NASA astronotu ve Roscosmos kozmonotlarının ISS’e yolculuğu başladı

NASA astronotu ve Roscosmos kozmonotlarının ISS’e yolculuğu başladı
Fırlatma öncesi konuşan astronot ve kozmonotlar, Yuri Garagin’i onurlandırmak için 60’ıncı yıl dönümü kapsamında kutlama yapacaklarını ve sıkı çalışacaklarını belirtti.

Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotu Mark Vande Hel ile Rusya Devlet Uzay Etkinlikleri Kuruluşu (Roscosmos) kozmonotları Oleg Novitskly ve Pyotr Dubrov, Soyuz MS-18 roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıktı.

3 astronotu taşıyan Soyuz MS-18 roketi, Kazakistan’ın Baykonur Kozmodromu'ndan fırlatıldı.

NASA astronotu ve kozmonotların Uluslararası Uzay İstasyonu’na yolculuğunun 3 saat süreceği ifade edildi.

’60. YILINDA YURİ GAGARİN’İ ONURLANDIRMAK İÇİN’

Fırlatma öncesi basın toplantısında konuşan astronot ve kozmonotlar, 'uzaya çıkan ilk insan' olan Yuri Garagin’i onurlandırmak için 60’ıncı yıl dönümü kapsamında kutlama yapacaklarını ve sıkı çalışacaklarını belirtti.

Roscosmos, resmi internet sitesi üzerinden fırlatılışı canlı yayınladı:


KOZMONOT

1991’de dağılan Sovyetler Birliği ve günümüz Rusya’sında, uzay çalışmalarına katılmak üzere eğitilen kişiye 'kozmonot', ABD ve dünyada ise aynı kişi 'astronot' olarak adlandırılıyor.

YURİ GAGARİN KİMDİR?
Sovyetler Birliği pilotu ve kozmonotu olan Yuri Alekseyeviç Gagarin, 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak ‘uzay çağını başlatan kişi’ olarak tarihe geçmişti. Dünya yörüngesinde turunu 108 dakikada tamamlayan Gagarin, uzaya çıkan ve dünya yörüngesinde gezen ilk insan olmuştu. Tüm dünyaca sahiplenilen ve yıl dönümlerinde kutlamalarla anılan Gagarin, uzaydan ilk kez gördüğü gezegenimizin çok güzel olduğunu belirterek, gözlemlediği Dünya gezegeniyle ilk bilgileri şöyle aktarmıştı:

"Şu anda Dünya'yı izliyorum. Görüntü gayet iyi. Ufuk hafif miktarda aşağı kaymış şekilde. Her şey ayırt edilebilir kadar net gözüküyor. Göğün bir kısmı kümülüs bulutlarıyla kaplı. Her şey iyi durumda...

...Şu anda daha fazla bulut var gibi gözüküyor. Kümülüs bulutları. Onların üstü de nimbostratus bulutlarıyla kaplı. Böyle bir görüntü olamaz! Yer neredeyse hiç gözükmüyor. Merak ediyorum... Evet, şu anda daha net. Dağların kıvrımları ve ormanlar gözüküyor. Durumum gayet iyi, neşem yerinde. Görüş penceresinden Dünya'nın görüntüsü kayboldu. Ancak makina normal çalışıyor. Geminin ekseniyle birlikte dönüyorum. Dünya yüzeyindeki ilk gökkuşağını gördüm, aşağı doğru iniyor. Çok güzel gözüküyor. Gözlem penceremden yıldızları görebiliyorum. Çok güzel bir görüntü var. Dünya'nın ufkuna baktığımda, bir aura görüyorum. Şimdi Güneş görülür oldu. Uzay aracı dönüyor. Şu anda okyanusun üzerinden geçiyorum. Suyun hareket yönü açık bir şekilde seçilebiliyor. Mesela şu anda sağa doğru hareket ediyor. Ancak bazı bulutlar görüşümü kapattı."

(HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar