AB ülkelerinden adil ve yeterli asgari ücret belirlenmesi için ortak adım

AB ülkelerinden adil ve yeterli asgari ücret belirlenmesi için ortak adım
'Biz insanların bütün enerjilerini işlerine harcayıp sonunda hala yoksulluk içinde yaşamasını ve doğru düzgün bir yaşam standardına erişememesini kabul edemeyiz.'

Avrupa Birliği (AB) üyesi devletler, birlik çapında işçilerin ve ailelerinin yaşam şartlarını iyileştirecek adil bir asgari ücret belirlenmesi konusunda Avrupa Komisyonu'na yetki verilen yeni düzenleme üzerinde anlaşmaya vardı.

AB'nin Sosyal Haklar İlkesi kapsamında çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesini amaçlayan yasa taslağı, yeterli düzeyde asgari ücret belirlenmesinin desteklenmesine; ücret belirlemede toplu müzakerenin teşvik edilmesine ve asgari ücret hakkının korunmasına dair genel bir çerçeve sunuyor.

İsveç ve Danimarka, böyle bir girişimin kendi iş piyasalarında yaygın şekilde kullanılan toplu müzakere yöntemini tehdit edeceği gerekçesiyle uzun süredir karşı çıkıyordu.

Euronews'ün haberine göre, AB çalışma ve sosyal güvenlik bakanlarının kabul ettiği yeni düzenlemeyi kamuoyuna duyuran AB Dönem Başkanı Slovakya'nın Emek, Aile, Sosyal İşler ve Eşit Fırsatlar Bakanı Janez Cigler Kralj "Çalışma karşılığını vermeli. Biz insanların bütün enerjilerini işlerine harcayıp sonunda hala yoksulluk içinde yaşamasını ve doğru düzgün bir yaşam standardına erişememesini kabul edemeyiz. Bu yasa bu amaca doğru çok büyük bir adım olacak" şeklinde konuştu.

Toplu sözleşmeler kapsamında olan işçilerin mevcut asgari ücret oranı AB üyeleri arasında büyük farklılık gösteriyor. Bu durum üye ülkelerin farklı iş ve emek modellerine sahip olmasının bir neticesi olarak ortaya çıkıyor.

AB Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre yeni yasa taslağı bu farklılıklara saygı gösterirken, bütün üyelerde daha iyi ve etkin bir asgari ücret korumasını teşvik edecek bir yöntem sunmayı hedefliyor.

Öne Çıkanlar