Suyu akmayan 150 haneli köyde çocuklar hastalandı, köylüler isyan etti: Daha ne kadar sürecek?

Suyu akmayan 150 haneli köyde çocuklar hastalandı, köylüler isyan etti: Daha ne kadar sürecek?
Köy halkından Sultan Çakabay ‘Çocuklarımız hastalanıyor. Hastaneye götürdüğümüzde doktorlar sudan kaynaklandığını söylüyor. Bu sorun ne zamana kadar sürecek?’ diye seslendi.

Bingöl’ün merkeze bağlı 150 haneli Karawelîyan (Gökçekanat) Köyü susuzluk çekiyor. Dört yanı dağlarla çevrili olan Karawelîyan, ismiyle özdeşleşen Karawelîyan Deresi’nde kuruldu. Köy nüfusu,  son yıllarda büyükşehirlerde ve yurt dışında yaşayanların geri dönüşleri nedeniyle artıyor. Genellikle hayvancılıkla uğraşan köy halkı, su, yol ve çöp gibi sorunlar yaşıyor.

Karawelîyan Köyü’nün su ihtiyacının karşılandığı doğal kaynak suyunun kuruma noktasına geldiğini belirten köy halkı, suyun günde sadece bir saat aktığını ifade etti. Sorunun giderilmesi için her yıl yetkili kurumlara başvuru yaptıklarını belirten köylüler, yetkililerin soruna karşı sessiz kaldıklarını dile getirdi.

20 YILDIR SÜREN SORUN KÖYLÜLER ARASINDA GERGİNLİĞE NEDEN OLUYOR

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre yaklaşık 20 yıldır köyde su sorununun sürdüğünü, var olan suyun yeterli olmadığına dikkat çeken Sultan Çakabay, Bingöl’den gelen Devlet Su İşleri’nin (DSİ) ekiplerinin geçen sene köyde bir kez sondaj çalışması yaptığını anlatarak, "Su sorununu çözmeden gittiler, zaten suyu da çıkarmadılar. Devlet, bu köyün sorunlarıyla ilgilenmiyor" dedi. Günde sadece bir saat suyun aktığını vurgulayan Çakabay, su sorunu nedeniyle köylülerin ara ara birbiriyle tartıştıklarını ifade etti.

‘ÇOCUKLAR DEREDE YIKANIYOR, HASTALANIYOR, DOKTORLAR SUDAN OLDUĞUNU SÖYLÜYOR’

Yaşanan su sorununa karşı devletin hiçbir şekilde çözüm getirmediğini dile getiren Zarife Çakabay, susuzluk nedeniyle erkeklerin ve çocukların derede yıkandıklarını kaydetti. Çamaşır makinalarını dahi çalıştıramadıklarını vurgulayan Çakabay, bir saat verilen suyun da temiz olmadığını söyledi. Çakabay, "Çocuklarımız bazen hastalanıyor. Hastaneye götürdüğümüzde doktorlar sudan kaynaklandığını söylüyorlar. Buna bir çözümün bulunması şart. Bu sorun ne zamana kadar sürecek?" diye sordu.

Köyde sadece su sorunun olmadığını, aynı zamanda yol ve çöp sorununun da olduğunu sözlerine ekleyen Nur Çakmak, diğer köylere yapılan hizmetlerden farklı bir hizmet beklemediklerini dile getirdi.

KANALİZASYON TAŞIYOR

Köy yolları "berbat" diyerek kendilerine hiçbir hizmetin yapılmadığının altını çizen Besriye Çakabay da köyde kanalizasyon sorunun yaşandığına dikkat çekti. Çakabay, "Kanalizasyon için açtığımız kuyular zaman zaman taşıyor. Sorunlar saymakla bitmiyor" dedi.

‘BAHÇEM KURUDU’

Baki Çiçek de, su sıkıntısından dolayı "Bahçe için Bingöl’den iki ay oldu köye gelmişim. Bahçe kurudu, gitti" diye belirtti.

'O SUYU HEM HAYVANLAR HEM İNSANLAR İÇİYOR'

Köye gelen kaynak suyunun 7 kilometre uzakta olduğunu, dere suyunun kaynak suyuna karıştığının anlatan Mehmet Çakabay ise, şunları söyledi: "Hayvanların su içtiği yerden su geliyor. Ve o suyu hem hayvanlar hem de insanlar içiyor. Bu bir gerçektir. Sorunun çözümü için birçok kez başvuruda bulunduk ama gelen olmadı. Sorunumuz çok ama en acil yapılması gereken su sorunudur."

Öne Çıkanlar