Afgan göçmenleri gönderme hesabı

Afgan göçmenleri gönderme hesabı
Selvi: Erdoğan, yeni yönetim kabul ederse Afgan sığınmacıların tamamını göndeririz dedi

Seçmen tabanının göçmen meselesindeki hassasiyeti ortaya çıkınca oy kaybetme telaşına düşen siyasi iktidar, peş peşe farklı açıklamalar yaptı.

İlk önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hemen ardından Ömer Çelik, Türkiye’nin "mülteci ambarı" olamayacağını söyledi.

Bu kervana Cumhurbaşkanı Erdoğan’da katıldı ve CNN Türk-Kanal D ortak yayınında "Herkes bilsin ki Türkiye yol geçen hanı değildir" dedi.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bugün ki yazısında mülteciler konusundaki politika değişikliğini doğruladı.

"Mülteciler konusunda bir politika değişikliği olduğunu sezmiştim" diyen Selvi, şöyle yazdı:

 "Perşembe günü yapılan AK Parti MYK’da ekonomi ve göç konusunda bir sunum yapılıyor. Ama ondan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan kısa bir açılış konuşması yapıyor. Erdoğan, muhalefetin, ‘Afganistan’dan 1.5 milyon göçmen geldiği’ iddiasının doğru olmadığını söylüyor. "Türkiye’de şu anda 300 bin civarında Afganistanlı olduğunu biliyoruz" diyor.

MYK’da yapılan tartışmalar çok önemli. MYK’da mülteci sorunu üzerinden Afganistan’daki yeni yönetim konusu gündeme geliyor. Sadece Afgan mültecilerin geri gönderilebilmesi için dahi, Afganistan’da kurulacak olan hükümetle temas kurulması gerektiğinin altı çiziliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Yeni yönetim kabul ettiği takdirde Afganların tamamının gönderilmesi’nden söz ediyor."

SURİYELİLERİ DE ETKİLEYECEK

"Bu yeni ve önemli bir yaklaşım Suriyelileri de etkileyecek diye yazan Selvi, "Ben bunun sadece Afganlarla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Suriyeli mülteciler konusunda da yeni bir yaklaşım söz konusu. Ankara’da kayıtlı olmayan Suriyelerin gönderilmesi kararı yeni politikanın ilk adımını oluşturuyor" diyor.

Öne Çıkanlar