3,3 milyon kişi: ABD işsizlik maaşı başvuruları rekor kırdı

3,3 milyon kişi: ABD işsizlik maaşı başvuruları rekor kırdı
ABD'de koronavirüs salgını sebebiyle birçok iş yerinin kapatılmasının ardından işsizlik maaşı başvurularının sayısı 3,3 milyonla rekor yükseliş kaydetti.

Koronavirüsün finansal piyasalar üzerindeki etkisinin reel piyasalara yansıdığının ispatı olarak yorumlanan ABD işsizlik maaşı başvuruları açıklandı. Haftalık olarak açıklanan veri, geçen hafta 3,3 milyon kişi olarak açıklandı. Bir önceki hafta bu veri 282 bin kişiydi. 

ABD'de koronavirüs salgınıyla birçok iş yerinin kapatılmasıyla işsizlik maaşına başvuruların sayısı 21 Mart'ta sona eren haftada 3,3 milyonla rekor seviyeye çıktı. İşsizlik maaşı başvurularında tarihteki en yüksek artış olarak kayıtlara geçti. 

Beklenti başvuruların 1 milyon 64 bine çıkmasıydı. Başvurular bir önceki hafta 282 bin artmıştı. Başvurular son olarak 1982 yılında 695 bin ile rekor kırmıştı. 

Ülkeden binden fazla kişinin ölümüne neden olan koronavirüs salgını nedeniyle birçok işyeri kepenk kapatmak zorunda kaldı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, bugün bir TV kanalında yaptığı konuşmada daha önce benzeri görülmemiş bir süreçten geçildiğini, koronavirüs kontrol altına alındığında güvenin yeniden tesis edilip şirketlerin de yeniden faaliyetlerine döneceğini belirtti. 

Powell, insanların kendi sağlıklarını korumak için gönüllü olarak normal yaşamdan çekildiklerini işaret ederek, "Ekonomik faaliyetin yılın ikinci çeyreğinde muhtemelen kayda değer bir şekilde azalacağını biliyoruz" dedi. Fed Başkanı, bunun da ABD'nin resesyona girmekte olduğu anlamına gelebileceğini, ancak bunun geçici bir durum olacağını sözlerine ekledi.

Powell, "Bir noktada, virüsün yayılmasını kontrol altına alacağız ve işte o zaman güven geri dönecek" dedi ve sağlık konusundaki aciliyet sona erdiğinde iyi bir sıçrama olacağı tahmininde bulundu.

Powell, Amerikalıların salgın dolayısıyla evlerine kapandığı bir dönemde TV'de popüler bir sabah programına çıkması ile birlikte, Fed'in politika faizini sıfır seviyesi yakınlarına düşürdüğünü duyurmak için ender bir uygulamaya giderek pazar akşamı telekonferans yoluyla basın toplantısı yaptığı 15 Mart'tan bu yana ilk kez kamuoyu önüne çıktı.

Fed başkanları, verdikleri mesajın yatırımcılar için ciddi sinyaller oluşturmasından dolayı yıllardır kamuoyu ile iletişimlerini çok dikkatli bir şekilde yürütüyor.

Öte yandan, koronavirüs vakalarının yaklaşık yarısının görüldüğü New York'ta başvurular 66 bin artışla 80 bin 300'e yükseldi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar