Venezuela’da enflasyon Türkiye'den düşük

Venezuela’da enflasyon Türkiye'den düşük
51 ay hiper enflasyon yaşanan Venezuela'da Merkez Bankası (BCV) Nisan ayı enflasyon oranını yüzde 4,4 olarak açıkladı.

Son yılların en ağır ekonomik krizini yaşayan Venezuela' da Ocak-Nisan 2022 enflasyonunun ise yüzde 22 olduğu belirtildi. 51 aydır hiper enflasyon yaşanan ülkede resmi verilere göre bu yılın ilk dört ayındaki toplam enflasyon yüzde 16,3 oldu. Venezuela’da, son 8 aydır enflasyon tek haneli rakamlarda seyrediyor.

Geçtiğimiz Aralık ayından bu yana aylık enflasyonun Türkiye'den daha az olduğu Güney Amerika ülkesi uzun süredir enflasyon sıralamasında dünyada ilk sırada yer alıyor.

Venezuela Merkez Bankası (BCV) Nisan ayı enflasyon oranını yüzde 4,4 olarak açıkladı. Nisan ayında en çok fiyat artışı yüzde 15,2 ile eğitim sektöründe yaşandı. Onu yüzde 6,2 ile otel ve restoranlar; yüzde 5,7 ile eğlence ve kültür; yüzde 5,6 artışla gıda ve alkolsüz içecekler takip etti. Ev eşyaları kategorisi yüzde 5,2 ve kiralar da yüzde 4,5 arttı.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre; Nisan 2021 –Nisan 2022 arasındaki yıllık enflasyon oranının resmi rakamlara göre yüzde 222,3 olarak kaydedildiği ülkede bir süredir ekonomik toparlanma süreci yaşanıyor. Dünyanın en zengin petrol rezervlerine sahip ülkesi Venezuela’da son 4 yıldaki yaklaşık enflasyon oranları 2018 yılında yüzde 130 bin, 2019’u yüzde 9 bin 585, 2020’de yüzde 2 bin 960, 2021’de yüzde 686,4 olarak kaydedilmişti.

Uzmanlar Venezuela’da enflasyonun düşürülmesindeki faktörler arasında yurtdışında çalışanların ailelerine gönderdiği döviz transferi, ekonominin fiili dolarizasyonu, bankaların merkez bankasında bulundurması gereken mevduat oranlarının arttırılması, piyasaya nakit dolar arzı ve ulusal paradan sıfır atılması, kamu harcamalarının düşürülmesi ve vergi gelirlerinin artırılması gibi uygulamaları gösteriyor.

Öne Çıkanlar