ABD Başkanı Biden bireysel silahlanmaya karşı yeni önlemler açıklayacak

ABD Başkanı Biden bireysel silahlanmaya karşı yeni önlemler açıklayacak
Beyaz Saray, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'in bugün bireysel silahlanmayı sınırlayan yeni düzenlemeleri açıklayacağını duyurdu.

Beyaz Saray'dan bir kaynak, Biden'in pandemi sürecinde artan silahlı saldırılarla mücadele kapsamında bireysel silahlanmayı sınırlama getiren 6 yeni önlem açıklayacağını ifade etti. Demokrat liderin hedefinde özellikle seri numarası olmayan ve takip edilemeyen "hayalet" silahlar var. Amerikan yönetimi, genelde ev yapımı olan bu silahların yayılımını durdurmayı hedefliyor

Euronews Türkçe'de yer alan habere göreBaşkan ayrıca silah şiddetine karşı mücadelede yer alan kurumlara daha fazla destek sağlayacak. Örneğin 2000'den bu yana ilk kez ABD'de silah kaçakçılığı üzerine bir raporu talep edildi.

Ancak, silahlar hakkındaki mevzuatı sertleştirmeyi amaçlayan herhangi büyük bir önlem açıklanmayacak. Beyaz Saray yetkilisi, Joe Biden'ın Adalet Bakanı Merrick Garland ile birlikte açıklayacağı tedbirlerin yalnızca "ilk" adımlar olduğunu vurguladı.

SİLAH REFORMU BIDEN'IN İLK 100 HEDEFLERİNDEN BİRİYDİ

ABD Temsilciler Meclisi, silah satışında geçmiş kontrolü yapılması şartı koyan yeni silah yasasını kabul etmişti. ABD anayasası, silah bulundurma ve taşıma hakkına devletin karışamayacağı ve özgür bir ülke için düzenli milislerin gerekli olduğu gibi düzenlemelere sahip.

Silahlanma yasasının değiştirilmesi birçok kez gündeme getirilmesine rağmen, politikacıların siyasi kariyerlerini gözeterek bu konuda adım atmadığı biliniyor.

Aynı zamanda ülkenin en güçlü lobilerinden olan silah üreticileri de değişimin önündeki en büyük engellerden biri.

CUMHURİYETÇİLER TASARIYA KARŞI

Senatoda üstünlük Demokratlarda olmasına rağmen, daha sıkı güvenlik kontrolü öngören tasarıların kabul edilebilmesi için 60 oya ulaşılması gerekiyor ve Cumhuriyetçilerin neredeyse tamamı silah kontrolü yasalarına karşı çıkıyor.

Cumhuriyetçiler, silah alımlarını kısıtlayacak yasaların, ABD Anayasası'nın 2’nci ek maddesindeki birey haklarını ihlal ettiğini savunuyor.

ÜLKENİN YARISI SİLAH SAHİBİ

ABD, birkaç yıl öncesine kadar büyük marketlerde bile silah satılıyor olması ve silah alma protokolünün oldukça basit olması nedeniyle dünya gündemindeydi.

İsteyen herkesin birkaç dakikalık güvenlik araştırmasının ardından silah sahibi olduğu ülkede, nüfusun yarısının evinde silah bulunduğu biliniyor.

Öne Çıkanlar