46 gazetecinin yargılandığı 'KCK basın davası' ertelendi

46 gazetecinin yargılandığı 'KCK basın davası' ertelendi
Avukatların hazır bulunduğu duruşmada, mahkeme heyeti 'dosyadaki eksik hususların giderilmesi' için duruşmayı 22 Haziran'a erteledi.

46 gazetecinin yargılandığı ve 9 yıldır devam eden "KCK Basın Davası"nın 21'inci duruşması, bugün Çağlayan’da bulunan İstanbul 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya gazeteciler katılmazken, avukatlar hazır bulundu.

Duruşmada savcı, dosyadaki eksik hususların giderilmesini istedi. Davada söz alan Avukat Özcan Kılıç, önceki duruşmada Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın İbrahim Karakaş'tan elde edilen ve delil olarak belirtilen belgelerin dosyaya konulmasını ve Mikail Barut ve Şerafettin Sumeli ile ilgili gelen evrakta aleyhe olan hususları kabul etmediklerini söyledi. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyadaki eksik hususların giderilmesi için duruşmayı 22 Haziran'a erteledi.

9 YILDIR SÜREN DAVA

2011’in Aralık ayında Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem ile Azadiya Welat gazeteleri, Demokratik Modernite dergisi ve Fırat Dağıtım'a yönelik operasyonda 46 gazeteci ve medya çalışanı gözaltına alınmış, 32’si tutuklanmıştı.

Yaptıkları röportajlar, çektikleri fotoğraflar, takip ettikleri basın açıklamaları, notları, haber kaynakları ile konuşmaları ve telefonlarında bulunan haber kaynaklarının isimlerine kadar birçok gazetecilik faaliyeti iddianamede suç delili olarak yer aldı. 32 tutuklunun 17’si iki yıl süren yargılama boyunca tahliye edilirken geriye kalan tutuklular ancak Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM) kaldırıldıktan sonra tahliye olabildi.

ÖYM’lerin kapatılmasının ardından gazeteciler davanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu, yerel mahkeme ise AYM sonucunu beklemeden yargılamaya devam etti. 

Yargılanan gazetecilerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5’inci (özgürlük ve güvenlik hakkı), 3’üncü (işkence yasağı), 10’uncu (ifade özgürlüğü) ve 1’inci (insan haklarına saygı yükümlülüğü) maddeler üzerinden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuru yaptı. 

AİHM ise 2019 yılının Kasım ayında AYM’ye bireysel başvuru yolunun tüketilmediği gerekçesiyle bu başvuruyu reddettiğini bildirdi. Oysa gazetecilerin tutuklandığı ve başvurunun yapıldığı tarihte henüz AYM’ye bireysel başvuru uygulaması başlamamıştı.

Davada yargılananlar

Nurettin Fırat, Ertuş Bozkurt, Mazlum Özdemir, Turabi Kışın, Ramazan Pekgöz, Şeyhmus Fidan, Hüseyin Deniz, Yüksel Genç, Nevin Erdemir, Semiha Alankuş, Davut Uçar, Kenan Kırkaya, Sibel Güler, Mehmet Emin Yıldırım, Zuhal Tekiner, İrfan Bilgiç, Ömer Çelik, Haydar Tekin, Ömer Çiftçi, Selahattin Aslan, Dilek Demiral, Nahide Ermiş, Çağdaş Kaplan, Nilgün Yıldız, Çiğdem Aslan, Cihan Albay, Sadık Topaloğlu, Ayşe Oyman, İsmail Yıldız, Fatma Koçak, Oktay Candemir, Pervin Yerlikaya Babir, Çağdaş Ulus, Zeynep Kuray, Şerafettin Sürmeli, Eylem Sürmeli, Sultan Güneş Ünsal, Murat Eroğlu, Evrim Kepenek, Hamza Sürmeli, Arzu Demir, Ziya Çiçekçi, Saffet Orman, Enis Yalçın, Mikail Barut, İsmet Kayhan.

Öne Çıkanlar