18 kentte, 100'ü aşkın kurumdan çağrı: AYM kapatma talebini reddetmeli

18 kentte, 100'ü aşkın kurumdan çağrı: AYM kapatma talebini reddetmeli
HDP’nin kapatılması ile ilgili tartışmalar sürerken,  bölgede 18 kentte bulunan 100’ü aşkın kurum ve kuruluştan ortak açıklama geldi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’nin kapatılması yönünde iddianame  hazırlayarak AYM’ye gönderdi. Milletvekilliği düşürülen HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Meclisteki eylemi sürüyor.   

HDP’nin kapatılması yönünde tartışmalar sürerken Diyarbakır, Van, Elazığ, Dersim, Ağrı, Bitlis, Batman, Malatya, Kars, Maraş, Hakkari, Erzurum, Siirt, Şırnak, Urfa, Bingöl, Mardin ve Adıyaman’ın aralarında bulunduğu kentlerden parti kapatma girişime tepki geldi. Bu kentlerde aralarında Barolar, Ticaret Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları, Meslek Odaları ve Sendikaların yer aldığı yüzü aşkın kurum ve kuruluş ortak açıklama yaparak tepkisini dile getirdi.

'TÜRKİYE PARTİ KAPATMA KONUSUNDA DRAMATİK BİR HAFIZAYA SAHİP'

Parti kapatma konusunda Türkiye’nin son derece dramatik bir hafızaya sahip olduğunun vurgulandığı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin kuruluşundan bu yana 24 siyasi partinin kapatıldığı hatırlatıldı. 2008 yılında AKP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesine dava açıldığının belirtildiği açıklamada, sivil toplum kuruluşları olarak o dönemde de AKP’nin kapatılmasına karşı çıktıkları hatırlatıldı.

'SİYASET KURUMUNU DENKLEM DIŞINA İTECEK UYGULAMALARDAN VAZGEÇİLMELİ'

Seçim ve demokrasinin birbirinin ayrılmaz iki parçası olduğunun vurgulandığı açıklamada, bölgede birçok il ve ilçe belediyesinin 2016 yılından beri seçilmişler yerine merkezi yönetim tarafından atanan kayyımlar tarafından yönetildiğine dikkat çekildi. Genel bir uygulama haline gelen kayyım uygulamasının demokrasiye olan inancı zayıflattığının vurgulandığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Biz STK’lar ve meslek örgütleri olarak; parti kapatma ve milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasının ülkemize bir yarar sağlayamayacağını, pandeminin etkisiyle artan ekonomik sorunları daha da ağırlaştıracağını, çoğulculuk ve hukuk devleti ilkesi açısından da kırılmalara yol açacağını düşünüyor ve değerlendiriyoruz. Bu nedenle siyaset kurumunu denklem dışına itecek uygulamalardan vazgeçilmeli, ekonomik, sosyal ve insan hakları alanındaki reformlara öncelik ve hız verilmesinin ülkemizin ve tüm yurttaşlarımızın yararına olacağı kanısındayız.      

'AYM KAPATMA TALEBİNİ RED ETMELİ'

Anayasa Mahkemesinin HDP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin olarak, AİHM’in daha önce birçok parti kapatma davasında ortaya koyduğu kriterleri dikkate alarak kapatma talebini reddetmelidir. Türkiye'nin geleceği için önemsediğimiz bu görüş ve taleplerimizin dikkate alınmasını temenni ediyoruz. Bizler, hukuk başta olmak üzere ekonomik ve sosyal alanda yapılacak reformlar konusunda görüş ve önerilerimizi de paylaşmaktan memnuniyet duyacağız."

Öne Çıkanlar