ABD'de kritik F-16 oylaması: Temsilciler Meclis'i Türkiye'ye satışı sınırlandırdı
ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Biden'ın F-16 savaş uçaklarının Yunan hava sahasını ihlal etmek için kullanılmamasının "somut adımları" sağlanmazsa Türkiye'ye F-16 satışını yasaklayan bir Pallone/Pappas değişikliğini 244'e 179 oyla kabul etti.
Kabul edilen tasarıya göre ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye’ye satılacak savaş uçaklarının Yunanistan hava sahasını ihlal etmeyeceğine ve Amerika’nın çıkarlarına uygun olacağına dair garanti vermek zorunda.
Kongre Üyesi Dina Titus, kabul edilen tasarıyla ilgili yaptığı paylaşımda "Temsilciler Meclisi, NATO müttefiki bir ülkenin toprak egemenliğini sürekli olarak ihlal eden bir ülkeyi ödüllendiremeyeceğimizi Başkan'a (Joe Biden) açıkça ifade etmiştir." dedi.
ŞARTLAR YERİNE GETİRİLMEZSE F-16 SATILMAYACAK
Buna göre, ABD Başkanı böyle bir satışın ABD'nin çıkarına olduğuna dair ve F-16'ların Yunanistan toprakları üzerinde yetkisiz uçuşlar yapmayacağı konusunda somut adımların ayrıntılarını da içeren bir onay belgesi vermediği sürece Türkiye'ye F-16 savaş uçağı, F-16 geliştirme teknolojisi veya modernizasyon kitleri satılamayacak.
Temsilciler Meclisi aynı zamanda Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ savaşında işlediği iddia edilen savaş suçları, Azerbaycan’ın kullandığı Bayraktar droneları ve Türkiye ve Azerbaycan’ın tarafından kullanıldığı iddia edilen yabancı savaşçılar hakkında Biden hükümetinin detaylı bir rapor hazırlamasını öngören yasa önerisini de kabul etti.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, KONGRE'YE MEKTUP GÖNDERMİŞTİ
Türkiye, geçtiğimiz yıl ekim ayında ABD'den 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 savaş uçağı ve mevcut savaş uçakları için 80'e yakın modernizasyon kiti satın almak istediği yönünde talepte bulunmuştu. Geçtiğimiz mart ayında ise ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresi'nin söz konusu F-16 satışı hakkında mektup göndermiş ve söz konusu satışın ABD çıkarlarına uygun olduğu belirtilmişti.
Bakanlık, Kongre'ye gönderdiği tavsiye mektubunda, Biden yönetiminin Türkiye'ye potansiyel F-16 savaş uçağı satışının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağını ve aynı zamanda NATO'nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inandığını aktarmıştı.
Mektupta, "F-16 satışı, ABD çıkarlarıyla uyumlu ve NATO'nun uzun vadeli planlarına hizmet edecektir" ifadelerine yer verilmiş, aynı zamanda Türkiye'nin Ukrayna'ya olan desteği ve savunma bağları, "bölgedeki kötü niyetli hareketler için önemli bir caydırıcı güç" olarak nitelendirilmişti.
Mektupta, "Biden yönetimi, Türkiye ile uygun ABD savunma ticaret bağlarının, ABD ulusal güvenliği, ekonomik ve ticari çıkarlarının yanı sıra, uzun vadeli NATO ittifakı birliği ve çıkarları için de gerekli olduğuna inanıyor" ifadeleri kullanılmıştı.