ABD'de enflasyon 13 yıl sonra ilk defa yüzde 5'i gördü

ABD'de enflasyon 13 yıl sonra ilk defa yüzde 5'i gördü
ABD'de enflasyon mayıs ayında beklentileri aşarak yıllık yüzde 5 olarak gerçekleşti, aylık yüzde 0.6 oldu. ABD'de enflasyon en son Ağustos 2008'de bu seviyelere ulaşmıştı.

ABD'de enflasyon mayıs ayında beklentileri aşarak yıllık yüzde 5 olarak gerçekleşti, aylık yüzde 0.6 olarak gerçekleşti. Enflasyon en son Ağustos 2008'de bu seviyelere ulaşmıştı.

ABD'de tüketici fiyatları mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0.6 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. ABD Çalışma Bakanlığı, nisan ayında TÜFE'yi yüzde 0.8 seviyesinde açıklamıştı. Oynaklık gösteren gıda ve enerji fiyatlarının yansıtılmadığı çekirdek tüketici fiyatları, mayıs ayında yüzde 0.7 ile beklentilerin üzerinde arttı. Çekirdek enflasyon nisan ayında yüzde 0.9 seviyesinde açıklanmıştı.

Yıllık bazda değişime bakıldığında tüketici fiyatları, mayıs ayında yüzde 5 ile beklentilerin üzerinde arttı. Tüketici fiyatları nisan ayında yıllık bazda yüzde 4.2 artmıştı. Çekirdek enflasyon, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.8 ile beklentilerin üzerinde arttı. Nisan ayında çekirdek enflasyon yüzde 3 seviyesinde açıklanmıştı.

Citigroup’un ABD için hesapladığı enflasyon sürpriz endeksi, mayıs ayında 70,71 ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde bulunuyordu. Bu da piyasa beklentisine oranla enflasyonun ne kadar yüksek geldiğine işaret ediyor.

Fed’in 15-16 Haziran’da gerçekleştireceği para politikası toplantısı öncesinde açıklanan son önemli veri de ABD enflasyonu oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar