6 gazeteci hakim karşısına çıkıyor

6 gazeteci hakim karşısına çıkıyor
Hazine Bakanı Berat Albayrak’a ait e-postaları haberleştirdikleri gerekçesiyle yargılanan 6 gazeteci yarın hakim karşısına çıkacak.

ARTI GERÇEK- Redhack’in ele geçirdiği, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait e-postaları haberleştirdikleri gerekçesiyle gazeteciler Derya Okatan, Tunca Öğreten, Ömer Çelik, Metin Yoksu, Eray Sargın ve Mahir Kanaat’ın tutuksuz olarak yargılandığı davanın 4. duruşması yarın (8 Ocak) Çağlayan Adliyesi’ndeki İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

6 gazeteci, 25 Aralık 2016 tarihinde gözaltına alınmış ve 24 gün boyunca emniyette tutulmuştu. 24 günlük gözaltı sürecinin ardından Tunca Öğreten, Ömer Çelik ve Mahir Kanaat tutuklanırken, diğer 3 gazeteci adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Çelik 9 ay, Öğreten ve Kanaat ise yaklaşık bir yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilirken, davada iki yıldır hiçbir gelişme yaşanmadı. 

‘HÜKÜMETİN ENERJİ POLİTİKASINI YIPRATMA’ İDDİASI

İddianamede gazetecilerin tümüne "Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme" suçlaması yöneltiliyor. Yanı sıra Tunca Öğreten "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunma", Mahir Kanaat "Örgüt üyeliği", diğer 4 gazeteci de "Örgüt propagandası yapmak"la suçlanıyor.

İddianamede tam 4 ayrı örgütün adı geçerken, gazeteciler Albayrak’ın e-postalarının haberleştirilmesiyle ‘hükümeti ve hükümetin enerji politikalarını yıpratmak’, ‘Albayrak’ı IŞİD’le bağlantılı göstermek için algı oluşturmaya çalışmak’la suçlanıyor. Ancak tek tek gazetecilere dair değerlendirmelerde bu suçlamaya dayanak oluşturacak deliller bulunmuyor.

DURUMA GÖRE DEVLET SIRRI

Tunca Öğreten’in maillerle ilgili yaptığı bir haber iddianamede "duruma göre devlet sırrı niteliğinde olabilecek bilgi" olarak nitelendirilirken, iki ayrı örgütle irtibatı olduğu ileri sürülüyor.

Birgün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat’a ise 17 Aralık operasyonu için hazırlanan polis fezlekesinin orijinalinin operasyondan önce cep telefonunda bulunduğu iddiası üzerinden "FETÖ üyeliği" suçlaması yöneltiliyor. Kanaat’in avukatları, internetten bu belge indirildiği zaman söz konusu tarihin görüleceğini belirterek, iki yıldır duruşmalarda bunu kanıtlamaya çalışıyor. Ancak avukatların talebi kabul edilmiyor.

ETHA eski Haber Müdürü Derya Okatan ile Yolculuk Gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın, kurumlarının resmi Twitter hesaplarından yapılan haber paylaşımları nedeniyle "örgüt propagandası" yapmakla suçlanıyor.

Mezopotamya Ajansı Haber Müdürü Ömer Çelik ile muhabiri Metin Yoksu’ya ise kişisel sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlar nedeniyle "örgüt propagandası" suçlaması yöneltiliyor.

KRİMİNAL İNCELEME YAPILMIYOR

Yarın 4. duruşması görülecek olan davada gazetecilerin bilgisayar ve cep telefonlarında kriminal inceleme tamamlanmadığı için bir ilerleme yaşanmıyor. Haklarında yurtdışına çıkış yasağı bulunan ve önceki duruşmaya katılmayan gazeteciler hakkında zorla getirme kararı çıkarılmıştı.

Öne Çıkanlar