23 gündür alıkonulan kadınlara avukat engeli

23 gündür alıkonulan kadınlara avukat engeli
KDP asayişi tarafından 23 gündür alıkonulan 3 üyelerinin akıbetinden endişe duyan RJAK diplomasi üyesi Necbir Efrîn, girişimlerinin sonuç vermediğini ve avukatların engellendiğini aktardı.

IŞİD’in Êzidî Kürtlere yönelik 3 Ağustos 2014’te gerçekleştirdiği saldırının yıldönümü dolayısıyla Şengal’da gerçekleştirilen anma etkinliğinden dönerken, Hewlêr’de KDP asayişi tarafından alıkonulan Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK) üyeleri Xewla Mihemed Hesen, Ciwana Abdulbaqî ve Seyran Ehmed’den 23 gündür haber alınamıyor. Konuya ilişkin şimdiye kadar herhangi bir açıklama yapılmazken, kadınların akıbetine ilişkin girişimler ise sonuç vermiyor.

 AVUKAT GÖRÜŞÜNE ENGEL

RJAK Diplomasi üyesi Necbir Efrîn, üyeleri için yaptıkları tüm girişimlerinin sonuçsuz kaldığını aktardı. Başvurularının reddedildiğini söyleyen Efrîn, "Bütün engellemelere rağmen arkadaşlarımıza ulaşmak için çaba içindeyiz. 3 arkadaşımızın psikolojik ve sağlık durumları iyi değil. 2 arkadaşımız hasta. Alıkonuldukları günden beridir haber almıyoruz. Bu güne kadar ne ifadeleri alınmış ne de mahkemeye çıkartılmışlar. Avukatlarımız engellenerek geri gönderiliyor. Bu uygulamayla bizleri bıktırmak istiyorlar. Bu uygulama arkadaşlarımızın yürüttüğü çalışmaları ilegalize etme çabalarıdır. Avukatların vekalet almasına bile izin verilmiyor. En insani hakları olan avukat haklarından faydalanamıyorlar" dedi.

KEYFİ UYGULAMA

Söz konusu durumun hukuki olmadığını ifade eden Efrîn, "Mevcut iktidar kadını kendine engel olarak görüyor. Öncülük eden kadın onlar için sorun. Bu engelli ortadan kaldırmak için kadını hedef olarak seçmişler. Bu yüzden bize dönük saldırılarını arttı. Bu uygulamalarla topluma öncülük eden özgür kadınları engellemek ve eve kapatmak istiyorlar. Bu tamamen keyfi bir durum" diye kaydetti. KDP yönetiminin kadınların toplumun tüm alanlarından soyutlamak istediğini ve AKP iktirına benzer tutum sergilediğine dikkati çeken Efrîn, "Kadının özgür bir şekilde yaşamasına izin vermiyorlar. Buna karşı başkaldıran kadına da saldırıyorlar. Kadın arkadaşlarımızın sesi olun. Gelin hep birlikte onlara sahip çıkalım. 3 arkadaşımızı bu egemen erkek devletin elinden almamız gerekir" çağrısı yaptı. (MA)

Öne Çıkanlar