AB enerji bakanları Moskova'nın ruble ile ödeme kararnamesine ortak yanıt için toplanıyor

AB enerji bakanları Moskova'nın ruble ile ödeme kararnamesine ortak yanıt için toplanıyor
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin enerji bakanları Moskova'nın ruble kullanılmadığı takdirde gaz arzını kesme tehdidine ortak bir cevap vermek için toplanıyor.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin enerji bakanları bir araya geliyor. Moskova'nın ruble kullanılmadığı takdirde gaz arzını kesme tehdidine ortak bir cevap verebilmek adına 2 Mayıs Pazartesi günü acil durum görüşmeleri yapılacak.

Rusya, ruble cinsinden ödeme talebini karşılamayı reddetmelerinin ardından geçen hafta Bulgaristan ve Polonya'ya gaz tedarikini durdurmuştu.

Bu tehdit karşısında doğru hareket tarzı konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle AB'nin Rusya'ya karşı birleşik cephe oluşturması bir süredir mümkün olmadı.  

Pek çok Avrupalı ​​şirket bu ayın sonlarına doğru doğal gaz ödemesinin son tarihleriyle karşı karşıya kalacak. Bu nedenle AB ülkeleri, şirketlerin Rusya yaptırımlarını ihlal etmeden yakıt satın almaya devam edip edemeyeceklerini netleştirmeye ihtiyaç duyuyor.

Moskova, yabancı gaz alıcılarının özel Rus bankası Gazprombank'taki bir hesaba euro veya dolar yatırması gerektiğini ve bu paranın bankada rubleye çevrileceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu ise üye ülkeleri uyararak Rusya'nın bu talebine uymanın AB yaptırımlarını ihlal edebileceğine dikkat çekti. Ancak ülkelerin ödemenin euro olarak yapıldıktan sonra ve rubleye çevrilmeden önce tamamlandığını beyan etmeleri halinde yaptırımlara uygun hareket etmiş olacakları öne sürüldü.

Bulgaristan, Danimarka, Yunanistan, Polonya ve Slovakya gibi ülkelerin geçen hafta daha net tavsiyeler talep etmesinin ardından, Brüksel konu üzerinde detaylı bir yol haritası ve danışmanlık hizmeti hazırlıyor.

MOSKOVA KARARNAME İLE İLGİLİ BİR SORUN OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Rusya ise "alıcının yükümlülüğünün ancak döviz rubleye çevrildikten sonra yerine getirildiğini" öngören kararnameye ilişkin herhangi bir sorun görmediğini açıkladı.

Bulgaristan ve Polonya Moskova'nın planını kabul etmezken Almanya, Komisyonun şirketlerin ödeme yapmasına izin veren geçici çözümünü yerinde buldu. Bu sırada Moskova ile yakın ilişkilerini sürdüren Macaristan yönetimi ise şirketlerinin Rusya'nın mekanizmasıyla ilişki kurabileceğini söyledi.

Ruble olarak yapılan ödemeler, Batı yaptırımlarından etkilenen Rus para biriminin ayakta kalmasına yardımcı olurken, bu gelirler aynı zamanda Rusya'nın işgalini finanse etmesine yardımcı oluyor.

Öne Çıkanlar