ABD ve Rusya'nın tutumu nedeniyle BMGK Türkiye'yi kınayamadı

ABD ve Rusya'nın tutumu nedeniyle BMGK Türkiye'yi kınayamadı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Türkiye'nin Kuzey Suriye harekatı nedeniyle kınanması için yapılan toplantıda ABD ve Rusya'nın tutumu belirleyici oldu.

Türkiye'nin Suriye'de yürüttüğü askeri harekata karşı Fransa, Almanya ve İngiltere'nin çağrısıyla toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden, ABD ve Rusya'nın tutumu nedeniyle Türkiye aleyhine bir karar çıkmadı. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Türkiye gündemiyle acil olarak toplansa da, ABD ve Rusya'nın muhalefeti nedeniyle, Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye havadan ve karadan yürüttüğü askeri operasyonu hakkında kınama kararı alamadı.

Fransa, Almanya, İngiltere, Polonya ve Belçika'nin talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi bugün olağanütü kapalı bir oturun yaptı. Oturumda Türkiye'nin Kuzey Suriye harekatı görüşüldü.

Toplantıya katılan ülkeler görüşlerini beyan ettiler. ABD'nin "operasyon endişe vericidir", Rusya'nın ise "ABD’nin yaptıkları bu sonucu doğurmuştur" şeklindeki bilinen görüşlerini yineledikleri belirtildi.

Görüşmenin ardından basına ayrı ayrı açıklama yapan ABD ve AB ülkelerinin büyükelçileri, Türkiye'den askeri operasyona son verilmesini talep ettiklerini bildirdi.

ABD: SONUÇLARI AĞIR OLUR

ABD BM Temsilcisi Kelly Craft, Türkiye'nin bölgedeki sivil halkı IŞİD'ten koruması gerektiğini belirterek, aksi takdirde bunun sonuçlarının ağır olacağı uyarısında bulundu.

AB'nin BM Güvenlik Konseyi'ndeki 5 üye ülkesi adına açıklama yapan büyükelçiler, Türkiye'nin askeri operasyona derhal son vermesini istedi. Son gelişmelerin endişeyle karşıladığı belirtilen açıklamada, bölgede demografik bir değişiminin kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Diplomatik kaynaklar, AB ülkelerinin bastırmasına rağmen 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nin Türkiye aleyhine ortak bir açıklama yapmaktan kaçındığını bildirdi.

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Nezdindeki Daimi Büyükelçisi Kelly Craft toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye’nin operasyon yaptığı açıklamada savunmasız nüfusu koruyamazsa veya IŞİD’i zaptedemezse bunun sonuçlarına katlanacağı uyarısında bulundu. Craft, "Oyunu kurallarına göre oynamaz, savunmasız nüfusu korumaz ve IŞİD’in yeniden yapılanmak için bu eylemlerden faydalanamayacağını garanti altına almaz ise bunun sonuçları olur." dedi.

Rusya: Şimdi Kürtler aslında orada demografik politikaları değiştiriyor

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia da, "Bu operasyon, bazı koalisyon ortaklarının, Suriye'nin kuzeydoğusunda yaptıkları demografik mühendisliğin bir sonucu. Onları bunu yapmamaları konusunda uzun süre uyardık .Şimdi Kürtler aslında orada demografik politikaları değiştiriyor." görüşünü savundu.

Fransa'nın Avrupa Birliği Bakanı Amelie de Montchalin, İngiltere ve Almanya ile birlikte Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda başlattığı harekatının görüşülmesi ve Türkiye'nin kınanması için BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdıklarını duyurmuştu.

Montchalin, 3 ülkenin Türkiye'yi güçlü şekilde kınayacağı ortak bir açıklama yayımlayacağı, AB'nin ise böyle bir metin üzerinde henüz anlaşmadığını söylemişti. (HABER MERKEZİ/EURONEWS) 

Öne Çıkanlar