kaybetti.

Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL sonrası, binlerce asker, polis, hâkim, savcı ve memur görevden alındı.

15 Temmuz öncesi otoriterleşme adımlarının atıldığı Türkiye, böylece daha otoriter hale geldi. Ortaya çıkan bu iklimde başkanlık sistemine geçişin adımları atıldı.

Darbe girişiminin ardından hâlâ karanlıkta kalan birçok nokta var. Gazateci Can Dündar'ın hazırladığı 'Köprü' belgeseli de elde ettiği belgeler ışığında bu karanlık noktalara ışık tutmaya çalışıyor.

Alman ZDF televizyonu için hazırlanan belgeselin Almanca ve Türkçe versiyonu dün akşam yayınlandı. Belgesel 15 Temmuz gecesi bir grup askerin 10 saat boyunca işgal ettiği köprü üzerinden o gece yaşananları anlatıyor.

Belgesel, köprüde öldürülen er Burak Dinler'in ablası Fadime Yeltepe ile o gece köprüde işgale karşı duran siviller arasında yer alan Eyüp Kahraman'ın tanıklığına da başvuruyor.

Dönemin Türkiye büyükelçisi Martin Erdman ile Der Spigel'in Türkiye muhabiri Maksilimian Popp da o dönem yaşadıklarını aktarıyor.

Darbe sürecini birçok boyutuyla anlatan belgesel, aynı zamanda bir dönem anlatısı olma niteliği taşıyor. (HABER MERKEZİ)

BELGESELİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Öne Çıkanlar